ΤΙ ΜΑΣ ΔΙΔΑΞΕ Ο ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ

ΤΙ ΜΑΣ ΔΙΔΑΞΕ Ο ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ

ΤΙ ΜΑΣ ΔΙΔΑΞΕ Ο ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ 150 150 Kωνσταντίνος Χολέβας

στρατηγικο_βαθος

Ο απερχόμενος Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και μέντορας του Ερντογάν, αποχωρεί από την πολιτική. Πληρώνει τις πολλαπλές διαφωνίες του με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας και εισηγητή του ημιαυταρχικού-ημιδημοκρατικού ήπιου ισλαμιστικού πειράματος, τον Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εμείς οι Έλληνες ωφεληθήκαμε από τον Νταβούτογλου, όσο κι αν αυτό σάς φαίνεται παράξενο. Με το βιβλίο «Το Στρατηγικό Βάθος της Τουρκίας», το οποίο συνέγραψε ως πανεπιστημιακός πριν αναλάβει του Υπουργείο Εξωτερικών, δίνει τη δυνατότητα σε κάθε προσεκτικό μελετητή να κατανοήσει το δόγμα του νέου Οθωμανισμού και τους στόχους της τουρκικής επιθετικής διπλωματίας. Ο Νταβούτογλου μάς δίδαξε ότι η σημερινή Τουρκία πιστεύει σε έναν ηγετικό ρόλο μεταξύ όλων των Μουσουλμανικών χωρών καθώς και στη συνέχιση της ηγεμονικής Οθωμανικής πολιτικής. Καλλιεργεί τον μύθο ότι δεν ήταν καταπιεστικοί οι Οθωμανοί, αλλά δημιούργησαν μία αυτοκρατορία πολυπολιτισμική με ειρηνική συνύπαρξη και ευημερία των λαών.

Ο Νταβούτογλου μάς άνοιξε τα μάτια γράφοντας ότι και κανένας Τουρκοκύπριος αν δεν υπήρχε στη Κύπρο, η εισβολή θα ήταν απαραίτητη για τα στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας. Δηλώνει ότι και στη Θράκη θα γίνει το ίδιο με την Κύπρο και χαρακτηρίζει όλες τις μουσουλμανικές μειονότητες των Βαλκανίων, άρα και της ελληνικής Θράκης, ως χρήσιμα πιόνια του νέου Οθωμανισμού.

Ο Νταβούτογλου υπήρξε χρήσιμος, διότι απέδειξε στην ηττοπαθή μερίδα των Ελλήνων αναλυτών ότι η Τουρκική διπλωματία δεν είναι αήττητη, ούτε παντοδύναμη. Ο εκδιωκόμενος Τούρκος Πρωθυπουργός  είχε διακηρύξει την πολιτική των μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες. Σήμερα αφήνει μία Τουρκία με σοβαρά προβλήματα εσωτερικά και εξωτερικά. Εκρήξεις βομβών και κουρδική εξέγερση στο εσωτερικό. Ρωσία, Ιράν, Συρία, Ισραήλ, Ελλάδα, Κύπρος, Αρμενία, ISIS και άλλα πολλά  μέτωπα στο εξωτερικό.

Οφείλουμε στον αείμνηστο τουρκολόγο και κοινωνιολόγο Νεοκλή Σαρρή την πρωτοβουλία για τη μετάφραση στα ελληνικά του εν λόγω βιβλίου του Νταβούτογλου. Ανήκε στη ρεαλιστική σχολή των Ελλήνων αναλυτών, οι οποίοι εξ αρχής επεσήμαναν την αλαζονεία, τη μεγαλομανία, την αυθαίρετη τεκμηρίωση και τις επικίνδυνες θεωρίες, που προσομοιάζουν με την θεωρία του «ζωτικού χώρου» του Χίτλερ.

Άλλοι Έλληνες αναλυτές αρνήθηκαν να ασχοληθούν με τις προειδοποιήσεις που περιέχει το βιβλίο του Νταβούτογλου και το αγνόησαν. Άλλοι πάλι θαύμασαν το …βάθος της σκέψεως και μάς κάλεσαν να ενταχθούμε και εμείς στον νέο Οθωμανισμό! Ο Νταβούτογλου μάς βοήθησε συν τοις άλλοις  να αντιληφθούμε  τις  αδυναμίες ορισμένων  Ελλήνων διαμορφωτών  γνώμης. Ο νεο-Οθωμανισμός απαιτεί μελέτη και αμυντική- διπλωματική θωράκιση. Ούτε ηττοπάθεια, ούτε αδιαφορία.

Έχουμε κουρασθεί να ακούμε ότι οι προκλήσεις στο Αιγαίο οφείλονται σε εξαγωγή των εσωτερικών προβλημάτων της Τουρκίας. Λάθος. Η Άγκυρα προωθεί εδώ και είκοσι χρόνια την πολιτική των γκρίζων ζωνών ασχέτως εσωτερικών προβλημάτων.

Άρθρο μου στην εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Κωνσταντίνος Χολέβας