ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ

ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ

ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ 150 150 Kωνσταντίνος Χολέβας

AutonomyDeclaration1914

Οι βιαιοπραγίες φανατικών Αλβανών Μουσουλμάνων εναντίον Ελλήνων στη Δερβιτσάνη της Βορείου Ηπείρου δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο περιστατικό αυτού του είδους. Η παρουσία του Ελληνισμού στις πανάρχαιες εστίες της Ηπειρωτικής γης ενοχλεί τα μεγάλα κόμματα στα Τίρανα και οι Αρχές ενθαρρύνουν διάφορες ενέργειες καταπιέσεως, εκφοβισμού και αφελληνισμού. Βεβαίως για να είμαστε προσγειωμένοι πρέπει να μιλήσουμε και για τις ευθύνες των ιδίων των Βορειοηπειρωτών. Πολλοί από αυτούς έχουν εγκατασταθεί μονίμως στην Ελλάδα και έχουν αφήσει τους ηλικιωμένους στα χωριά της ελληνικής εθνικής κοινότητας.

Πάντως το μεγάλο πρόβλημα είναι ο αυξανόμενος εθνικιστικός και αλυτρωτικός πυρετός των Αλβανών στα Βαλκάνια. Για να φθάσουν στον τελικό στόχο, που είναι η «Φυσική Αλβανία», δηλαδή η ένωση της σημερινής Αλβανίας με εδάφη που ανήκουν  στην Ελλάδα, τη Σερβία, τα Σκόπια και το Μαυροβούνιο, πρώτο βήμα θα είναι η εθνοκάθαρση με ήπιους τόνους εις βάρος των Βορειοηπειρωτών. Δεν πρόκειται για εθνοκάθαρση με αεροπλάνα και τανκς όπως έκανε ο Αττίλας στην Κύπρο. Είναι μία δόλια πολιτική, η οποία αρχίζει να αποδίδει αποτελέσματα.

Οι Έλληνες στη Βόρειο Ήπειρο και σε άλλα σημεία της Αλβανίας καταπιέζονται ως προς την εκπαίδευση, τα ιδιοκτησιακά τους δικαιώματα, ως προς την πρόσβασή τους σε δημόσιες θέσεις, ως προς το δικαίωμα ηρεμίας και ασφάλειας και εμποδίζονται βιαίως να εκλέξουν Έλληνες τοπικούς άρχοντες, π.χ. στη Χειμάρρα. Η Ελλάς οφείλει να προστατεύσει τον Ελληνισμό της Αλβανιας ζητώντας τα εξής:

Να καταργηθεί το κομμουνιστικό διάταγμα, το οποίο αναγνωρίζει ως μειονοτικές περιοχές μόνο λίγα χωριά του Αργυροκάστρου και να αποδοθεί το δικαίωμα για ελληνόγλωσση δημοτική εκπαίδευση σε όλες τις ελληνικές κοινότητες ανά την Αλβανία.

Να παύσει η χρήση χαρτών που παρουσιάζουν ελληνικά εδάφη ως αλβανικά και μάλιστα σε σχολεία της Βορείου Ηπείρου.

Να διενεργηθεί έντιμη απογραφή εθνικών και θρησκευτικών ομάδων με διεθνή έλεγχο. Η προηγούμενη καταγγέλθηκε από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας και από την ΟΜΟΝΟΙΑ, οργάνωση της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, ως κίβδηλη και ανακριβής.

Να σταματήσει κάθε αναφορά αλβανικών κομμάτων και Υπουργείων στο ζήτημα των Μουσουλμάνων Τσάμηδων, των οποίων οι γονείς καταδικάσθηκαν στην Ελλάδα ως εγκληματίες πολέμου και συνεργάτες των Ιταλών Φασιστών επί Κατοχής.

Να συνδεθεί η οποιαδήποτε οικονομική παροχή της Ελλάδος και της Ευρ. Ενώσεως προς την Αλβανία με την τύχη και τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής κοινότητος.

Να καταγγελθεί στον ΟΗΕ, στο ΝΑΤΟ και στην Ευρ. Ένωση η υπέρπτηση λαβάρου με τη διεκδίκηση ελληνικών εδαφών, όπως είδαμε κατά τον πρόσφατο αγώνα Σερβίας- Αλβανίας. Το λάβαρο της Μεγάλης Αλβανίας περιελάμβανε την Κέρκυρα, την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία και επικροτήθηκε από τον Αλβανό Πρωθυπουργό Έντι Ράμα. Σημειωτέον ότι το λάβαρο ανέγραφε στα αγγλικά τη λέξη ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ, δηλώνοντας ότι στα εδάφη που διεκδικούν από γειτονικές χώρες οι Αλβανοί θεωρούν ότι ζει αυτόχθων (γηγενής) αλβανικός πληθυσμός!

Και μία επισήμανση. Ο πολιτικός ηγέτης, τον οποίο παρουσίαζε το λάβαρο, ήταν ο Ισμαήλ Κεμάλ Βλόρα, ο οποίος ανακήρυξε την ανεξαρτησία της Αλβανίας στις 28.11.1912. Ο Βλόρα (το όνομα σημαίνει τον καταγόμενο από τον Αυλώνα) σπούδασε στην Ζωσιμαία Σχολή στα Ιωάννινα. Παρά την ελληνική του παιδεία εργάσθηκε ως Πρωθυπουργός εναντίον του Ελληνισμού. Ας μην αυταπατώμεθα, λοιπόν, ότι όλα τα παιδιά αλβανικής καταγωγής που φοιτούν σε ελληνικά σχολεία θα απομακρυνθούν από τον αλβανικό εθνικισμό. Πιθανότατα τα περισσότερα από αυτά να επιδείξουν φιλική και νομοταγή συμπεριφορά. Όμως δεν πρέπει να αποκλείουμε και φαινόμενα τύπου Ισμαήλ Βλόρα.

Δεν πρέπει να  υποτιμήσουμε ούτε να υπερεκτιμήσουμε τον αλβανικό εθνικισμό. Και ας μην ξεχνούμε ότι φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον Αυτονομιακό Αγώνα των Βορειοηπειρωτών.

Άρθρο μου στην εφημερίδα Δημοκρατία, Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Κωνσταντίνος Χολέβας