Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ 150 150 Kωνσταντίνος Χολέβας

11150179_10155480605720599_3894596264717407421_n

Συμπληρώνονται φέτος εκατό χρόνια από την σφαγή των Αρμενίων από τους Νεοτούρκους και οι ανά την Υφήλιο Αρμένιοι ετοιμάζονται να τιμήσουν τη μνήμη των 1.500.000 νεκρών τους. Επίκεντρο των  εκδηλώσεων θα είναι σε λίγες ημέρες η Δημοκρατία της Αρμενίας, αλλά ήδη η επέτειος έλαβε παγκόσμιες διαστάσεις, λόγω των προσφάτων δηλώσεων του Πάπα Φραγκίσκου. Ανήμερα του Πάσχα των Ορθοδόξων και μία εβδομάδα μετά το Πάσχα των Καθολικών ο Πάπας μίλησε για τις τρεις μεγάλες γενοκτονίες του εικοστού αιώνος.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στη γενοκτονία των Αρμενίων και γενικά των Χριστιανών της Ανατολής, δηλαδή των Σύρων Χριστιανών, των Ασσυρίων, Χαλδαίων και Ελλήνων από τους Τούρκους. Ως δεύτερη σημαντική γενοκτονία ανέφερε τα εγκλήματα των Γερμανών Ναζί (εννοώντας προφανώς το Ολοκαύτωμα των Εβραίων) και ως τρίτη γενοκτονία ανέφερε την εγκληματική δράση του Σταλινισμού υπονοώντας τα μαζικά εγκλήματα των κομμουνιστικών καθεστώτων.

Ως Έλληνες Ορθόδοξοι έχουμε σημαντικές δογματικές και εκκλησιολογικές διαφορές με τον εκάστοτε Πάπα και με το Βατικανό, αλλά οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι οι συγκεκριμένες αναφορές του είναι γενναίες, ειλικρινείς και απηχούν την ιστορική αλήθεια. Η Τουρκία αντέδρασε δριμύτατα, αλλά αυτό ανεμένετο. Εκείνο που μάς ενδιαφέρει είναι να εξαγάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα για το παρόν και το μέλλον από τη μελέτη του αιματηρού παρελθόντος.

Διαπιστώνουμε με θλίψη ότι ενώ η μεταναζιστική Γερμανία ζήτησε συγγνώμην για τα εγκλήματα του Χίτλερ – αν και εκκρεμούν οι πολεμικές αποζημιώσεις προς την Ελλάδα- και διδάσκει στα σχολεία της ως αρνητική σελίδα τον Ναζισμό και το Ολοκαύτωμα, αντιθέτως η σύγχρονη Τουρκία δεν έχει ζητήσει συγγνώμην για τα εγκλήματα του Κεμαλισμού και των Νεοτούρκων. Τιμά ως ήρωα τον Κεμάλ και προσπαθεί να χρηματοδοτήσει πολιτικούς και επιστήμονες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ για να εμποδίσει την αναγνώριση της γενοκτονίας των Χριστιανικών λαών.

Παρατηρούμε ότι και σήμερα η Τουρκία ακολουθεί πολιτική επιθετική. Κατέχει τη μισή Κύπρο, απειλεί το Αιγαίο, διεκδικεί συνδιοίκηση στη Θράκη, εξοπλίζεται συστηματικά. Πώς μπορεί να δικαιολογηθεί η συμμετοχή Ελλήνων ιστορικών σε μικτές ελληνοτουρκικές επιτροπές για την επανασυγγραφή της Ιστορίας; Πώς μπορούμε να μιλούμε για ελληνοτουρκική φιλία, όταν ο Αττίλας το 1974 διέπραξε στην Κύπρο εγκλήματα αντίστοιχα με εκείνα του 1915- 1922;

Οι Αρμένιοι είναι αξιέπαινοι, διότι με κάθε τρόπο αξιοποιούν την Διασπορά τους και επιτυγχάνουν την αναγνώριση της γενοκτονίας τους από ξένα κοινοβούλια. Εμείς κάνουμε το ίδιο για να αναγνωρισθεί διεθνώς η γενοκτονία των Μικρασιατών και των Ποντίων;

Η Τουρκία σήμερα συνεργάζεται με ακραίους ισλαμιστές, οι οποίοι δολοφονούν Χριστιανούς στη Μέση Ανατολή.

Ας μην αφήσουμε την ιστορία να επαναληφθεί. Ας διδάξουμε ψύχραιμα στα παιδιά μας την γενοκτονία  Ελλήνων και Αρμενίων!

Άρθρο μου στην Κυριακάτικη Δημοκρατία, 19 Απριλίου 2015

Φωτο: Σκίτσο του Chappatte από τους New York Times

Κωνσταντίνος Χολέβας