ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΚΑΡΓΑΚΟΣ: Ο ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΚΑΡΓΑΚΟΣ: Ο ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΚΑΡΓΑΚΟΣ: Ο ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 150 150 Kωνσταντίνος Χολέβας


Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων

Τη Τετάρτη 16.1.2019 πολυάριθμοι φίλοι αποχαιρετήσαμε τον σπουδαίο δάσκαλο Σαράντο Καργάκο. Ο Ιερός Ναός του Αγίου Αντωνίου στα Άνω Πατήσια ήταν ο τόπος τελέσεως της Εξοδίου Ακολουθίας. Μανιάτες και Μανιάτισσες με τοπικές φορεσιές αποτελούσαν την τιμητική φρουρά. Οι Μητροπολίτες Σπάρτης Ευστάθιος και Μάνης Χρυσόστμος εκπροσώπησαν την Εκκλησία, την οποία ο εκλιπών σεβόταν και στήριζε. Δίπλα στη σύζυγό του Γιάννα στέκονταν συγκινημένα τα δύο παιδιά του, η Ρωξάνη και ο Γιάννης.

Ο Σαράντος Καργάκος δημιουργεί την εξαίρεση στον κανόνα που λέει ότι «ουδείς αναντικατάστατος». Όσοι τον γνωρίσαμε το βεβαιώνουμε: Θα παραμείνει αναντικατάστατος. Διότι συνδύαζε πολλές αρετές, διαφορετικά χαρίσματα, σπάνια τάλαντα.

Ο αείμνηστος φίλος Σαράντος, τον οποίο γνώρισα προ 30 ετών στα πρώτα βήματα της Εκκλησιαστικής Ραδιοφωνίας, ήταν δάσκαλος με την πραγματική σημασία του όρου. Δίδασκε με τα γραπτά του, με τις ομιλίες του, με το ήθος του, με το χιούμορ του, με την ευρύτητα του πνεύματος, με την ταπεινοφροσύνη του. Δίδαξε θάρρος ακόμη και με τη χριστιανική υπομονή, την οποία επέδειξε κατά τα δύο τελευταία δύσκολα χρόνια. Όταν ένας κακοήθης εισβολέας, όπως έλεγε ο ίδιος, είχε διαβρώσει την υγεία του και τον οδήγησε στην τελική πτώση. Πολέμησε ως γνήσιος απόγονος των Σπαρτιατών και των Μανιατών. Έπεσε όρθιος και χαμογελαστός.

Έδωσε ωραίες μάχες για να γαλουχηθεί η νεολαία μας με ιδανικά Ορθόδοξα, πατριωτικά, δημοκρατικά και αξιοκρατικά. Διαφώνησε με τις ψευδοπροοδευτικές αλλαγές στη γλώσσα και στην παιδεία. Υπήρξε υπέρμαχος της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών και του παραδοσιακού τονικού συστήματος (πολυτονικού).

Γνώριζε άριστα όλες τις περιόδους της Ελληνικής και Παγκόσμιας Ιστορίας. Έγραψε γλαφυρά, επιστημονικά και τεκμηριωμένα βιβλία που ανυψώνουν το εθνικό φρόνημα και πληροφορούν με ευχάριστο τρόπο για τα γεγονότα, για τα πρόσωπα, για τα μεγάλα επιτεύγματα, αλλά και για τα ελαττώματα του Έθνους μας. Αντιτάχθηκε με σθένος στους αποδομητές της Ιστορίας και της εθνικής μας ταυτότητας.

Ξεκίνησε από τη νεολαία της Αριστεράς, αλλά είχε το θάρρος να μετακινηθεί από τις νεανικές του απόψεις σε πολλά θέματα. Δεν έχασε όμως τους νεανικούς φίλους του. Αντιθέτως αυξανόταν συνεχώς ο αριθμός των φίλων του, διότι άκουγε με σεβασμό όλες τις απόψεις. Στα βιβλία του παραθέτει τα επιχειρήματα και των μεν και των δε, αλλά καταλήγει με παρρησία στα δικά του συμπεράσματα. Υπεύθυνα και νηφάλια.

Αγάπησε ιδιαιτέρως τη Μακεδονία, στην οποία άλλωστε υπηρέτησε ως στρατιώτης. Από το 1992 με το βιβλίο του «Από το Μακεδονικό Ζήτημα στην Εμπλοκή των Σκοπίων» προειδοποιούσε να μην παραχωρήσουμε το όνομα Μακεδονία στα Σκόπια ούτε καν με επιθετικό προσδιορισμό.

Αιωνία η μνήμη του αξέχαστου πνευματικού ανδρός Σαράντου Καργάκου!

Άρθρο στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 20.1.2019

Κωνσταντίνος Χολέβας