ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ 150 150 Kωνσταντίνος Χολέβας

polls

Εύχομαι αύριο να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να αποφύγουμε τις πρόωρες εκλογές. Επειδή, όμως, όλα είναι πιθανά θα καταγράψω ορισμένες παρατηρήσεις μου που προκύπτουν από τη μελέτη των δημοσκοπήσεων. Με απλά λόγια θα εξηγήσω ότι δεν είναι καθόλου εξασφαλισμένη η πρώτη θέση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στοιχείο πρώτο. Ναι, μεν, ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πρώτος στην πρόθεση ψήφου, αλλά η διαφορά του με τη Νέα Δημοκρατία έχει μειωθεί σε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών. Παλαιότερα βλέπαμε διαφορές με μέσο όρο το 7%, τώρα οι περισσότερες μετρήσεις δείχνουν διαφορές γύρω στο 3,5%. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μία εύκολη διέξοδος διαμαρτυρίας για όσους πλήττονται από τα όντως πιεστικά οικονομικά μέτρα, όμως όταν έρχεται η ώρα της κάλπης αρκετοί από τους διαμαρτυρομένους δεν θα ήθελαν να δουν τον Αλέξη. Τσίπρα στο τιμόνι της χώρας.

Δεύτερον. Υπάρχει σημαντικό ποσοστό αδιευκρίνιστης ψήφου. Δεν πιστεύω ότι αυτοί οι ψηφοφόροι θα στραφούν προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν τους ήλκυε θα είχαν ήδη εκδηλωθεί δεδομένων και των μέτρων που αναγκάσθηκε να πάρει η κυβέρνηση. Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χτυπήσει την οροφή, δεν πάει ψηλότερα. Οι περισσότεροι αναποφάσιστοι είναι αστοί, νοικοκυραίοι, φοβισμένοι από τις ακραίες απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ και των συνιστωσών και κυρίως είναι άνθρωποι της αγοράς και του μόχθου, οι οποίοι δεν θέλουν να μπούμε σε περιπέτειες οικονομικές με απρόβλεπτες συνέπειες. Ριψοκινδυνεύω την πρόβλεψη ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου θα στραφεί τελικά υπέρ της ΝΔ και του Αντώνη Σαμαρά.

Τρίτον. Στο ερώτημα αν προτιμάτε κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία ή κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί η απάντηση που προτιμά τη Νέα Δημοκρατία ως κύριο κυβερνητικό εταίρο. Επαναλαμβάνεται η διαπίστωση που προανέφερα. Καλός ο ΣΥΡΙΖΑ για να εκτονώσουμε τη δυσφορία μας για τον ΕΝΦΙΑ ή για την περικοπή συντάξεων, όμως δεν είναι καλός όταν τολμήσουμε να τον φαντασθούμε να κρατά τα ηνία της εξουσίας. Δεν πείθει ο Τσίπρας, ούτε τους Έλληνες ούτε τους Ευρωπαίους.

Τέταρτον Είναι οριακά πλέον τα ποσοστά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Κινδυνεύουν να μην εισέλθουν στη Βουλή κι έτσι θα στερήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ έναν  κυβερνητικό εταίρο. Οι ψηφοφόροι μπροστά στην κάλπη θα λάβουν πολύ σοβαρά υπόψιν τους το ενδεχόμενο ακυβερνησίας και έτσι αρκετοί την τελευταία στιγμή θα αποφύγουν την ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πέμπτον. Αυτό που δεν καταμετρείται, αλλά υπάρχει ως ενδεχόμενο, είναι το νέο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου. Αν μετάσχει στις εκλογές θα κόψει ψήφους και από το ΠΑΣΟΚ και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν προδικάζω κανένα αποτέλεσμα. Απλώς εύχομαι τη νέα χρονιά να έχουμε σταθερή κυβέρνηση και ήρεμη έξοδο από τα Μνημόνια.

Άρθρο μου στην Κυριακάτικη Δημοκρατία, 28 Δεκεμβρίου 2014

Κωνσταντίνος Χολέβας