Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ 150 150 Kωνσταντίνος Χολέβας

north_epirus
Δύο νέοι Δήμαρχοι πανηγύρισαν κρατώντας την ελληνική σημαία κατά τις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Αλβανία την Κυριακή 21.6.2015. Ο Λεωνίδας Χρήστου στον Δήμο Φοινίκης, ο οποίος στηρίχθηκε από το ΜΕΓΚΑ, το δεύτερο κόμμα που εκπροσωπεί την ελληνική μειονότητα εκτός από το ΚΕΑΔ. Και ο Αχιλλέας Ντέτσικας, στον Δήμο Δρόπολης, ο οποίος στηρίχθηκε από το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα του Μπερίσα και από τον ομογενή βουλευτή Βαγγέλη Τάβο, ο οποίος ανήκει στο κεντρώο κόμμα του πρώην Πρωθυπουργού Ιλίρ Μέτα.

Στην ηρωική Χειμάρρα η νοθεία, η ψυχολογική βία και η προσθήκη μουσουλμανικών κοινοτήτων με ένα σύστημα που θυμίζει Καλλικράτη οδήγησαν στην ήττα του υποψηφίου του ΚΕΑΔ (Κόμμα Ενώσεως για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα) Φρέντυ-Διονύση Μπελέρη και στη νίκη του Γιώργου Γκόρου, ο οποίος στηρίχθηκε από την αριστερή συμμαχία, της οποίας ηγείται το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του προκλητικού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα. Ο Γκόρος είναι Έλληνας Βορειοηπειρώτης, αλλά δηλώνει ότι οι κάτοικοι της Χειμάρρας είναι απλώς ελληνόφωνοι και όχι ελληνικής καταγωγής.

Στον Δήμο Κονίσπολης, ο οποίος δημιουργήθηκε με σκοπιμότητα από τη συνένωση δύο Τσάμικων Δήμων με τον ελληνικό Δήμο Τζάρας, επικράτησε ο Τσάμικης καταγωγής υποψήφιος ο οποίος πρότάθηκε από το ανθελληνικό τσάμικο κόμμα και στηρίχθηκε από την αριστερή συμμαχία του Ράμα. Λόγω δημογραφικών δεδομένων δεν πήγε καλά ο Έλληνας υποψήφιος Αναστάσης Γκούντας που κατέβηκε με το ΚΕΑΔ. Πάντως σημειώνεται με ενδιαφέρον ότι το κόμμα των φανατικών Τσάμηδων του Ιντρίζι, αντιπροέδρου της Βουλής και φίλου του Πρωθυπουργού Ράμα, καταποντίσθηκε στα ποσοστά του Δήμου λαμβάνοντας μόνον 5%.

Στα αξιοπρόσεκτα των αλβανικών αυτοδιοικητικών εκλογών είναι και η ήττα του μέχρι τώρα Δημάρχου Πρεμετής, φανατικού πολεμίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, από τον Ελληνόβλαχο Ορθόδοξο υποψήφιο Νικόλαο Σιόπουλη, ο οποίος κέρδισε τον Δήμο στηριζόμενος από την δεξιά συμμαχία.

Για πρώτη φορά από την ίδρυση του (1991) το μεγαλύτερο κόμμα της Ελληνικής Εθνικής Κοινότητας, το ΚΕΑΔ, δεν εξέλεξε ούτε ένα Δήμαρχο. Ορισμένα από τα αίτια είναι: Α) Η φυγή των Βορειοηπειρωτών από την Αλβανία και η μόνιμη εγκατάστασή τους στην Ελλάδα. Β) Η κατασκευή νέων «Καλλικρατικών» Δήμων όπου ελληνικοί πληθυσμοί αναμίχθηκαν επίτηδες με αλλογενείς – αλλοεθνείς. Γ) Η προτίμηση πολλών ελληνικής καταγωγής υποψηφίων να πολιτεύονται με τα δύο μεγάλα αλβανικά κόμματα, Σοσιαλιστικό και Δημοκρατικό, και όχι με το ΚΕΑΔ ή το ΜΕΓΚΑ. Φυσικά αυτή η συνεργασία οδήγησε και πολλούς ψηφοφόρους από τη μειονότητα στα αλβανικά κόμματα.

Εν όψει των βουλευτικών εκλογών του 2017 απαιτείται η συνένωση και κοινή έκφραση όλων των ελληνικών δυνάμεων στην Αλβανία υπό την καθοδήγηση της οργανώσεως ΟΜΟΝΟΙΑ.

Τα προβλήματα είναι μεγάλα και ο αλβανικός εθνικισμός αποδεικνύεται επικίνδυνος.

Άρθρο μου στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 28 Ιουνίου 2015

Κωνσταντίνος Χολέβας