Η …ΗΡΩΙΚΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΗΤΑΝ ΠΡΟΠΕΤΑΣΜΑ ΚΑΠΝΟΥ

Η …ΗΡΩΙΚΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΗΤΑΝ ΠΡΟΠΕΤΑΣΜΑ ΚΑΠΝΟΥ

Η …ΗΡΩΙΚΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΗΤΑΝ ΠΡΟΠΕΤΑΣΜΑ ΚΑΠΝΟΥ 150 150 Kωνσταντίνος Χολέβας

Kotzias-Poposki-YPEX-Ellada-FYROM_photo

Το δημοψήφισμα είναι άχρηστο και αντισυνταγματικό. Η κυβέρνηση Τσίπρα αποδείχθηκε ανίκανη να εκπληρώσει την προεκλογική της υπόσχεση, δηλαδή να διαπραγματευθεί με τους δανειστές κατά τρόπο πιο επιτυχημένο από εκείνον των προηγουμένων κυβερνήσεων. Αντί να παραδεχθεί την ανικανότητά της η κυβέρνηση θέλει να μεταθέσει όλες τις ευθύνες της επιλογής στον ελληνικό λαό. Είναι φανερό ότι δεν είχαν ούτε plan A ούτε plan B. Θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον της χώρας και τη θέση μας στην Ευρώπη. Αν θέλει να προσφέρει υπηρεσία στην Ελλάδα αυτή η κυβέρνηση οφείλει να παραιτηθεί.

Πέραν των όσων αναδείχθηκαν κατά τη συζήτηση του Σαββάτου στη Βουλή υπάρχει και μία άλλη πτυχή που θίγει το φιλότιμο κάθε Έλληνα. Η δήθεν ηρωική διαπραγμάτευση των 5 μηνών, η οποία κατά τους πρώτους 4 μήνες διεξήγετο χωρίς ελληνικές προτάσεις αλλά μόνο με επίδειξη μόδας από ναρκισσευόμενους υπουργούς, χρησιμοποιήθηκε και ως προπέτασμα καπνού για την υπονόμευση των εθνικών μας θέσεων και της εθνικής μας ταυτότητας σε μείζονα ζητήματα. Μόνο μέσα στην τελευταία εβδομάδα η κυβέρνηση που αυτοπροβάλλεται ως «πρώτη φορά αριστερά» προχώρησε στη διαγραφή της Ποντιακής Γενοκτονίας από την ύλη της Γ΄Λυκείου και στην παραχώρηση του ονόματος και της ιστορίας της Μακεδονίας. Θα επιμείνω λίγο περισσότερο στο θέμα αυτό, διότι δεν δεν προβλήθηκε όσο θα έπρεπε.

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς επισκέφθηκε τα Σκόπια, το Βελιγράδι και την Ποντγκόριτσα (του Μαυροβουνίου). Στο Βελιγράδι προσπάθησε να πουλήσει στους Σέρβους τα καλά του αγωγού Turkish Stream, την προέκταση του οποίου ήδη έχει απορρίψει επισήμως η Σερβία. Στα Σκόπια ο κ. Κοτζιάς ούτε είδε ούτε άκουσε για χάρτες, αγάλματα, διεκδικήσεις εδαφών και μειονοτήτων. Χαριεντίστηκε με τον ομόλογό του Νίκολα Πόποσκι, έκανε λογοπαίγνια για το γεγονός ότι είναι συνονόματοι και συνεχάρη την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ , διότι … δεν διαπνέεται από αλυτρωτισμό.

Είπε συγκεκριμένα: «Δεν πιστεύω ότι εγώ ή ο ομόλογός μου έχουμε αλυτρωτισμό. Δεν αναφέρομαι σε αυτό το επίπεδο… Η κυβέρνηση της φίλης χώρας είναι σαφής. Δεν έχει τέτοιες προθέσεις και στις δύο πλευρές οι κυβερνήσεις και οι κοινωνίες δεν αμφισβητούν την άλλη πλευρά» .

Ο κ. Κοτζιάς έδωσε συγχωροχάρτι στην υπερεθνικιστική κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι για όλη την ανθελληνική προπαγάνδα της, για τα αγάλματα, τα γήπεδα και τα αεροδρόμια με τα ονόματα του Φιλιππου και του Αλεξάνδρου, για τους σχολικούς χάρτες και τα σχολικά βιβλία με τη Μεγάλη Μακεδονία που φτάνει μέχρι τον Όλυμπο. Ο κ. Κοτζιάς αγνοεί ή κάνει ότι αγνοεί τις φωτογραφίες με τον Σκοπιανό Πρωθυπουργό, ο οποίος καταθέτει στεφάνι μπροστά σε μνημείο με τον χάρτη της Μεγάλης Μακεδονίας που περιλαμβάνει όλη την Βόρειο Ελλάδα. Ο κ. Κοτζιάς δεν είδε και δεν άκουσε για τα προκλητικά αιτήματα των Σκοπιανών που ζητούν την αναγνώριση «μακεδονικής μειονότητος» στην Ελλάδα.

Το χειρότερο είναι ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ έβαλε στο ράφι το ιερό όνομα της Μακεδονίας. Ανέφερε ότι αυτό θα λυθεί από το Διεθνές Δίκαιο και δεν το έθεσε ως προαπαιτούμενο για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων. Εγκατέλειψε ακόμη και την μετριοπαθή θέση που είχε η χώρα μας τα τελευταία χρόνια ότι δηλαδή συζητούμε όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό, το οποίο θα ισχύει σε όλες τις διεθνείς σχέσεις της ΠΓΔΜ (erga omnes). Αυτό που για τους περισσοτέρους Έλληνες- και για τον υπογράφοντα- θεωρείται ήδη μεγάλη υποχώρηση ο κ. Κοτζιάς το έριξε στον κάλαθο των αχρήστων και άφησε την ιστορία της Μακεδονίας μας να την υπερασπίσει το ασαφές Διεθνές Δίκαιο.

Παρά το τεχνητό προπέτασμα καπνού δεν θα ξεχάσουμε την Μακεδονία μας και τα άλλα εθνικά θέματα!

Άρθρο μου στην εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Κωνσταντίνος Χολέβας