ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΑ ΠΑΝΑΓΙΑ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΑ ΠΑΝΑΓΙΑ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΑ ΠΑΝΑΓΙΑ 150 150 Kωνσταντίνος Χολέβας

ΠΗΓΗ: politischios.gr

Γιατί με επιμονή τα τουρκικά περιπολικά πλοία παραβιάζουν τα χωρικά μας ύδατα στην περιοχή της βραχονησίδας Παναγιά (γνωστής και ως Πασάς) δίπλα στις Οινούσσες της Χίου; Γιατί παραλλήλως βλέπουμε τα τουρκικά αεροσκάφη να παραβιάζουν συνεχώς τον εναέριο χώρο μας στην ίδια περιοχή; Τέσσερις ερμηνείες ακούονται σχετικά. Τις καταγράφω:

Α) Οι Τούρκοι μετά το επεισόδιο των Ιμίων το 1996 άρχισαν να θέτουν θέμα διεκδικήσεων και γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο ακόμη και στη Γαύδο. Το νησιωτικό σύμπλεγμα των Οινουσσών από την αρχή ήταν μέσα στους στόχους της Άγκυρας. Τώρα επαναφέρει πιο δυναμικά τη διεκδίκησή της.

Β) Η Τουρκία παρατηρεί με ικανοποίηση οτι η ΝΑΤΟΪκή ναυτική μοίρα, που ανέλαβε να ανακόψει τις μεταναστευτικές ροές, επιχειρεί μόνο στο Βόρειο Αιγαίο και αποφεύγει συστηματικά τα Δωδεκάνησα. Δίδεται έτσι η εντύπωση ότι το ΝΑΤΟ σιωπηρά αποδέχεται την τουρκική θέση ότι τα Δωδεκάνησα είναι αποστρατιωτικοποιημένη περιοχή. Θέλει, λοιπόν, η γείτων χώρα, να αξιοποιήσει την παρουσία των συμμαχικών πλοίων στην περιοχή της Χίου για να «νομιμοποιήσει» τη διεκδίκησή της. Κατά τη λογική της Άγκυρας, αφού τα τουρκικά πλοία μπαινοβγαίνουν στην ελληνική θαλάσσια ζώνη και το ΝΑΤΟ απλώς παρατηρεί χωρίς να διαμαρτύρεται, εμμέσως κερδίζει πόντους η τουρκική αμφισβήτηση.

Γ) Κύριος στόχος της Τουρκίας είναι η ανάληψη της έρευνας και διάσωσης στο ανατολικό ήμισυ του Αιγαίου. Αδιαφορώντας για τις Διεθνείς Συνθήκες περι Δικαίου της Θαλάσσης, τις οποίες άλλωστε δεν έχει υπογράψει, η Άγκυρα, είτε κυβερνάται από κεμαλικούς είτε από Ισλαμοκεντρικούς ψευδοδημοκράτες τύπου Ερντογάν, θέλει μετά μανίας να επιτύχει τη διχοτόμηση του Αιγαίου. Και οι Οινούσσες ανήκουν σ’ αυτό το ανατολικό ήμισυ του Αιγαίου.

Δ) Η Τουρκία επιχειρεί αντιπερισπασμό με τα επικίνδυνα παιγνίδια στις Οινούσσες. Στόχος της είναι το Καστελλόριζο, το οποίο επηρεάζει καταλυτικά τη χάραξη της ελληνικής ΑΟΖ. Απλώς στρέφει αλλού την προσοχή μας.

Προσωπικά πιστεύω ότι η αλήθεια βρίσκεται κυρίως στον συνδυασμό των δύο πρώτων ερμηνειών. Θεωρώ, λοπόν, απαραίτητη όχι μόνο τη αμυντική μας θωράκιση, αλλα και την  ανύψωση του ηθικού του λαού μας. Το πατριωτικό φρόνημα χλευάσθηκε μετά τα Ίμια και μέχρι σήμερα από Έλληνες διεθνιστές και ψευδοπροοδευτικούς. Ήταν, λοιπόν, αξιέπαινη η πρωτοβουλία του Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου, ο οποίος το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου τέλεσε την Αναστάσιμη Λειτουργία στο ελληνικό φυλάκιο της βραχονησίδας Παναγιά. Ο Σεβασμιώτατος χάρισε στους στρατιώτες μία ελληνική σημαία και τόνισε στο κήρυγμά του τα εξής:

«Ήλθα ως προσκυνητής. Προσκυνητής στα πρόσωπά σας, στα οποία βλέπω τους άνδρες εκείνους, τους οποίους όρισε ο Θεός και η Ιστορία της Ελλάδος να υπερασπίζουν την εθνική ακεραιότητα της Πατρίδας μας, την Ορθόδοξη Εκκλησία, την ακεραιότητα των αρχαίων ελληνικών, των βυζαντινών, των νεωτέρων και των συγχρόνων μνημείων της Ιστορίας της Πατρίδας μας». ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Άρθρο μου στην εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Κωνσταντίνος Χολέβας