Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥΣ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥΣ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥΣ 150 150 Kωνσταντίνος Χολέβας

Flag_of_Northern_Epirus

Η βαλκανική αναταραχή πρέπει να μάς απασχολήσει παράλληλα με την κρίσιμη διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας. Τα Σκόπια συνταράσσονται από τις συγκρούσεις Σλάβων αστυνομικών με Αλβανούς ενόπλους και από την αποκάλυψη ότι η κυβέρνηση Γκρούεφσκι παρακολουθούσε τηλέφωνα αντιπάλων. Στην Αλβανία ο Σοσιαλιστής Πρωθυπουργός Έντι Ράμα κάνει δηλώσεις υπέρ της Μεγάλης Αλβανίας, αμφισβητεί την ελληνική υφαλοκρηπίδα στο Ιόνιο και υποστηρίζει τους Τσάμηδες ανθέλληνες στις επικείμενες δημοτικές εκλογές στη χώρα του.

Ορισμένοι συμπατριώτες μας έχουν την τάση να επιλέγουν μέσω των ΜΜΕ τους δήθεν μετριοπαθείς πολιτικούς στις γειτονικές χώρες. Ακούσαμε πανηγύρια κατά την εκλογή του Ράμα με το επιχείρημα ότι δήθεν είναι πιο ευρωπαίος και πιο μετριοπαθής από τον δεξιό αντίπαλό του Σάλι Μπερίσα. Κι όμως επί πρωθυπουργίας Ράμα έγινε επίσημο δόγμα η Μεγάλη Αλβανία. Εξ άλλου εκείνος ως αρχηγός της αντιπολιτεύσεως είχε προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο –με τουρκική παρακίνηση- κατά της συμφωνίας Αθηνών-Τιράνων για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών.

Άλλες φωνές προτείνουν να ανεχθούμε τον σκοπιανό εθνικισμό ως αντίβαρο στον αλβανικό. Η μόνη πρόταση που προκύπτει από την Ιστορία και την κοινή λογική είναι να στηρίξουμε μεθοδικά τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα απέναντι και στους δύο εθνικισμούς, αλβανικό και ψευδομακεδονικό, και να σταματήσουμε να τρέφουμε ψευδαισθήσεις ότι ο τάδε πολιτικός είναι πιο συνεργάσιμος. Οι Αλβανοί και οι Σκοπιανοί κάνουν τη δουλειά τους και εμείς πρέπει να κάνουμε τη δική μας.

Στο ζήτημα των Σκοπίων πρέπει να επανέλθουμε στην αρχική μας θέση ότι δεν παραχωρούμε το όνομα Μακεδονία ούτε ως σύνθετο ούτε ως παράγωγο, άρα απορρίπτουμε κάθε γεωγραφικό προσδιορισμό. Να καταγγείλουμε αμέσως την Ενδιάμεση Συμφωνία του Σεπτεμβρίου 1995, η οποία, αφού καταπατήθηκε από την ΠΓΔΜ, χρησιμοποιήθηκε εκ μέρους της ως νομική βάση για να μάς εγκαλέσει ενώπιον του Δικαστηρίου Διεθνούς Δικαίου. Επίσης να ενδιαφερθούμε επισήμως για την τύχη της ελληνικής μειονότητος που ζει καταπιεσμένη στο κράτος αυτό.

Αν θέλει η αλβανική εθνική κοινότητα της ΠΓΔΜ να συνεχίσει τον ένοπλο αγώνα κατά των Σλάβων και να αποσχισθεί ας τους αφήσουμε να το κάνουν. Επαναλαμβάνω: Η διάλυση των Σκοπίων θα σημαίνει ότι εξαλείφεται ένας ανθελληνικός εθνικισμός στα Βαλκάνια. Στο επιχείρημα ότι έτσι ενθαρρύνονται οι Αλβανοί, θα απαντήσω ότι τον αλβανικό εθνικισμό εξέθρεψε η απόφαση των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων εταίρων μας να αποσχίσουν το Κόσσοβο από τη Σερβία. Ούτε τότε μάς ρώτησαν ούτε τώρα μπορούμε να εμποδίσουμε- και δεν έχουμε λόγο να το κάνουμε- τη διάλυση του σκοπιανού μορφώματος.

Η ελληνική απάντηση στον αλβανικό εθνικισμό πρέπει να είναι η επίσημη διεκδίκηση της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου, εντός Αλβανίας, με βάση το Πρωτόκολλο της Κερκύρας του 1914.

Άρθρο μου στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 24 Μαΐου 2015

Φωτο: Η σημαία του Αυτονομιακού Αγώνος της Βορείου Ηπείρου (1914)

Κωνσταντίνος Χολέβας