«Τα Δωδεκάνησα δεν νοούνται χωρίς την Τουρκία» δηλώνει ο αρχηγός του ακραίου Εθνικιστικού Κόμματος ΜΗΡ της Τουρκίας Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος είναι κυβερνητικός εταίρος και στηρίζει το κόμμα ΑΚΡ του Ερντογάν.
Γιατί έχει αποθρασυνθεί ο Μπαχτσελί και γενικότερα ο τουρκικός επεκτατισμός; Μία από τις αιτίες είναι και τα λάθη που έγιναν κατά την περίοδο 1996-2004 από τους πολιτικούς εκπροσώπους του ελληνικού «εκσυγχρονισμού». Επειδή μετά τον θάνατο του Κώστα Σημίτη ακούσθηκαν υπερβολικοί έπαινοι για την ιδεολογία του δήθεν εκσυγχρονισμού θεωρώ χρήσιμο να θυμηθούμε πώς οι Έλληνες εκσυγχρονιστές αντιμετώπισαν την πρώτη κυβερνητική παρουσία του εξτρεμιστή Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Τον αποδοκίμασαν; Δυστυχώς όχι! Αντιθέτως τον αποθράσυναν δίνοντας μηνύματα στενής συνεργασίας με την κυβέρνηση εκείνη.
Ο Μπαχτσελί είχε βρεθεί παλαιότερα στην εξουσία ως Αναπληρωτής Πρωθυπουργός. Δεν είναι η πρώτη φορά που συγκυβερνά στην Τουρκία. Από το 1999 μέχρι το 2002 συμμετείχε με το κόμμα του σε μία τρικομματική συνεργασία με τον Μπουλέντ Ετσεβίτ (Δημοκρατική Αριστερά) και με τον Μεσούτ Γιλμάζ (Κόμμα Μητέρας Πατρίδας). Ο Ετσεβίτ, όπως θυμόμαστε, ήταν Πρωθυπουργός το 1974 και διέταξε την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο. Υπουργός Εξωτερικών στην τρικομματική κυβέρνηση ήταν ο μακαρίτης Ισμαήλ Τζεμ. Επιζητώντας φιλία με αυτή την κυβέρνηση ο τότε Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Γιώργος Παπανδρέου χόρεψε τον Ιούνιο του 2001 ζεϊμπέκικο υπό τα χειροκροτήματα του Τζεμ. Δηλαδή ο Γ. Παπανδρέου χόρευε με τους λύκους, για να θυμηθούμε την ταινία με τον Κέβιν Κόστνερ.
Το ζεϊμπέκικο του 2001 έδωσε λανθασμένα μηνύματα στην Άγκυρα και μάλιστα όταν στην εξουσία ήταν ο εισβολέας της Κύπρου με συγκυβερνήτη τον υπερεθνικιστή Μπαχτσελί. Αξίζει να αναφερθεί ότι την ίδια ημέρα που ο Έλληνας Υπουργός χόρευε ζεϊμπέκικο, ο Υπουργός Αμύνης της Κύπρου Σωκράτης Χάσικος ήταν παρών σε μνημόσυνο αγνοουμένων από την εισβολή των Τούρκων στη Μεγαλόνησο. Τα ζεϊμπέκικα και γενικότερα η τακτική άνευ όρων προσέγγισης με την Τουρκίας δεν βελτίωσαν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αντιθέτως αποθράσυναν την Άγκυρα, η οποία έχει μία σταθερή διεκδικητική γραμμή, όποια κυβέρνηση κι αν είναι στην εξουσία.
Τα λάθη των εκσυγχρονιστών στα ελληνοτουρκικά δεν σταμάτησαν εκεί. Καλλιέργησαν την θεωρία του «εξευμενισμού και κατευνασμού του θηρίου». Δηλαδή να κάνουμε τα πάντα για να δείξουμε τη φιλία μας. Ένα από τα λάθη ήταν και η αντίληψη ότι θα παύσει η τουρκική επιθετικότητα, αν αλλάξουμε τα σχολικά μας βιβλία και αν σβήσουμε τις αναφορές στα εγκλήματα των Οθωμανών και των Νεοτούρκων. Μέσα σε αυτό το κλίμα παραγγέλθηκε το 2003 το βιβλίο της Ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού με τον «συνωστισμό» και με δεκάδες άλλα ατοπήματα, τα οποία επισήμανε και η Ακαδημία Αθηνών. Εμείς διαγράφαμε τους ήρωες και τους μάρτυρες. Η άλλη πλευρά δεν άλλαξε το παραμικρό στα βιβλία.
Οι χειρισμοί των δήθεν εκσυγχρονιστών στα ελληνοτουρκικά υπήρξαν τελείως λανθασμένοι. Αντί να βελτιώσουν τις σχέσεις αποθράσυναν τον τουρκικό επεκτατισμό. Σήμερα απαιτείται μία διαφορετική αντιμετώπιση της γείτονος χώρας. Επιβάλλεται η διπλωματική και αμυντική θωράκιση του Ελληνισμού (Ελλάδος και Κύπρου), με σαφείς κόκκινες γραμμές στο μέτωπο Θράκης-Αιγαίου-Κύπρου, και με ορθή διδασκαλία της Ιστορίας στα ελληνόπουλα. Να καταγράψουμε τις αποτυχίες και τις αστοχίες της πολιτικής του «κατευνασμού» και να μην τις επαναλάβουμε.
Άρθρο στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, 18.1.2025