ΠΡΕΣΠΕΣ: ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΚΩΛΥΣΙΕΡΓΟΥΝ ΕΠΙ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ

ΠΡΕΣΠΕΣ: ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΚΩΛΥΣΙΕΡΓΟΥΝ ΕΠΙ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ

ΠΡΕΣΠΕΣ: ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΚΩΛΥΣΙΕΡΓΟΥΝ ΕΠΙ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ 600 399 Kωνσταντίνος Χολέβας

Πέντε χρόνια μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τα Κοινοβούλια των δύο χωρών οι βόρειοι γείτονές μας επιδεικνύουν χαρακτηριστική κωλυσιεργία. Αξιοποιούν τα δώρα που τούς έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως τη «μακεδονική» γλώσσα, εθνότητα και ταυτότητα, αλλά τηρούν ελάχιστες από τις συμβατικές υποχρεώσεις τους.

Απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ρένας Δούρου ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτης εξήγησε ότι δεν έχει αποφασισθεί πότε θα έλθουν για κύρωση στη Βουλή τα τρία συμπληρωματικά Πρωτόκολλα. Υπογράμμισε ότι τα Σκόπια δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους στον τομέα των διαβατηρίων και των πινακίδων των Ι.Χ. αυτοκινήτων. Οι συγκεκριμένες αλλαγές έπρεπε να γίνουν μέσα σε 5 χρόνια, χρόνο υπεραρκετό για μία χώρα με πληθυσμό 2,1 εκατομμυρίων. Κι όμως η γειτονική χώρα βρήκε διάφορες δικαιολογίες για να διατηρήσει εν μέρει  τα παλαιά ταξιδιωτικά έγγραφα. Κάποια γράφουν: Βόρεια Μακεδονία, κάποια άλλα γράφουν: Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Δεν είναι μόνο οι δύο πενταετείς προθεσμίες που δεν τηρήθηκαν, Είναι και οι δύο επιτροπές που έπρεπε να αποφασίσουν μέσα σε μία τριετία: Α. Η Επιτροπή για την αλλαγή των σχολικών βιβλίων. Β. Η Επιτροπή για τα εμπορικά σήματα π.χ. το όνομα Μακεδονικό κρασί ποια χώρα θα το χρησιμοποιεί. Η πρώτη Επιτροπή υπολειτουργεί λόγω απροθυμίας των Σκοπιανών να αλλάξουν τις αναφορές στη «Μεγάλη Μακεδονία»  και τα συναφή. Η δεύτερη, για την ονομασία των προϊόντων, ούτε καν συνεδρίασε λόγω αδιαλλαξίας της άλλης πλευράς.

Δεν είναι μόνον αυτές οι παρασπονδίες. Τα περισσότερα αγάλματα του Φιλίππου και του Μ. Αλεξάνδρου παραμένουν στη θέση τους. Οι εθνικές ομάδες στον χώρο του αθλητισμού γράφουν επάνω στη φανέλα τους σκέτο το όνομα: Μακεδονία. Συνέδρια διοργανώνονται με τίτλο πχ. Macedonia 2025, ενώ και η Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών (MANU) συνεχίζει να ονομάζεται Μακεδονική.

Η μόνη περίπτωση, για την οποία οι γείτονες έχουν κάποια δικαιολογία, είναι η αλλαγή των δημοσίων εγγράφων αποκλειστικά εσωτερικής  χρήσεως. Πρέπει να τα αλλάξουν όταν θα αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. Όλα τα άλλα ήσαν υποχρεωμένοι ήδη να τα έχουν αλλάξει.

Πιστεύω ότι δεν θα δείξουν διάθεση προσαρμογής, ιδίως αν στις εκλογές της 8ης Μαΐου καταλάβει την πρώτη θέση το εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE του Χρίστο Μίτσκοσκι. Ένας λόγος που δεν προσαρμόζονται είναι ότι η Συμφωνία των Πρεσπών τους έδωσε την εικόνα μιας Ελλάδος υποχωρητικής, η οποία δεν διαπραγματεύθηκε. Αντιθέτως η Βουλγαρία συνεχίζει να τους απειλεί με Βέτο για την ευρωπαϊκή προοπτική τους προσπαθώντας να υπερασπίσει τη δική της ερμηνεία σε θέματα ιστορικά, εθνολογικά και γλωσσολογικά.

Υποστηρίζουν ορισμένοι ότι μας συμφέρει να δείξουμε κατανόηση απέναντι στις κωλυσιεργίες των γειτόνων για να γίνουν φίλοι μας και για να μην πέσουν στην τουρκική αγκάλη. Το πρόβλημα είναι ότι η τουρκική επιρροή στα Σκόπια δεν ασκείται μόνο μέσω της αμυντικής συμφωνίας που έχει υπογραφεί. Υπάρχει η κρυφή επιρροή που ασκείται μέσω των μουσουλμανικών μειονοτήτων. Αλβανοί, Βόσνιοι Μουσουλμάνοι και Τούρκοι προσεγγίζουν το 40% του συνολικού πληθυσμού. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις!

Αν υποχωρήσουμε μπροστά σε ένα μικρό κράτος τι μηνύματα δίνουμε σε πιο ισχυρούς γείτονες;

Άρθρο στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, 2.3.2024

Κωνσταντίνος Χολέβας