ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ 500 386 Kωνσταντίνος Χολέβας

Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου τίθενται αντιμέτωποι στις 14 Μαΐου για την Προεδρία της Τουρκικής Δημοκρατίας, ενώ ταυτοχρόνως θα διεξαχθούν και βουλευτικές εκλογές στη γείτονα χώρα. Σαφώς το αποτέλεσμα μας ενδιαφέρει και μας αφορά. Σπεύδω να επισημάνω ότι όποιος κι αν είναι ο νικητής λίγα πράγματα θα αλλάξουν στην τουρκική εξωτερική πολιτική.

Τίποτε δεν έχει κριθεί. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μικρό προβάδισμα του Κιλιτσντάρογλου, αλλά ας μην βιαζόμαστε. Όλα είναι πιθανά. Μία νίκη του Ερντογάν, έστω και με μικρή διαφορά, δεν αποκλείεται.

Αν παραμείνει στην εξουσία ο Ερντογάν θα αξιοποιήσει την επέτειο των 100 ετών από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης και θα προωθήσει τη νέα οθωμανική ατζέντα του. Η επέτειος είναι στις 24 Ιουλίου. Ο Ερντογάν θεωρεί ότι τα σύνορα του 1923 είναι στενά και άδικα. Η σταθερή γραμμή του είναι ότι τα πάντα είναι ανοιχτά για συζήτηση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Στην Κύπρο είδαμε ότι προωθεί παράνομα σχέδια στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και υποστηρίζει τη λογική των δύο κρατών. Εάν εκλεγεί Πρόεδρος ο Κιλιτσντάρογλου είναι πολύ πιθανόν να αμφισβητήσει ή και να ακυρώσει τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για το προσφυγικό, άρα θα έχουμε αυξημένες ροές στα θαλάσσια και χερσαία σύνορά μας. Επίσης θα έχει την πίεση του εθνικιστικού Καλού Κόμματος της κ. Ακσενέρ, η οποία τον υποστηρίζει. Άρα δεν προβλέπεται αλλαγή στάσης στα θέματα Αιγαίου και Κύπρου. Ο Κιλιτσντάρογλου έχει κατηγορήσει τον Ερντογάν ως ενδοτικό και υποχωρητικό και του έχει προτείνει να κάνει στα ελληνικά νησιά αυτό που έκανε ο Ετζεβίτ το 1974 στην Κύπρο!

Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα δεν περιμένω αλλαγή στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας Ο Ερντογάν είναι εκείνος που την μετέτρεψε σε ισλαμικό τέμενος και προβάλλει αυτό το γεγονός στην προεκλογική εκστρατεία του. Ο Κιλιτσντάρογλου, επειδή ανήκει στη θρησκευτική μειονότητα των Αλεβιτών, θα θελήσει να δείξει ότι είναι πιστός μουσουλμάνος και όχι χλιαρός στα θρησκευτικά θέματα. Άρα θα διατηρήσει το καθεστώς του τεμένους.

Η Ελλάς και η Κύπρος πρέπει να είναι προετοιμασμένες για μία ανανεωμένη σειρά διεκδικήσεων όποιο και αν είναι το αποτέλεσα των τουρκικών εκλογών. Οι δικές μας επιλογές πρέπει να βασίζονται στη συνεχή διπλωματική και αμυντική θωράκιση. Να μην τρέφουμε αυταπάτες. Η διπλωματία των σεισμών δεν θα συνεχισθεί.

Στις 21 Μαΐου ψηφίζουμε για τα εθνικά θέματα. Επιλέγουμε ποια εξωτερική και αμυντική πολιτική θα ακολουθήσει η πατρίδα μας. Πρέπει να αποφύγουμε περιπέτειες και πειράματα τύπου ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Να διαφυλάξουμε την ευρωπαϊκή μας πορεία ως κόρην οφθαλμού. Να ενισχύσουμε τον φράκτη στον Έβρο και να είμαστε ικανοί να αποκρούσουμε κάθε νέα εργαλειοποίηση παρατύπων μεταναστών. Να διδάξουμε σωστά την ιστορία μας στα σχολεία χωρίς εθνική αλαζονεία, αλλά και μακρυά από τον εθνομηδενισμό.

Θεωρώ επικίνδυνη την πρόταση του κ. Τσίπρα να προσφύγουμε στο Δικαστήριο Διεθνούς Δικαίου  για “όλες τις διαφορές”. Όχι. Θα πάμε μόνον για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα. Για κανένα άλλο θέμα.

Με προβληματίζει η αντίληψη του κ. Τσίπρα για τον Ελληνισμό της Κύπρου. Χαρακτήρισε “νατουραλιζέ” τον κ. Χρήστο Στυλιανίδη. Στις 21 Μαΐου πρέπει να απορρίψουμε τέτοιες ανιστόρητες αντιλήψεις.

Η Ελλάς χρειάζεται ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Άρθρο στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, 6.5.2023

Κωνσταντίνος Χολέβας