ΧΑΡΙΣΑΜΕ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΤΟΝ ΚΥΡΙΛΛΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΕΘΟΔΙΟ;

ΧΑΡΙΣΑΜΕ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΤΟΝ ΚΥΡΙΛΛΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΕΘΟΔΙΟ;

ΧΑΡΙΣΑΜΕ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΤΟΝ ΚΥΡΙΛΛΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΕΘΟΔΙΟ; 150 150 Kωνσταντίνος Χολέβας

Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων

Στο πανηγυρικό διάγγελμά του προς τον πολυεθνικό λαό του κράτους του ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ευτυχής, διότι κέρδισε την αναγνώριση «μακεδονικής» γλώσσας, εθνότητας και ταυτότητας. Και επικαλέσθηκε ως ήρωες του – κατασκευασμένου- «μακεδονικού» έθνους δύο Έλληνες, έναν Βούλγαρο και έναν πρώην Βούλγαρο και μετέπειτα «Μακεδόνα». Οι Έλληνες είναι οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος, ο Βούλγαρος είναι ο οπλαρχηγός και στέλεχος της ΒΜΡΟ Γκότσε Ντέλτσεφ (οι Βούλγαροι έχουν δώσει το όνομά του στο Άνω Νευροκόπι) και ο μεταλλαγμένος είναι ο Κίρστε Μισίρκοφ, ο οποίος ανακάλυψε τον «μακεδονισμό», ενώ στα νιάτα του δήλωνε στα κείμενά του φανατικός Βούλγαρος.

Ως Έλληνας και ως Χριστιανός Ορθόδοξος ενοχλούμαι ιδιαιτέρως από την καταγραφή των δύο Θεσσαλονικέων αδελφών ως Σκοπιανών- «Μακεδόνων». Επί αρκετά χρόνια βλέπαμε στον τάφο του Κωνσταντίνου – Κυρίλλου στη Ρώμη να προσκυνούν Σκοπιανοί και Βούλγαροι διεκδικώντας την καταγωγή του. Όμως οι δύο Βυζαντινοί ιεραπόστολοι του 9ου αιώνος ήσαν Έλληνες και το δήλωναν σε κάθε ευκαιρία. Στον βίο του Κυρίλλου, γραμμένο στην παλαιοσλαβική γλώσσα, αναφέρεται η απάντηση που έδωσε όταν βρέθηκε για διάλογο με τους Μουσουλμάνους στη Βαγδάτη: «Από εμάς πήρατε και σεις τα γράμματα και τις τέχνες». Είχε συνείδηση ελληνικής καταγωγής και αρχαιοελληνικής κληρονομιάς. Αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος Σάλτσμπουργκ Αλβίνος, σύγχρονος του Μεθοδίου, σε επιστολή του στον Πάπα Ιωάννη Η’ ονομάζει τον Μεθόδιο Έλληνα: «Graecus Methodius nomine».

Αυτές τις σπουδαίες προσωπικότητες της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού χαρίζει στα Σκόπια η ελληνική κυβέρνηση; Αν συμφωνούν οι κ.κ. Τσίπρας και Κοτζιάς με την αναφορά του Ζάεφ στους Αγίους μας, τότε κακώς δηλώνουν ότι θα προστατευθεί η ελληνική μακεδονική κληρονομιά. Αν διαφωνούν με τα λεχθέντα από τον Σκοπιανό Πρωθυπουργό, τότε ας διαμαρτυρηθούν δημοσίως. Με πολύ κακούς οιωνούς για τη Μακεδονία μας ξεκινά αυτή η περιπέτεια!

Αλλά και η αναφορά του Ζάεφ στον Βούλγαρο εθνικιστή Γκότσε Ντέλτσεφ δείχνει πόσο συγκεχυμένη και τεχνητή είναι η «μακεδονική» ταυτότητα που κινδυνεύουμε να αναγνωρίσουμε. Για να δώσω και ένα σύγχρονο παράδειγμα: Ο πρώην Πρωθυπουργός των Σκοπίων Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι δηλώνει Βούλγαρος, ενώ ο νυν Πρωθυπουργός Ζάεφ έχει παραδεχθεί ότι έχει αλβανική καταγωγή, αλλά οι παππούδες του «μακεδονοποιήθηκαν» βιαίως. Σ’ αυτό το πολυεθνικό μείγμα, που βαφτίστηκε «μακεδονικό έθνος» από τον κομμουνιστή δικτάτορα Τίτο, δέχονται οι κυβερνήτες μας να χαρίσουν τον Κύριλλο και τον Μεθόδιο;

Και τώρα ποιο θα είναι το επόμενο βήμα; Θα διεκδικήσουν οι Σκοπιανοί να μην λειτουργεί ο Ναός των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στη Θεσσαλονίκη ή μήπως να παραχωρηθεί σε δικούς τους ιερείς; Ως Θεσσαλονικεύς διαμαρτύρομαι προς κάθε κατεύθυνση: Ας σεβασθούν όλοι τη μνήμη και την ελληνική καταγωγή των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου!

Άρθρο στην ιστοσελίδα thepresident.gr 13.6.2018

Κωνσταντίνος Χολέβας