Η «ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ» ΑΠΕΙΛΕΙ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΕΡΒΙΑ

Η «ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ» ΑΠΕΙΛΕΙ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΕΡΒΙΑ

Η «ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ» ΑΠΕΙΛΕΙ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΕΡΒΙΑ 150 150 Kωνσταντίνος Χολέβας

autochthonous_albania1

Τα επεισόδια στον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας στο Βελιγράδι (Τρίτη 14.10.2014) δεν ήταν τυχαία. Πρόκειται για προσχεδιασμένη πρόκληση από την κυβέρνηση των Τιράνων με στόχο να διαφημίσει το όραμα της Μεγάλης Αλβανίας και να προειδοποιήσει Ελλάδα και Σερβία.

Θυμίζω ότι κατά τη διάρκεια του αγώνος υπερίπτατο τηλεκατευθυνόμενο αεροπλανάκι, το οποίο έφερε το λάβαρο της Μεγάλης Αλβανίας, δηλαδή έναν χάρτη ο οποίος πλην της σημερινής Αλβανίας περιλάμβανε το Κοσσυφοπέδιο-Κόσσοβο, τμήμα του σκοπιανού κράτους, του Μαυροβουνίου και τα ελληνικά εδάφη της Κέρκυρας, της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας. Όταν Σέρβος ποδοσφαιριστής επιχείρησε να το κατεβάσει οι Αλβανοί παίκτες του επιτέθηκαν και η σύρραξη κλιμακώθηκε. Ο αγώνας διεκόπη. Ο αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός πώς θα ανακοπεί με τρόπο ειρηνικό και αποτελεσματικό;

Το ενδιαφέρον είναι ότι συνελήφθη ως συντονιστής των προκλητικών ενεργειών ο αδελφός του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ο οποίος βρισκόταν στο γήπεδο του Βελιγραδίου με Αλβανούς φιλάθλους, παρά τη σχετική απαγόρευση, η οποία είχε εκδοθεί για την αποφυγή επεισοδίων. Οι Σέρβοι θεωρούν το Κοσσυφοπέδιο –το ονομάζουν Κόσσοβο- Μετόχια, ως το λίκνο της Ορθόδοξης Χριστιανικής παραδόσεώς τους  και δεν το αναγνωρίζουν ως ανεξάρτητο κράτος. Οι Αλβανοί από την πλευρά τους θεωρούν ότι η ανεξαρτησία των ομοεθνών τους στο Κόσσοβο, η οποία επετεύχθη με τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ κατά των Σέρβων, ανοίγει τον δρόμο για τη «Φυσική Αλβανία», όπως ονομάζεται πιο διπλωματικά το όραμα της Μεγάλης Αλβανίας.

Είναι προφανές ότι ο κεντροαριστερός συνασπισμός του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα   συνεχίζει και επαυξάνει τον εθνικισμό του δεξιού Σάλι Μπερίσα. Οι Αλβανοί είναι ενωμένοι ως προς τις διεκδικήσεις τους: Απόσχιση εδαφών από τα δυτικά της ΠΓΔΜ, αναγνώριση αλβανικής μειονότητος στην Ελλάδα, επιστροφή των Τσάμηδων-απογόνων των συνεργατών των Ναζί- στη Θεσπρωτία και σε επόμενο βήμα διεκδίκηση εδαφών από την Ελλάδα και από τη Σερβία (νοτιοδυτικές επαρχίες). Η μέχρι σήμερα ανοχή της Δύσης εξέθρεψε ένα τέρας. Τώρα πρέπει η Ελλάς ως μέλος της Ευρ. Ενώσεως να θέσει αυστηρούς όρους για την προσέγγιση Αλβανίας και Ευρώπης.

Η καλύτερη απάντηση στον αλβανικό αλυτρωτισμό είναι η ανακίνηση του αιτήματος για Αυτονομία των Ελλήνων  της Βορείου Ηπείρου εντός των αλβανικών συνόρων, βάσει του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας του 1914.

Άρθρο μου στην Κυριακάτικη Δημοκρατία, 19 Οκτωβρίου 2014

Κωνσταντίνος Χολέβας