ΣΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΟΥ 1974 ΣΥΝΕΡΓΑΣΘΗΚΑΝ ΚΕΜΑΛΙΚΟΙ ΚΑΙ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ

ΣΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΟΥ 1974 ΣΥΝΕΡΓΑΣΘΗΚΑΝ ΚΕΜΑΛΙΚΟΙ ΚΑΙ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ

ΣΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΟΥ 1974 ΣΥΝΕΡΓΑΣΘΗΚΑΝ ΚΕΜΑΛΙΚΟΙ ΚΑΙ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ 500 282 Kωνσταντίνος Χολέβας

Όσοι συμπατριώτες μας πανηγύρισαν για την εκλογή Δημάρχων από την Κεμαλική αντιπολίτευση στην Τουρκία (Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα κ.α) θα απογοητεύθηκαν όταν έμαθαν ότι η τουρκική πρόκληση για τα ελληνικά θαλάσσια πάρκα προήλθε από μία ανακοίνωση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αντιπολίτευσης.

Βεβαίως μας προβληματίζει η πολιτική του Προέδρου Ερντογάν και του Ισλαμιστικού Κόμματός της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), αλλά πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου ότι στα μείζονα εθνικά θέματα, όπως τα ορίζει η Τουρκία, τα δύο ιδεολογικά ρεύματα συγκλίνουν και συνεργάζονται. Η τουρκική εξωτερική πολιτική ασχέτως κόμματος και Προέδρου θα είναι κατά τα επόμενα χρόνια επιθετική και διεκδικητική απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

ΤΟ CHP, που κέρδισε τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, είναι το κόμμα που ίδρυσε ο Κεμάλ Ατατούρκ. Είναι το κόμμα, το οποίο διατηρεί άριστες σχέσεις με το στράτευμα. Είναι το κόμμα του Μπουλέντ Ετσεβίτ, του Πρωθυπουργού της εισβολής στην Κύπρο. Αυτή η επέτειος, δηλαδή η συμπλήρωση 50 χρόνων από την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο, μας υπενθυμίζει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα συνεργασίας Ισλαμιστών και Κεμαλικών. Η βραχύβια κυβέρνηση που αποφάσισε την εισβολή προήλθε από συνεργασία του Κεμαλικού σοσιαλδημοκράτη Μπουλέντ Ετσεβίτ και του Ισλαμικού Κόμματος Εθνικής Σωτηρίας του Νετσμετίν Ερμπακάν. Η συνεργασία του CHP  με τους Ισλαμιστές οδήγησε στη σοβαρότερη επιθετική ενέργεια των τελευταίων 50 ετών κατά του Ελληνισμού.

Ο Ετσεβίτ είναι ο ιδεολογικός πρόγονος των σημερινών ηγετών του CHP. Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, πρώην ηγέτης του κόμματος, τον μνημόνευσε το 2023 λέγοντας στον Ερντογάν να εισβάλει στα ελληνικά νησιά όπως έκανε ο Ετσεβίτ στην Κύπρο. Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, στέλεχος του CHP που κέρδισε δύο φορές τον Δήμο Κωνσταντινούπολης, τον αναφέρει συχνά ως ήρωα που έλαβε τη θαρραλέα απόφαση της εισβολής. Άλλωστε ο Ιμάμογλου πριν από τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές μετέβη στα Κατεχόμενα και προσκύνησε τον τάφο του Ραούφ Ντενκτάς, του ηγέτη των Τούρκων της Κύπρου. Ο Ντενκτάς το 1996 παραδέχθηκε στον δημοσιογράφο  Σταύρο Σιδερά ότι δικές του παραστρατιωτικές ομάδες έσφαξαν το 1974 Έλληνες Κυπρίους.

Από την άλλη  πλευρά ο Ερμπακάν, Αντιπρόεδρος στη κυβέρνηση της εισβολής, είναι ο ιδεολογικός πρόδρομος και το ίνδαλμα του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν. Ισλαμιστής και ακραίος εθνικιστής, υποστήριξε φανατικά την ιδέα της εισβολής. Ίδρυσε το Κόμμα Εθνικής Σωτηρίας, το οποίο αργότερα μετονομάσθηκε σε Κόμμα Ευημερίας. Προσφάτως  ο γιός του Φατίχ Ερμπακάν ίδρυσε το Νέο Κόμμα της Ευημερίας.

Ας μην τρέφουμε αυταπάτες. Καμία αλλαγή προσώπων δεν πρόκειται να φέρει μία ουσιαστική αλλαγή των τουρκικών στόχων. Οι υπαρκτές ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των Κεμαλικών του CHP και των Ισλαμιστών του ΑΚΡ δεν επηρεάζουν τα θέματα που αφορούν τον Ελληνισμό.

Τα εθνικά μας θέματα δεν θα βρουν λύσεις ούτε με ζεϊμπέκικα (όπως το 1999)  ούτε με αδικαιολόγητους πανηγυρισμούς. Η πολιτική αποτροπής απαιτεί ενιαία γραμμή Ελλάδος και Κύπρου και ενίσχυση της αμυντικής, διπλωματικής και ψυχολογικής προετοιμασίας μας. 50 χρόνια μετά την εισβολή στην Κύπρο οφείλουμε να θυμίζουμε σε όλους ότι το Κυπριακό δεν μπορεί να λυθεί όσο παραμένουν στη Μεγαλόνησο τα στρατεύματα κατοχής.

Και ας μην ξεχνούμε τη συνεργασία Κεμαλικών και Ισλαμιστών στην εισβολή του 1974.

Άρθρο στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, 27.4.2024

Κωνσταντίνος Χολέβας