ΤΟ ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΟ “ΑΜΠΝΤΟΥΛ ΧΑΜΙΤ“ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

ΤΟ ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΟ “ΑΜΠΝΤΟΥΛ ΧΑΜΙΤ“ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

ΤΟ ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΟ “ΑΜΠΝΤΟΥΛ ΧΑΜΙΤ“ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ 344 500 Kωνσταντίνος Χολέβας

Στις 13 Ιουνίου ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγκαινίασε το νέο γεωτρύπανο της χώρας του, το οποίο ονόμασε «Αμπντούλ Χαμίτ». Ο ίδιος δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες  στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο για να υποστηρίξει τα δικαιώματά της, όπως και αυτά των Τουρκοκυπρίων. Το νέο γεωτρύπανο βρίσκεται στο λιμάνι της Μερσίνας απέναντι από την Κύπρο. Θυμίζω ότι από τη Μερσίνα ξεκίνησε η εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974.

Το όνομα του γεωτρύπανου προκαλεί ερωτηματικά. Ο Ερντογάν μάς έχει συνηθίσει σε συμβολισμούς. Ένα άλλο γεωτρύπανο ονομάζεται Φατίχ, δηλαδή ο Πορθητής, για να θυμίζει τον Μωάμεθ Β΄ και την Άλωση του 1453. Η ώρα υπογραφής του διατάγματος για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ήταν:14.53 για να θυμίζει και πάλι την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως. Η ημέρα της πρώτης Μεγάλης Προσευχής του Ερντογάν και άλλων   Μουσουλμάνων στην Αγία Σοφία ήταν 24 Ιουλίου 2020, ημερομηνία που συμβολίζει τη Συνθήκη της Λωζάννης. Τα μηνύματα, λοιπόν, του Ερντογάν είναι: Θαυμάζω τον Μωάμεθ τον Πορθητή, θέλω να καταργήσω τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923.

Γιατί τώρα δείχνει  θαυμασμό για τον Αμπντούλ Χαμίτ τον Β’; Πρόκειται για τον Σουλτάνο, ο οποίος συνδέθηκε με την πρώτη φάση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, στα τέλη του 19ου αιώνος. Τι μήνυμα άραγε θέλει να μας δώσει ο Τούρκος Πρόεδρος με αυτόν τον συμβολισμό;

Ο Jean Francois Colosimo είναι Γάλλος θεολόγος, ιστορικός και δημοσιογράφος. Στο πρόσφατο βιβλίο του «Το ξίφος και το σαρίκι» (στα ελληνικά από τις Εναλλακτικές Εκδόσεις) περιγράφει την αιματοβαμμένη διακυβέρνηση του Οθωμανού Σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ Β΄.

«Ο Σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίτ Β΄ θα προηγηθεί στην επιβολή του τρόμου επιστρέφοντας, μετα από μία συνταγματική παρένθεση, στον ανατολικό δεσποτισμό. Προκειμένου να ανακόψει την  οθωμανική υποχώρηση υμνεί και αυτός το Χαλιφάτο. Ωστόσο καινοτομεί ανανεώνοντάς το με τη μορφή του σύγχρονου πανισλαμισμού, του οποίου θα αποτελέσει τον πρώτο υποστηρικτή. Η επιμονή του να τον εφαρμόσει με κάθε κόστος θα τον κάνει να παραμείνει στα χρονικά ως ο «Κόκκινος Σουλτάνος», με άλλα λόγια ο Αιμοδιψής. ……. Ο όχλος βρυχάται, η οργή ξεσπάει και ήδη ρέει το αίμα των χριστιανών στις απομακρυσμένες επαρχίες. Στην Κωνσταντινούπολη οι Αρμένιοι τολμούν να διαδηλώνουν και να καταθέτουν υπομνήματα. Ακολουθούν οι αυθαιρεσίες και, από το 1895 έως το 1897, το μίσος αποχαλινώνεται. Οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι αγροτικές μάζες εξαπολύουν σφαγές, των οποίων ο πραγματικός απολογισμός ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες δολοφονημένους άνδρες, εξισλαμισμένα παιδιά, γυναίκες κλεισμένες στα χαρέμια. Δύο δεκαετίες πριν από τη γενοκτονία, ο «Μεγάλος Κύριος», σύμφωνα με την προφητική διατύπωση του Ζωρές, έχει πλέον υιοθετήσει το επιλεκτικό ξεδιάλεγμα των οθωμανικών κοινοτήτων μέσω της συστηματικής εξόντωσής τους».

Μία άλλη χρονική σύμπτωση, τη οποία μας θυμίζει φέτος ο Ερντογάν, είναι η εκατοστή επέτειος από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Όμως η φετινή χρονιά έχει και άλλους συμβολισμούς. Στις 7 Ιουνίου συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από την βύθιση της τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κανάρη και στις 26 Ιουλίου θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από τον θρίαμβο στα Δερβενάκια..

Άρθρο στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, 18.6.2022

Κωνσταντίνος Χολέβας