ΑΛΒΑΝΙΑ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

ΑΛΒΑΝΙΑ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

ΑΛΒΑΝΙΑ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ 150 150 Kωνσταντίνος Χολέβας

skopje

Οι εξελίξεις στα Σκόπια είναι ραγδαίες, η βιωσιμότητα του ψευδομακεδονικού μορφώματος αμφισβητείται εντόνως και αποδεικνύονται αφελείς όσοι χαρακτήρισαν ανούσιο το πρόσφατο αιματηρό συμβάν μεταξύ Αλβανών ενόπλων και Σλάβων αστυνομικών στο Κουμάνοβο. Αλβανία και Βουλγαρία προβαίνουν σε κινήσεις, οι οποίες αποσκοπούν μεσομακροπρόθεσμα σε διάλυση της ΠΓΔΜ και δεν είναι τυχαίο ότι και οι δύο χώρες είναι φιλοαμερικανικές. Από την άλλη πλευρά η Ρωσία ανέλαβε επισήμως τον ρόλο του υποστηρικτή της εδαφικής ακεραιότητος του γειτονικού μας κρατιδίου, το οποίο αποκαλεί «Μακεδονία», παραβλέποντας την ονομασία FYROM, την οποία χρησιμοποιεί ο ΟΗΕ.

Τα τελευταία γεγονότα έχουν ως εξής: Η Αλβανία δια του πρωθυπουρού Έντι Ράμα στηρίζει την ιδέα της Μεγάλης ή Φυσικής Αλβανίας, η οποία περιλαμβάνει περισσότερο από το ένα τρίτο του εδάφους της ΠΓΔΜ. Πρόκειται για τις δυτικές επαρχίες, στις οποίες σήμερα κυματίζει η αλβανική σημαία και οι οποίες έχουν ανακηρυχθεί σε αυτόνομη περιοχή με το όνομα Ιλλυρίδα.

Η Βουλγαρία έχει κινητοποιήσει επίλεκτες στρατιωτικές μονάδες στα σύνορά της με τα Σκόπια. Ο αρχηγός της αντιπολιτεύσεως, ο Σοσιαλιστής Σεργκέι Στανίσεφ, μετέβη στα Σκόπια όπου έκανε διάφορες δημόσιες δηλώσεις για τη διαμάχη Αλβανών και Σλάβων, αλλά σκοπίμως δεν χρησιμοποίησε ούτε μία φορά τον όρο Μακεδονία. Ο πρώην Υπουργός των κεντροδεξιών κυβερνήσεων και σήμερα Διευθυντής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου της Σόφιας Μπόζιντρ Ντιμιτρόφ δήλωσε ότι η Βουλγαρία δεν αποκλείει την προσάρτηση εδαφών, τα οποία σήμερα ανήκουν στα Σκόπια, αν αυτό το ζητήσουν οι Βούλγαροι που ζουν στην ΠΓΔΜ.

Υπενθυμίζω ότι η Βουλγαρία αναγνώρισε το 1991 κράτος με το όνομα «Μακεδονία», αλλά όχι έθνος μακεδονικό ούτε γλώσσα μακεδονική. Θεωρεί ότι οι Σλάβοι των Σκοπίων, αυτοί που δηλώνουν «Μακεδόνες», είναι Βούλγαροι. Τονίζει ότι στον Μακεδονικό Αγώνα του 1893- 1908 συγκρούσθηκαν Έλληνες και Βούλγαροι και όχι Έλληνες με «Μακεδόνες». Είναι ενδιαφέρον να αναφερθεί ότι το 1990, λίγο πριν διαλυθεί η πρώην Γιουγκοσλαβία, η Βουλγαρία είχε καταθέσει έγγραφο στη ΔΑΣΕ (σημερινό ΟΑΣΕ) τονίζοντας ότι στην Γιουγκοσλαβική περιοχή, την οποία ο Τίτο ονόμασε «Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας» κατοικούν 2.000.000 Βούλγαροι και 200.000 Έλληνες!

Η Ρωσία από την άλλη πλευρά θεωρεί ότι υπάρχει αμερικανική συνωμοσία για τη διάσπαση του σκοπιανού κράτους σε δύο κομμάτια, αλβανικό και βουλγαρικό, με τελικό στόχο την εξαφάνιση της ΠΓΔΜ και την προσάρτηση των δυτικών περιοχών στο Κόσσοβο ή στην Αλβανία και των ανατολικών περιοχών στη Βουλγαρία. Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε επίσημες δηλώσεις του στις 20.5.2015 κατηγόρησε την Αλβανία και τη Βουλγαρία ότι θέλουν να τεμαχίσουν την ΠΓΔΜ με πρώτο βήμα τη δημιουργία χαλαρής ομοσπονδιακής δομής. Εξ άλλου το ρωσικό ΥΠΕΞ κατηγόρησε από τη πρώτη στιγμή των επεισοδίων την Αλβανία και το Κόσσοβο ότι υπονομεύουν την ακεραιότητα της ΠΓΔΜ.

Ενώ μέχρι τώρα οι ΗΠΑ στήριζαν την ύπαρξη του πολυεθνικού ψευδομακεδονικού μορφώματος βλέπουμε πλέον ότι δύο φιλοαμερικανικές χώρες κινούνται προς διάλυσιν των Σκοπίων, ενώ η Ρωσία αναλαμβάνει τον ρόλο του εγγυητή. Πρόκειται για μία συνέπεια του Ουκρανικού προβλήματος. Η Ρωσία για να αποφύγει την Ουκρανία θέλει να στείλει φυσικό αέριο στα Βαλκάνια μέσω Τουρκίας. Αυτό είναι το σχέδιο για τον Turkish Stream. Ο αγωγός αυτός, αν τελικά κατασκευασθεί, θα περνά από την Τουρκία και την Ελλάδα και θα στρέφεται προς την Κεντρική Ευρώπη μέσω Σκοπιων. Γι’ αυτό, μεταξύ άλλων λόγων, η Ρωσία είναι σήμερα η μόνη χώρα στον κόσμο που υποστηρίζει φανατικά την ύπαρξη και τα συμφέροντα των Σκοπίων.

Η πιθανότερη εξέλιξη είναι η δημιουργία ομοσπονδίας καντονίων στην ΠΓΔΜ. Μήπως πρέπει να ζητήσουμε και ένα καντόνι για τους Έλληνες της περιοχής Μοναστηρίου (Μπίτολα);

Άρθρο μου στην εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Κωνσταντίνος Χολέβας