Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ 150 150 Kωνσταντίνος Χολέβας

 gracanica_m

Η  απόσπαση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία ξεκίνησε με τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ το 1999, όταν βομβαρδίστηκαν άμαχοι ακόμη και κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα του Ορθοδόξου εορτολογίου. Φέτος είδαμε άλλη μία σχετική εξέλιξη κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας των Ορθοδόξων. Οι Πρωθυπουργοί της Αλβανίας Έντι Ράμα και του Κοσσόβου (Κοσσυφοπεδίου) Χακίμ Θάτσι ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξή τους ότι θα προχωρήσουν στην ένωση Αλβανίας- Κοσσόβου, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν παραχωρήσει δικαίωμα ελευθέρας εισόδου στους πολίτες του Κοσσόβου. Υπενθυμίζεται ότι η Ευρ. Ένωση δεν έχει ενιαία πολιτική για το ζήτημα του Κοσσόβου, διότι η Ελλάς, η Κύπρος, η Ισπανία και η Ρουμανία δεν αναγνωρίζουν την περιοχή αυτή ως ανεξάρτητο κράτος, θέση στην οποία συμφωνεί και η Ρωσία. Αντιθέτως οι ΗΠΑ και πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν προβεί στην αναγνώριση, ενθαρρύνοντας με τον τρόπο αυτό τον αλβανικό αλυτρωτισμό.

Η Ελλάς ορθώς πράττει και δεν αναγνωρίζει αυτή την οντότητα, διότι αποκόπηκε από τη Σερβία με τη χρήση βίας (αντάρτες του UCK, βομβαρδισμοί κλπ). Το Κοσσυφοπέδιο υπήρξε ιστορικά η κοιτίδα της Ιστορίας και της Ορθόδοξης παράδοσης για τον Σερβικό λαό. Το 1389 στο Κόσσοβο Πόλιε, δηλαδή κοιλάδα των κοτσυφιών (= Κοσσυφοπέδιο) οι Οθωμανοί νίκησαν τους Σέρβους και κατέκτησαν την περιοχή. Οι Σέρβοι το ονομάζουν μάλιστα Κόσσοβο και Μετόχια τονίζοντας έτσι την παρουσία πολλών ιστορικών Ορθοδόξων Μονών (η λέξη Μετόχιον   υποδηλώνει  Ναό ή ασκητήριο που υπάγεται σε Μοναστήρι). Επί Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου οι Ιταλοί του Μουσσολίνι απέσπασαν το Κόσσοβο από την τότε ενιαία Γιουγκοσλαβία  και το απέδωσαν στο προτεκτοράτο τους, την Αλβανία.

 Αν η Δύση ανεχθεί την ένωση Αλβανίας και Κοσσόβου στην εποχή μας, θα νομιμοποιήσει ουσιαστικά τον σχεδιασμό του Μουσσολίνι και θα δώσει αέρα στα πανιά του αλυτρωτισμού των Τιράνων. Τα επόμενα βήματα θα είναι η απόσχιση των δυτικών επαρχιών των Σκοπίων, όπου οι πολυάριθμοι Αλβανοί έχουν ανακηρύξει κράτος εν κράτει (την Ιλλυρίδα)  και η διεκδίκηση εδαφών από το Μαυροβούνιο, τη Σερβία (Πρέσεβο) και την Ελλάδα (βλέπε προπαγάνδα περί Τσάμηδων και χάρτη της Μεγάλης Αλβανίας που περιλαμβάνει την Ήπειρο, η Δυτική Μακεδονία και την Κέρκυρα).

Δεν ισχυρίζομαι ότι η σημερινή Αλβανία είναι ικανή να απειλήσει την εδαφική μας ακεραιότητα, όμως δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε. Αν οι ΗΠΑ και ορισμένοι Ευρωπαίοι εταίροι μας ανεχθούν τα μεγαλοαλβανικά σχέδια, τα Βαλκάνια θα εισέλθουν σε μία νέα περίοδο αποσταθεροποιήσεως, ενώ η Ελλάς ακόμη ταλανίζεται από την οικονομική κρίση. Για να διασφαλίσουμε τα ελληνικά, αλλά και τα καλώς νοούμενα ευρωπαϊκά συμφέροντα στην περιοχή, οφείλουμε να ανακόψουμε την πορεία προς τη Μεγάλη Αλβανία ή τη Φυσική Αλβανία, όπως πιο διπλωματικά αποκαλείται από τον αλβανικό Τύπο.

Είναι απαραίτητο να διακηρύξουμε για μία ακόμη φορά ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε το Κόσσοβο ως ανεξάρτητο κράτος, διότι αν το κάνουμε θα ανοίξουμε τον δρόμο για τη νομιμοποίηση της τουρκικής εισβολής και του ψευδοκράτους στην Κύπρο.

Να διακηρύξουμε ότι η πορεία της Αλβανίας προς την Ευρ. Ένωση και η τυχόν χρηματοδότησή της από ευρωπαϊκά κονδύλια εξαρτάται από τον σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας (Βορειοηπειρωτών).

Να ζητήσουμε από την ΟΥΝΕΣΚΟ την προστασία των Ορθοδόξων Ναών και μνημείων που υπάρχουν στο Κόσσοβο και έχουν υποστεί καταστροφές, λεηλασίες και βομβιστικές επιθέσεις από φανατικούς μουσουλμάνους Αλβανούς.

Να καταγγείλουμε σε όλα τα διεθνή βήματα την προπαγάνδα των Τιράνων υπέρ των Τσάμηδων, απογόνων των εγκληματιών πολέμου.

Να υπενθυμίσουμε στην κυβέρνηση των Τιράνων ότι δεν λησμονούμε το Πρωτόκολλο της Κερκύρας του 1914, το οποίο προβλέπει Αυτόνομη Βόρειο Ήπειρο εντός Αλβανίας.

Ας μην μένουμε απαθείς θεατές!

Άρθρο μου στην εφημερίδα Δημοκρατία, Τρίτη του Πάσχα 14 Απριλίου 2015

Κωνσταντίνος Χολέβας