ΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΕΙ

ΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΕΙ

ΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΕΙ 150 150 Kωνσταντίνος Χολέβας

vatatzis2

Το Διδυμότειχο δεν χορεύει μπλουζ. Ούτε οι κάτοικοί του διακατέχονται από μελαγχολία, όπως υπαινίσσεται το γνωστό τραγούδι. Βρέθηκα προσφάτως στην ακριτική αυτή πόλη της Θράκης  και διαπίστωσα για μία ακόμη φορά ότι ο Ελληνισμός των συνόρων βρίσκει τρόπους να κρατήσει ζωντανή την ελπίδα. Παρά την κρίση και παρά την επιθετικότητα των γειτόνων, παρά το αίτημα για μεγαλύτερη στοργή από τους εκάστοτε κυβερνώντες, τα Δίδυμα Τείχη της βυζαντινής Καστροπολιτείας διασώζουν την συγκρατημένη αισιοδοξία και τη μαχητικότητα του Έλληνα.

Είδα με συγκίνηση ανθρώπους που θα μπορούσαν να απαλλαγούν λόγω υγείας, αλλά προσέρχονται στις ασκήσεις των εφέδρων για στρατιωτική εκγύμναση. Ο πατριωτισμός των Θρακιωτών εκδηλώνεται με κάθε τρόπο.

Είδα με χαρά νέους ανθρώπους από την Αθήνα και από άλλα μέρη της Ελλάδος να προσέρχονται στις τάξεις του ιερού κλήρου για να υπηρετήσουν τις Ορθόδοξες ενορίες στα χωριά του Έβρου.

Παρατήρησα με γλυκιά ικανοποίηση τα παιδάκια του Δημοτικού που ήλθαν στη Θεία Λειτουργία μαζί  με τις δασκάλες τους, είπαν δυνατά το Πιστεύω και το Πάτερ Ημών και κοινώνησαν με ευταξία.

Εντυπωσιάσθηκα από την επιμονή των κατοίκων του Βορείου Έβρου, οι οποίοι συγκέντρωσαν 25.000 υπογραφές για να κρατήσουν σε πλήρη λειτουργία το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου και τελικά κατόρθωσαν να μεταπείσουν τους αρμοδίους. Έτσι ακυρώθηκε ένα αρχικό σχέδιο να υποβαθμισθεί το Νοσοκομείο σε Κέντρο Υγείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Αλεξανδρουπόλεως.

Έφυγα ενθαρρυμένος βλέποντας ότι οι νέοι της περιοχής τιμούν τους Θράκες Αγίους, όπως ο Ιωάννης Βατάτζης, μαθαίνουν τους δημοτικούς χορούς και οργανώνονται σε σωματεία για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Είδα τους θαρραλέους συνοριοφύλακες, οι οποίοι με τη βοήθεια του ευρωπαϊκού μηχανισμού FRONTEXέχουν μειώσει στο ελάχιστο την είσοδο λαθρομεταναστών από τον Έβρο.

Με πνευματικό εξοπλισμό την ελληνορθόδοξη παράδοσή μας οι Θρακιώτες αντιμετωπίζουν την προκλητικότητα της Άγκυρας και του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής. Ξέρουν πολύ καλά ότι ορισμένοι Μουσουλμάνοι χρηματοδοτούνται κρυφά για να εξαγοράσουν γη Χριστιανών. Ότι η Άκυρα επιδοτεί με χρήματα τα παιδιά των Μουσουλμάνων που επιλέγουν τα τουρκόφωνα σχολεία εις βάρος του δημοσίου ελληνικού σχολείου.

Η Εκκλησία, ο Στρατός και η ψυχή των Θρακιωτών εγγυώνται τα βορειοανατολικά μας σύνορα. Και όσοι ζούμε στην Αθήνα ας μην λησμονούμε τη Θράκη.

Άρθρο μου στην Κυριακάτικη Δημοκρατία, 9 Νοεμβρίου 2014

Κωνσταντίνος Χολέβας