ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΖΗΤΟΥΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΖΗΤΟΥΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΖΗΤΟΥΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ 500 343 Kωνσταντίνος Χολέβας

Στην Ολομέλεια του Απριλίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία τη χρηματοδότηση έργων υποδομής και αποτροπής στα ευρωπαϊκά σύνορα. Η  απόφαση αυτή περιλαμβάνει και τον φράκτη στον Έβρο, ο οποίος μπορεί πλέον να στηριχθεί οικονομικά από τον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Η τροπολογία του Δ. Παπαδημούλη του ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίσθηκε. Ευτυχώς!

Η ελληνική εμπειρία του Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2020 είναι διδακτική. Η Τουρκία εργαλειοποίησε πολυάριθμους παράτυπους μετανάστες για να αποσταθεροποιήσει τη χώρα μας. Το ίδιο μπορεί να επαναλάβει  η γείτων χώρα, διότι η διπλωματία των σεισμών γρήγορα θα ξεχασθεί. Το ίδιο βεβαίως μπορεί να συμβεί εις βάρος και άλλων χωρών-μελών της Ε.Ε.

Γενικότερα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν γίνει πολύ επιφυλακτικές στο θέμα της μετανάστευσης. Είδαμε την αντίδραση της πρώην Πρωθυπουργού της Σουηδίας κ. Μαγκνταλένα Άντερσον, η οποία αν και προερχόταν από το Σοσιαλδημοκρατικό  Κόμμα παραδέχθηκε ότι απέτυχε η προσπάθεια ενσωμάτωσης των περισσοτέρων μεταναστών στη σουηδική κοινωνία. Και οι κοινωνίες είναι αρνητικές, γι’ αυτό βλέπουμε να αυξάνονται τα ποσοστά κομμάτων που έχουν σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό. Η επιτυχία της Ευρώπης θα είναι να λάβει τα κατάλληλα μέτρα προστασίας των συνόρων της χωρίς να χάσει την ανθρωπιά της. Να ξεχωρίζει τους οικονομικούς μετανάστες από τους πρόσφυγες και τους πολιτικά διωκόμενους στην πατρίδα τους. Να προστατεύσει την ευρωπαϊκή ταυτότητα καθώς και  την εσωτερική σταθερότητα των κοινωνιών χωρίς να υπονομευθούν οι δημοκρατικές αξίες.

Για τις απόψεις της ελληνικής κοινής γνώμης είναι διαφωτιστική η έρευνα του Ινστιτούτου Eteron με τη συνεργασία της  aboutpeople, η οποία ρώτησε 4.182 Έλληνες ψηφοφόρους και κατέληξε σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Τα αποτελέσματα της έρευνας ανακοινώθηκαν στις 6 Απριλίου και συνοψίζονται ως εξής:

Στο ερώτημα αν η παρουσία μεταναστών στη χώρα μας κάνει μεγαλύτερο καλό παρά κακό το 39,1 % απήντησε ότι κάνει καλό και το 53,9% ότι δεν κάνει καλό.

Στο ερώτημα αν οι μετανάστες οφείλουν να αποδεχθούν τον ελληνικό τρόπο ζωής το 79,2% των Ελλήνων απήντησε ότι συμφωνεί και το 18%  δήλωσε ότι διαφωνεί.

Στο ερώτημα αν θεωρούν ότι ο αριθμός των μεταναστών στη χώρα μας κατά τα τελευταία 10 χρόνια είναι υπερβολικά μεγάλος, το 76,6 % των ερωτηθέντων απήντησε θετικά και το 18,2% απήντησε αρνητικά.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι και οι οπαδοί των αριστερών κομμάτων θεωρούν υπερβολικό τον αριθμό των μεταναστών. Τα ποσοστά είναι 66,9% στο ΚΚΕ, 59,2% στον ΣΥΡΙΖΑ και 55% στο ΜΕΡΑ 25.

Είναι προφανές ότι η στάση της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στην παράτυπη μετανάστευση και στη δυνατότητα ενσωμάτωσης των μεταναστών έχει αλλάξει κατά τα τελευταία 10 χρόνια. Οι πολιτικές δυνάμεις που πανηγύριζαν ότι οι ανεξέλεγκτοι μετανάστες λιάζονται στην Αθήνα και όσοι τάσσονται κατά της χρηματοδότησης του φράκτη στον Έβρο είναι πιθανόν να έχουν δυσάρεστες εκπλήξεις στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Η Ελλάδα δεν είναι πλέον ξέφραγο αμπέλι και ορθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στη θωράκιση των συνόρων μας, τα οποία είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρ. Ένωσης. Ταυτοχρόνως πρέπει να διατηρήσουμε τις χριστιανικές και ανθρωπιστικές αξίες μας. Θα διαφυλάξουμε την εθνική και πολιτιστική μας ταυτότητα, αλλά παραλλήλως θα αποφύγουμε τις ακρότητες και θα περιθωριοποιήσουμε τις ρατσιστικές και ολοκληρωτικές ιδεολογίες.

Άρθρο στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 28.4.2023

Κωνσταντίνος Χολέβας