ΤΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΤΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΤΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 150 150 Kωνσταντίνος Χολέβας

anastasi

Κωνσταντίνος Χολέβας –Πολιτικός Επιστήμων

Χριστός Ανέστη! Η Ανάσταση του Χριστού χαρίζει αγαλλίαση και αισιοδοξία στους  Έλληνες. Στα δύσκολα χρόνια της πνευματικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης η μόνη πηγή φωτός και ελπίδας είναι η Πίστη μας, η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, η Ελληνορθόδοξη Παράδοσή μας. Την Ανάσταση του Κυρίου γιόρταζαν διπλά και οι υπόδουλοι Έλληνες επί Τουρκοκρατίας. Την ημέρα της Λαμπρής θυμόντουσαν το ένδοξο παρελθόν τους και παρακαλούσαν τον Θεό να δώσει την πολυπόθητη ελευθερία, την οποία καταπατούσαν οι Οθωμανοί.

Για να εξέλθουμε από την πολύπλευρη κρίση πρέπει να οδηγήσουμε τους νέους μας να ξεδιψάσουν από το πεντακάθαρο νερό της Ελληνορθόδοξης Παιδείας. Να απομακρύνουμε τα παιδιά μας από τη λάσπη και τη θολούρα των ψευδοπροοδευτικών ιδεών, των αποτυχημένων πειραμάτων και των υλιστικών ιδεολογιών. Να τούς μιλήσουμε μετά λόγου γνώσεως για τον Χριστό και την Ελλάδα, για την Πίστη μας, την Ιστορία μας, τη διαχρονική γλώσσα μας. Να τους βοηθήσουμε να κατανοήσουν ότι η Ελληνορθόδοξη Παράδοση, όπως την εξέφρασαν οι Πατέρες της Εκκλησίας μας, απαντά σε όλα τα πνευματικά και κοινωνικά προβλήματα. Να τους θυμίσουμε τις διδαχές του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, ο οποίος συνδύαζε τον υγιή πατριωτισμό με την κοινωνική δικαιοσύνη. Να τους εξηγήσουμε ότι τα Ανθρώπινα Δικαιώματα συνοδεύονται και από υποχρεώσεις. Να τονίσουμε ότι δημοκρατία σημαίνει ευθύνη και όχι ασυδοσία.

Σήμερα η κυβερνώσα δήθεν προοδευτική ιδεολογία επιχειρεί να κατεδαφίσει την Ελληνορθόδοξη Παιδεία. Γκρεμίζει χωρίς να κτίζει κάτι καλύτερο. Αποδομεί κάθε στοιχείο ταυτότητας εθνικής και θρησκευτικής. Με την αλλοίωση του μαθήματος των Θρησκευτικών υπονομεύουν την Ορθόδοξη Χριστιανική μας ταυτότητα και καλλιεργούν την πολυθρησκειακή σύγχυση. Με τις προτεινόμενες αλλαγές στο μάθημα της Ιστορίας θέτουν στο περιθώριο τούς ήρωες και τους μάρτυρες του Έθνους και καλλιεργούν έναν ισοπεδωτικό διεθνισμό. Με την εμμονή στις «έμφυλες ταυτότητες» επιχειρούν να αμφισβητήσουν τη Χριστιανική διδασκαλία, η οποία διακηρύττει ότι ο Θεός έπλασε δύο φύλα, το άρρεν και το θήλυ. Με την πολεμική κατά των Αρχαίων Ελληνικών επιτίθενται  στη διαχρονική συνέχεια της γλώσσας μας και προετοιμάζουν μία νέα γενιά αφελληνισμένων νέων που θα μιλούν τις ξένες γλώσσες καλύτερα από τα ελληνικά.

Στην αμφισβήτηση του πνευματικού πλούτου μας οφείλουμε να αντισταθούμε. Δεν πρέπει να αποκοπεί η παιδεία μας από την «πηγήν ὕδατος ἁλλομένου εἰς ζωήν αἰώνιον». Μόνο με τα ελληνορθόδοξα γράμματα θα ξαναβρούν οι νέοι μας την ελπίδα και το χαμόγελο που δικαιούνται. Ας μην απορρίψουμε το Αναστάσιμο μήνυμα της Ελληνορθόδοξης Παιδείας, η οποία κράτησε όρθιους τους Έλληνες σε χρόνια δύσκολα και δίσεκτα.

Η Ανάσταση του Χριστού συμβολίζει τη νίκη του Φωτός επί του σκότους. Ας μεταλαμπαδεύσουμε αυτό το Φως στα παιδιά μας.

Άρθρο στην εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, Μ. Σάββατο – Κυριακή του Πάσχα 15-16.4.2017

Κωνσταντίνος Χολέβας