ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΛΠΙΔΑ

ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΛΠΙΔΑ

ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΛΠΙΔΑ 150 150 Kωνσταντίνος Χολέβας

Anastasi_Kyriou
Ανάσταση σημαίνει ελπίδα. Μετά τον Σταυρό και τα Πάθη του Κυρίου μας όλοι ψάλλουμε πανηγυρικώς: «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών… Αναστάσεως ημέρα, λαμπρυνθώμεν λαοί»! Ο Έλληνας γιορτάζει την Λαμπρή! Ανάσταση σημαίνει τη νίκη  της ζωής επί του θανάτου, της Πίστης επί της απιστίας, της αισιοδοξίας επί της απελπισίας.

Για τον Έλληνα η Ανάσταση συμβολίζει την  Ελευθερία με διττή σημασία. Προσπάθεια για απελευθέρωση του ανθρώπου από τα πάθη και τις αδυναμίες αφ’ ενός. Αυτή είναι η πνευματική έννοια που διδάσκει η Εκκλησία μας. Αφ’ ετέρου συμβολίζει την απελευθέρωση του Έθνους από κάθε υποδούλωση. Με αυτή τη διπλή σημασία γιόρταζαν την Ανάσταση του Κυρίου οι υπόδουλοι Έλληνες κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Έλεγε ο ένας «Χριστός Ανέστη» και ο άλλος απαντούσε «Η Ελλάς Ανέστη»! Ήταν το ποθούμενον, η ελπίδα για απελευθέρωση, η Μεγάλη Ιδέα  του Γένους. Αυτή η αναστάσιμη χαρά και ελπίδα κράτησε όρθιο το Έθνος μας στη μαύρη περίοδο της δουλείας. Ο Έλληνας γνωρίζει ότι μετά τη Σταύρωση πάντα ακολουθεί η Ανάσταση. Γι’ αυτό αγωνίζεται, επιμένει και δεν καταθέτει τα όπλα.

Η απελπισία, η απαισιοδοξία δεν ταιριάζει στον Ορθόδοξο Ελληνισμό. Είναι ξένη προς τη Χριστιανική μας Πίστη, προς την Ιστορία μας, προς την Παράδοσή μας, προς τα ιδανικά των προπατόρων μας. Αλλά απαιτείται ταυτοχρόνως και αγώνας. «Συν Αθηνά και χείρα κίνει» έλεγαν οι Αρχαίοι Έλληνες, «Άγιε Νικόλα βόηθα, κούνα και συ το χέρι σου» λέει η νεώτερη παροιμία. Πιστεύουμε στην Ανάσταση και στη Θεία Πρόνοια, αλλά παραλλήλως μαχόμαστε, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βελτιώσουμε την κατάστασή μας.

Ελπίζουμε, λοιπόν, και προσευχόμαστε στον Αναστάντα Χριστό. Για την απελευθέρωσή μας από την οικονομική και πνευματική κρίση. Για την απελευθέρωση της Κύπρου μας από τον τουρκικό Αττίλα. Για τα τέσσερα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία μας, στην Κωνσταντινούπολη, την Αλεξάνδρεια, την Αντιόχεια, τα Ιεροσόλυμα. Για τους εμπερίστατους Χριστιανούς που απειλούνται από την ισλαμιστική βία. Για τα δικαιώματα των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο, Τένεδο, Βόρειο Ήπειρο και Σκόπια. Για την διαφύλαξη της ελληνορθόδοξης ταυτότητας των απανταχού της γης Ομογενών μας. Για την αντιμετώπιση πάσης επιβουλής και διαστρεβλώσεως της Ιστορίας μας από κακούς γείτονες ή ψευδοπροοδευτικούς εθνομηδενιστές. Για να ξαναβρεί η Ευρώπη τις Χριστιανικές ρίζες, τις οποίες κατά τρόπο προκλητικό ορισμένοι ηγέτες της καταπατούν.

Ανάσταση σημαίνει ελπίδα. Και η μεγαλύτερη ελπίδα είναι  η νεολαία μας. Ας ευχηθούμε ο Αναστάς Κύριος να χαρίζει φώτιση και πνευματική προκοπή σε μαθητές και διδασκάλους. Η Ανάσταση του Γένους το 1821 ήλθε χάρις στην ελληνορθόδοξη παιδεία. Σ’ αυτήν πρέπει να επιστρέψουμε, χωρίς βεβαίως να παραβλέπουμε τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας.

Χριστός Ανέστη! Ας ελπίσουμε σ’ ένα καλύτερο αύριο.

Εφημερίδα Δημοκρατία / Μ. Σάββατο 11 – Κυριακή του Πάσχα 12 Απριλίου 2015

Κωνσταντίνος Χολέβας