ΤΟ ΜΕΤΕΩΡΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ

ΤΟ ΜΕΤΕΩΡΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ

ΤΟ ΜΕΤΕΩΡΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ 150 150 Kωνσταντίνος Χολέβας
EU_map

Εικόνα από bbc.com

Προσωπικά δεν εξεπλάγην από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. Η Βρετανία ήθελε πάντα να τονίζει τις πολιτικές, νομισματικές και πολιτιστικές ιδιαιτερότητές της. Μάς δίνει πάντως την αφορμή για μία βαθύτερη συζήτηση ως προς το μέλλον της Ενώσεως. Άλλοι σπεύδουν να μιλήσουν για διάλυση. Άλλοι προτείνουν μία Ευρώπη-υπερκράτος με μεγαλύτερη μείωση της εθνικής κυριαρχίας των κρατών-μελών. Άλλοι προτείνουν την Ευρώπη των δύο ταχυτήτων με σκληρό πυρήνα τη ζώνη του Ευρώ ή τα έξι αρχικά ιδρυτικά μέλη και τους υπόλοιπους στη δεύτερη ζώνη/ταχύτητα.

Η τελική απόφαση πιστεύω ότι πρέπει να ληφθεί αφού καταγραφούν τα μέχρι σήμερα επιτεύγματα, αλλά και τα κενά και οι αποτυχίες του εγχειρήματος.

Η Ευρ. Ένωση κατόρθωσε να διατηρήσει το έδαφός της μακρυά από πολέμους και χάρισε στη γηραιά Ήπειρο μία περίοδο ειρήνης εξήντα ετών, γεγονός σπάνιο για τη νεώτερη ευρωπαϊκή Ιστορία. Αν αναλογισθούμε τους πολέμους μεταξύ Γάλλων και Γερμανών κατά τον 19ο και 20ό αιώνα θα διαπιστώσουμε ότι από την ίδρυσή της ΕΟΚ το 1957, η ευρωπαϊκή ενοποιητική προσπάθεια επέτυχε τη δημιουργική προσέγγιση των δύο ισχυρών αυτών κρατών. Η ΕΟΚ εξελίχθηκε σε Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτελεί μία νησίδα δημοκρατίας και σεβασμού των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε έναν ταραγμένο κόσμο. Υπογραμμίζω ότι στις χώρες της Ε. Ε. έχει καταργηθεί η θανατική ποινή. Θυμίζω επίσης την ελεύθερη μετακίνηση φοιτητών και εργαζομένων και τα χιλιάδες ελληνόπουλα που μορφώνονται εκτός Ελλάδος με προγράμματα Erasmus και άλλες σχετικές ευκαιρίες.

Όμως υπάρχουν και ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί. Πόσο έλαβαν σοβαρά υπ’ όψιν τους οι Ευρωπαίοι τα μηνύματα της επιβιώσεως των εθνών και των εθνικών ταυτοτήτων, που έγιναν έντονα μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, της Γιουγκοσλαβίας και άλλων πολυεθνικών κρατών; Πόσο διάβασαν οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών την ιστορία, που μας διδάσκει ότι δεν μπορείς και δεν πρέπει να υποτιμάς και να περιορίζεις πέραν ενός ορίου την εθνική κυριαρχία και την εθνική υπερηφάνεια των λαών; Πώς μπορούσε να προχωρήσει μία Ένωση η οποία στηρίζεται μόνο στο οικονομικό υπόβαθρο και λησμονεί τις πολιτιστικές της ρίζες;

Νομίζω ότι η παρακμή των ευρωπαϊκών θεσμών άρχισε όταν η Ε.Ε. εγκατέλειψε τις αξίες και τις αρχές των ιδρυτών της, δηλαδή την Χριστιανική κληρονομιά, την Ελληνική Παιδεία και το Ρωμαϊκό Δίκαιο. Όταν είδαμε ότι από το σχέδιο για ένα ευρωπαϊκό Σύνταγμα (2002-2004) απαλείφθηκαν οι αναφορές στον Χριστιανισμό και στον Ελληνισμό (αγνοήθηκε ο ορισμός του Θουκυδίδη περί δημοκρατίας), τότε κατέστη προφανές ότι η Ευρώπη έχασε τον δρόμο της.

Η λύση είναι αυτή την οποία έχει προτείνει ο πρώην Πρόεδρος της Κομμισσιόν Ζακ Ντελόρ: Μία χαλαρή Ομοσπονδία εθνικών κρατών!

Άρθρο μου στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 3 Ιουλίου 2016

Κωνσταντίνος Χολέβας