Ο ΨΕΥΔΟΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΚΙΝΤΖΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ

Ο ΨΕΥΔΟΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΚΙΝΤΖΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ

Ο ΨΕΥΔΟΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΚΙΝΤΖΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ 150 150 Kωνσταντίνος Χολέβας

Mustafa-Akinci

Ένα παράνομο «κράτος» διοργάνωσε παράνομες εκλογές και το μίγμα λίγων Τουρκοκυπρίων και πολλών εποίκων από την Ανατολία εξέλεξε έναν παράνομο «Πρόεδρο». Ο Μουσταφά Ακιντζί, γεννημένος στη Λεμεσό το 1947, αναλαμβάνει να διοικήσει το ψευδοκράτος της Κατεχομένης Βόρειας Κύπρου, το οποίο αναγνωρίζει μόνον η Άγκυρα και κάποιοι στην Αθήνα και στη Λευκωσία βλέπουν νέες… ευκαιρίες. Η πρόσφατη ιστορία του Κυπριακού διδάσκει να είμαστε πιο επιφυλακτικοί. Οι λόγοι είναι πολλοί:

  • Το μόνο νόμιμο κράτος στο νησί είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, μέλος του ΟΗΕ και της Ε.Ε. Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δεν πρέπει να κάνει διάλογο με τον ψευδοπρόεδρο των Τουρκοκυπρίων και των εποίκων που μετέφερε ο τουρκικός στρατός από τη ΒΑ Τουρκία. Αν θέλουμε να δεχθούμε τον Ακιντζί ως εκπρόσωπο της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας, η οποία προβλέπεται από το Κυπριακό Σύνταγμα του 1960, τότε μαζί του θα μπορούσε να συζητεί άλλο πρόσωπο ως εκπρόσωπος της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας. Η εξίσωση Αναστασιάδη με Ακιντζί ανοίγει τον δρόμο για τη νομιμοποίηση της εισβολής του 1974.
  • Είναι αφελές να πιστεύουμε ότι κάποιοι Τουρκοκύπριοι πολιτικοί θα ανεξαρτητοποιηθούν από τις εντολές της Άγκυρας. Η δημόσια διαφωνία Ερντογάν και Ακιντζί οφείλεται στο γεγονός ότι ο Ακιντζί είναι κατά 80% ελεγχόμενος, ενώ ο προκάτοχός του Έρογλου ήταν κατά 100% φερέφωνο της Άγκυρας. Με 50.000 Τούρκους στρατιώτες στα Κατεχόμενα ουδείς Τουρκοκύπριος μπορεί να ελιχθεί. Το κλειδί το κρατά η Άγκυρα. Λύση βιώσιμη δεν θα επιτευχθεί αν δεν αποχωρήσουν τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα.
  • Επικινδύνως αφελής είναι η αντίληψη ορισμένων Ελλήνων ότι όποιος Τούρκος ή Τουρκοκύπριος δηλώνει «προοδευτικός» θα βοηθήσει σε λύση. Θυμίζω ότι με τον Τουρκοκύπριο Ταλάτ είχε ενθουσιασθεί ο αριστερός Πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας με αποτέλεσμα να του παραχωρήσει ενυπογράφως καθεστώς δύο ισοτίμων πολιτειών (component states). Οι Τούρκοι είναι πάνω από όλα Τούρκοι και μετά αριστεροί, δεξιοί κλπ.
  • Και για ποια λύση ετοιμάζονται εκείνοι που βρίσκουν διαλλακτικό τον Μουσταφά Ακιντζί; Ο ίδιος μόλις εξελέγη αναφέρθηκε στη γνωστή και από το σχέδιο Ανάν πρόταση για δύο ισότιμα κράτη στην Κύπρο, πράγμα που αποτελεί ρατσιστική, αντιδημοκρατική και μη βιώσιμη λύση. Δεν είναι δημοκρατική λογική να εξισώνεις την ελληνική πλειοψηφία με τη μειοψηφία των Τουρκοκυπρίων και των εποίκων. Η πρόταση Ακιντζί είναι διχοτομική και καταλύει τη νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία.
  • Ας προσέξουμε μήπως τα χαμόγελα του Ακιντζί γίνουν ο Δούρειος Ίππος για την επιβολή τουρκικού ελέγχου και στο ελεύθερο τμήμα της Μεγαλονήσου. Η Κύπρος χρειάζεται λύση ευρωπαϊκή, με κράτος ενιαίο, με πλήρη σεβασμό της εθνικής ταυτότητας των Ελλήνων κατοίκων της και με κατοχυρωμένα δικαιώματα για την τουρκική κοινότητα.

    Άρθρο μου στην Κυριακάτικη Δημοκρατία, 3 Μαΐου 2015

Κωνσταντίνος Χολέβας