ΕΝΑΣ ΙΕΡΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΤΟΥΡΚΟΣ ΓΡΑΦΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

ΕΝΑΣ ΙΕΡΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΤΟΥΡΚΟΣ ΓΡΑΦΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

ΕΝΑΣ ΙΕΡΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΤΟΥΡΚΟΣ ΓΡΑΦΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ 150 150 Kωνσταντίνος Χολέβας

soumela

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος μιλώντας  στη Χίο είπε την αλήθεια. Υπογράμμισε ότι στον Πόντο και στη Μικρά Ασία έγινε Γενοκτονία του Ελληνισμού από τους Τούρκους. Μία έκδοση της Εκκλησίας της Ελλάδος είχε προνοήσει από την αρχή του έτους να παρουσιάσει με τεκμηρίωση τα γεγονότα δίδοντας προκαταβολικά απαντήσεις στους αμφισβητίες. Τα Δίπτυχα, δηλαδή το επίσημο ημερολόγιο, της Εκκλησίας της Ελλάδος, αφιέρωσαν την έκδοση του 2015 «εις την γενοκτονίαν του Ποντιακού Ελληνισμού επί τη συμπληρώσει εκατονταετηρίδος από της απαρχής των διώξεων και βιαιοπραγιών κατά του ελληνικού στοιχείου του Πόντου και των λοιπών περιοχών της Ανατολής (1915-2015)».

Στο εισαγωγικό σημείωμα ο Πόντιος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος καταγράφει μεταξύ άλλων τη μαρτυρία ενός κορυφαίου Ιεράρχου, του τότε Μητροπολίτου Τραπεζούντος του Πόντου Χρυσάνθου, του μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος (1938-1941): «Τη ενόχω συνεργία δύο μεγάλων Χριστιανικών δυνάμεων της Δύσεως, της Γερμανίας και της Αυστρίας, κατά τα έτη 1914-1918 εσφάγη υπό των Νεοτούρκων ολόκληρον  έθνος, το Αρμενικόν, και εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων βιαίως απεσπάσθησαν από των εστιών αυτών και απέθανον εν τη εξορία. Τη ενόχω συνενοχή των συμμάχων χριστιανικών Δυνάμεων της Δύσεως κατά τα έτη 1919-1922 το εθνικόν κίνημα των Τούρκων του Μουσταφά Κεμάλ Πασά συνεπλήρωσε το έργον των Νεοτούρκων και κατά εκατοντάδας απηγχονίζοντο Έλληνες κληρικοί και πρόκριτοι του Πόντου, εν οις και ο αντιπρόσωπος της Μητροπόλεως Τραπεζούντος αείμνηστος Ματθαίος Κωφίδης, ενώ χιλιάδες άλλαι στρατευσίμων νέων κατεδικάζοντο εις τον δια της πείνης και των ταλαιπωριών θάνατον εν τη εξορία…».

Στο ίδιο κείμενο ο Σεβασμιώτατος κ. Παύλος παραθέτει την παραδοχή του εγκλήματος το 2002 από τον Τούρκο διανοούμενο Αλί Ερτέμ, ο οποίος διαμένει στη Γερμανία και είναι πρόεδρος του Συλλόγου εναντίον της Γενοκτονίας: «….Η εξόντωση των χριστιανικών λαών που βρίσκονταν υπό την τουρκική κατοχή ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση από το 1912 έως το 1918 οι Νεότουρκοι έσφαξαν 1,5 εκατομμύριο Αρμενίους, 500.000 Αραμαίους- Ασσυρίους και πάνω από 750.000 Έλληνες από την Ανατολική Θράκη, την Ιωνία, τον Πόντο και την Καππαδοκία. Η δεύτερη φάση ξεκίνησε μετά τη συνθηκολόγηση της οθωμανικής αυτοκρατορίας και διήρκεσε μέχρι το 1922 (σε κάποια μέρη, όπως στον Πόντο, μέχρι και το 1924) . Η τουρκική δημοκρατία ως νόμιμος διάδοχος της οθωμανικής αυτοκρατορίας έχει την ηθική, πολιτική και νομική ευθύνη για τα εγκλήματα των Νεοτούρκων….Σχεδόν σε όλες τις μεγαλουπόλεις της Τουρκίας οι δημόσιοι χώροι, οι λεωφόροι, τα σχολεία, οι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων κ.λπ. φέρουν το όνομα ενός από τους κύριους υπευθύνους της γενοκτονίας…».

Κύριε Τσίπρα, όταν επισκεφθείτε την Τουρκία, μην καταθέσετε στεφάνι στο άγαλμα του Κεμάλ!

Άρθρο μου στην Κυριακάτικη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 15 Νοεμβρίου 2015

Κωνσταντίνος Χολέβας