ΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΟΡΕΞΕΙΣ

ΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΟΡΕΞΕΙΣ

ΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΟΡΕΞΕΙΣ 150 150 Kωνσταντίνος Χολέβας

dodekanisa_map

Ο «εθνικά υπερήφανος» κ. Τσίπρας είχε αρχικά σχεδιάσει να πετάξει προς το Ιράν με μία στάση στη Ρόδο για ανεφοδιασμό του κυβερνητικού αεροσκάφους. Η Τουρκία τού απαγόρευσε να σταθμεύσει στη Ρόδο, την οποία θεωρεί αποστρατιωτικοποιημένη. Ο Πρωθυπουργός δυστυχώς αποδέχθηκε την τουρκική απαγόρευση και δεν ανεφοδιάσθηκε στη Ρόδο. Έδωσε λανθασμένα μηνύματα υποχωρητικότητος στην Τουρκία.

Όπως αποκαλύπτει ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Άγγελος Συρίγος (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 14.2.2016) η κυβέρνηση αποδέχθηκε την εξαίρεση της Δωδεκανήσου από τις περιπολίες των πλοίων του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών. ΝΑΤΟ και Ελλάς υπεχώρησαν μπροστά στις τουρκικές απαιτήσεις.

Δύο φορές μέσα σε λίγες ημέρες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συναίνεσε στο «γκριζάρισμα» των Δωδεκανήσων. Η ελληνική κυριαρχία στην περιοχή κινδυνεύει να τεθεί υπό μόνιμη αμφισβήτηση λόγω της τουρκικής δολιότητος και των ελληνικών σφαλμάτων. Θυμίζω την αποχώρηση της ελληνικής σημαίας από τα Ίμια του Δωδεκανησιακού συμπλέγματος το 1996, υπό την εκσυγχρονιστική πρωθυπουργία του Κώστα Σημίτη. Υπογραμμίζω επίσης την εμμονή της Άγκυρας στην ανακίνηση μειονοτικού ζητήματος στα Δωδεκάνησα κατά τα τελευταία χρόνια. Προσπαθούν να μεταφέρουν εκεί το κλίμα της Θράκης με την προβολή υπερβολικών αιτημάτων για τους λίγους Μουσουλμάνους της Ρόδου και της Κω.

Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται απαράδεκτα ενδοτική απέναντι σε μία Τουρκία, η οποία ταλαιπωρείται από εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα. Αντί να αξιοποιήσουμε τη δύσκολη θέση των γειτόνων, τούς κάνουμε την εξυπηρέτηση να αποδεχόμαστε τα ιταμά αιτήματά τους.

Η σημερινή Τουρκία των Ερντογάν και Νταβούτογλου έχει ανοικτό μέτωπο με τους δικούς της Κούρδους, απειλείται από τις αυτόνομες Κουρδικές περιοχές στη Συρία και στο Ιράκ, έχει εμπλακεί χωρίς επιτυχία στον συριακό εμφύλιο, έχει σοβαρή επιδείνωση σχέσεων με τη Ρωσία και την Αίγυπτο και προβληματικές σχέσεις με το Ισραήλ. Ο τουρισμός καταρρέει λόγω Κούρδων και ισλαμικής τρομοκρατίας και ήδη έχουν βγει προς πώληση 1300 τουρκικά ξενοδοχεία! Η Κωνσταντινούπολη, η οποία ήταν μέχρι πρότινος κορυφαίος τουριστικός προορισμός, εμφανίζει σήμερα σχεδόν μηδενικές αφίξεις ξένων επισκεπτών.

Μπροστά σ’ αυτή την Τουρκία με τα δεκάδες προβλήματα η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα  δίνει μηνύματα υποχωρητικότητας. Θα έπρεπε να κάνει το αντίθετο. Να διεκδικήσει την πλήρη εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάννης για την Ίμβρο και την Τένεδο. Να απαιτήσει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Να καταγγείλει την συνεχιζόμενη απειλή πολέμου -casus belli- αν εφαρμόσουμε το Διεθνές Δίκαιο για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων. Να προβάλει τον άθλιο ρόλο των Τούρκων διακινητών ανθρωπίνων ψυχών. Και να θυμίζει σε όλα τα βήματα ότι δεν μπορεί να απαιτεί αποστρατιωτικοποίηση των Δωδεκανήσων μία χώρα η οποία διαθέτει αποβατικό στόλο στη Σμύρνη και η οποία κατέχει το 40% της Κύπρου.

Η Ελλάς χρειάζεται δυναμική εξωτερική πολιτική.

Άρθρο μου στην Κυριακάτικη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 21 Φεβρουαρίου 2016

Κωνσταντίνος Χολέβας