ΚΥΡΙΕ ΕΡΝΤΟΓΑΝ, ΔΕΧΕΣΘΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟ-ΚΟΥΡΔΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ;

ΚΥΡΙΕ ΕΡΝΤΟΓΑΝ, ΔΕΧΕΣΘΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟ-ΚΟΥΡΔΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ;

ΚΥΡΙΕ ΕΡΝΤΟΓΑΝ, ΔΕΧΕΣΘΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟ-ΚΟΥΡΔΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ; 150 150 Kωνσταντίνος Χολέβας

anastasiadis_eroglou

Ο Τούρκος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ερντογάν, ο Πρωθυπουργός  Νταβούτογλου και ο ψευδοπρόεδρος των Τουρκοκυπρίων Έρογλου μιλούν ξεκάθαρα για διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέλους του ΟΗΕ και της Ευρ. Ενώσεως, και για τη δημιουργία ενός νέου κράτους με χαλαρή ομοσπονδιακή δομή, το οποίο θα ιδρυθεί από δύο συνιδρυτικά ισότιμα κράτη: Τη Διοίκηση των Ρωμηών της Κύπρου (αυτά  τα λόγια  χρησιμοποιούν) και το Τουρκοκυπριακό Ομόσπονδο Κράτος (αναγνωρισμένο μόνο από την Τουρκία και το Μπάγκλα-Ντες). Το θράσος τους ενισχύεται και από το γεγονός ότι η νόμιμη κυβέρνηση της Λευκωσίας συνεχίζει να συζητεί με τον Έρογλου, παρά τις απαράδεκτες τουρκικές θέσεις για δύο ισότιμα ιδρυτικά κράτη. Ένα νόμιμο κράτος διαπραγματεύεται με τους εκφραστές της εισβολής και κατοχής!

Θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. Ερντογάν εάν αυτά που προτείνει για την Κύπρο θα τα δεχόταν να ισχύσουν στο εσωτερικό της χώρας του. Για να μας πείσει, λοιπόν, πόσο δίκαιο και λειτουργικό είναι το σχέδιό του για ομοσπονδία δύο ισοτίμων ιδρυτικών κρατών (ikikurucudevletem) σε ένα νησί με νόμιμο πληθυσμό κάτω του ενός εκατομμυρίου, προτείνω να εφαρμοσθεί πρώτα αυτή η ιδέα στην Τουρκία, η οποία έχει πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό. Οι Κούρδοι ήδη ζητούν αυτονομία αγωνιζόμενοι με κάθε τρόπο, ενώ οι αδελφοί τους στο Ιράκ την έχουν επιτύχει με τη στήριξη των ΗΠΑ. Γιατί δεν κάθεται ο Ερντογάν στο ίδιο τραπέζι με τον Οτσαλάν ή όποιον άλλο ηγέτη εκλέξουν οι Κούρδοι και να συζητήσουν την ίδρυση μιας νέας τουρκο-κουρδικής ομοσπονδίας με ισότιμα συν-ιδρυτικά κράτη την τουρκική διοίκηση και το Κουρδιστάν; Αφού οι Τούρκοι πολιτικοί έχουν μελετήσει τόσο καλά το Κυπριακό, η εφαρμογή των ιδεών τους στην Τουρκία θα είναι μία απλή μεταφορά των προτάσεών τους!

Λοιπόν, κ. Ερντογάν, δείξτε μας λοιπόν πόσο συνεπής είστε στις απόψεις σας και πόσο δίκαιο είναι να εξισώνεται πολιτικά, διοικητικά, νομοθετικά και οικονομικά η πλειοψηφία με τη μειοψηφία. Αποδείξτε μας πόσο καλός Μουσουλμάνος είστε, αφού άλλωστε και οι Κούρδοι Μουσουλμάνοι είναι. Πριν ζητήσετε τη εφαρμογή των ikikurucudevletem μεταξύ Ελλήνων Ορθοδόξων και Τούρκων Μουσουλμάνων στη μικρή Κύπρο, δείξτε μας πώς κάτι τέτοιο θα λειτουργήσει ομαλά μεταξύ δύο μουσουλμανικών εθνοτήτων της Τουρκίας!

Άρθρο μου στην Κυριακάτικη Δημοκρατία, 21 Σεπτεμβρίου 2014

Κωνσταντίνος Χολέβας