ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ «ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ»;

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ «ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ»;

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ «ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ»; 150 150 Kωνσταντίνος Χολέβας

Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων

Η γειτονική Αλβανία δεν κρύβει την προσκόλλησή της στην ιδεολογία της «Μεγάλης» ή «Φυσικής» Αλβανίας, η οποία περιλαμβάνει εδάφη της Σερβίας, του Μαυροβουνίου, των Σκοπίων και της Ελλάδος.

Κατά τον πρόσφατο εορτασμό των 105 χρόνων από την ίδρυση του αλβανικού κράτους είδαμε μία ποικιλία δημοσίων δηλώσεων με το ίδιο εθνικιστικό περιεχόμενο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα μίλησε για «δύο κράτη – ένα έθνος» εννοώντας ότι και το Κοσσυφοπέδιο – Κόσσοβο είναι τμήμα του αλβανικού έθνους. Ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα προσπάθησε να επενδύσει τον χάρτη της Μεγάλης Αλβανίας με τα σύμβολα της Ευρ. Ενώσεως υπονοώντας ότι η ένωση όλων των «αλβανικών» εδαφών θα γίνει μέσω της εντάξεως της Αλβανίας και του Κοσσόβου στην Ε.Ε. Ο δε πρώην Πρωθυπουργός και ηγετική φυσιογνωμία της αντιπολιτεύσεως Σάλι Μπερίσα χρησιμοποίησε τα μέσα κοινωνικής δικτυώσεως για να παρουσιάσει έναν χάρτη που περιλαμβάνει και ελληνικά εδάφη.

Οι συνέπειες αυτής της ιδεολογίας, η οποία διαπερνά όλα τις πολιτικές δυνάμεις στα Τίρανα και στην Πρίστινα (πρωτεύουσα του Κοσσόβου), είναι ορατές:

Στη Βόρειο Ήπειρο και κυρίως στη Χειμάρρα καταπατούνται τα δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητος.

Οι Τσάμηδες, απόγονοι εκείνων που συνεργάσθηκαν με Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές το 1941-44, προωθούν μέσω των αλβανικών κομμάτων τη διεκδίκηση εις βάρος της Θεσπρωτίας, την οποία αποκαλούν Τσαμουριά.

Η διεκδίκηση εδαφών της Νοτίου Σερβίας γίνεται όλο και πιο έντονη.

Οι Αλβανοί των Σκοπίων, που αποτελούν περίπου το 30% του πληθυσμού, απαιτούν καθεστώς ισοτιμίας με τους Σλάβους και υποστηρίζονται δυναμικά από την κυβέρνηση της Αλβανίας. Υπό τον φόβο του αλβανικού εθνικισμού και για να αποφύγουν τη διχοτόμηση του κράτους οι Σλάβοι δήθεν «μακεδόνες» στρέφονται προς τη Βουλγαρία. Χαρακτηριστική είναι αυτή η στροφή μετά την ανάληψη της Πρωθυπουργίας της ΠΓΔΜ από τον Ζόραν Ζάεφ.

Οι δεσμοί Αλβανίας και Τουρκίας ισχυροποιούνται και διευρύνονται. Δεν αποκλείεται η Άγκυρα να χρησιμοποιήσει τα Τίρανα για να δημιουργήσει μία τανάλια, η οποία θα μάς πιέζει και από τα ανατολικά και από τα βορειοδυτικά σύνορά μας.

Είναι απαραίτητο να αξιοποιήσουμε τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να περιορίσουμε αυτές τις επικίνδυνες τάσεις, οι οποίες αποσταθεροποιούν την περιοχή μας. Είναι επίσης αναγκαίο να ακουστεί πιο δυνατά η φωνή υποστηρίξεως της Ελλάδος προς τους Βορειοηπειρώτες. Οι ανακοινώσεις διαμαρτυρίας του Υπουργείου Εξωτερικών μέχρι τώρα δεν έχουν αποδώσει καρπούς.

Η Αλβανία οφείλει να κατανοήσει ότι επιθυμούμε την καλή γειτονία και τη βελτίωση των διμερών σχέσεων με προϋπόθεση α) τον σεβασμό των θρησκευτικών, εκπαιδευτικών, και ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών και β) την αποφυγή ανακινήσεως ζητημάτων που έχουν κλείσει προ πολλού. Το «Τσάμικο» είναι ανύπαρκτο για την Ελλάδα.

Άρθρο στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 3.12.2017

Κωνσταντίνος Χολέβας