ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ 150 150 Kωνσταντίνος Χολέβας

Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων

Στο  Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο οργανισμός DiaNEOsis παρουσίασε τα πρώτα αποτελέσματα μιας μεγάλης έρευνας που αναζητεί  τις τάσεις που επικρατούν στην κοινωνία μας. Παρατηρούμε ότι ο σημερινός Έλληνας, παρά την πολεμική ορισμένων πολιτικών κομμάτων και ΜΜΕ κατά των παραδοσιακών αξιών, επιθυμεί τη διαφύλαξη της ελληνορθόδοξης ταυτότητάς μας.

Παραθέτω μερικά χαρακτηριστικά στοιχεία από την έρευνα: Οι Έλληνες  ζητούν να ορθώσουμε το ανάστημά μας στα εθνικά θέματα, κάτι που έγινε αισθητό και με τα συλλαλητήρια για το όνομα της Μακεδονίας. Δεν εγκρίνουν την τακτική των συνεχών υποχωρήσεων και έχουν ανάγκη να νιώσουν υπερήφανοι.

Το 93% των Ελλήνων δηλώνουν εμπιστοσύνη στον θεσμό της οικογενείας και ακολουθούν οι θεσμοί των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης.

Το 85% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι πιστεύει στον Θεό και το 60% ότι βρίσκεται κοντά στη θρησκεία πηγαίνοντας τακτικά στην Εκκλησία.

Παραλλήλως αυξάνεται και η εμπιστοσύνη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία είχε κλονισθεί κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης. Η έρευνα καταδεικνύει ότι η εμπιστοσύνη στην Ε.Ε. ενισχύθηκε κατά 10 μονάδες, δηλαδή από το 53,55 τον Δεκέμβριο 2016 έφτασε το 63% τον Ιανουάριο του 2018. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα αυτή η σύνθεση παραδοσιακών απόψεων και συγκρατημένου, αλλά συγκροτημένου, ευρωπαϊσμού. Το μήνυμα του μέσου Έλληνα είναι ότι θέλει να έχει ενεργό ρόλο σε μία υπερεθνική ένωση όπως είναι η  ευρωπαϊκή οικογένεια,  αλλά δεν δέχεται εκπτώσεις και αμφισβητήσεις ως προς την εθνική του ταυτότητα.

Ένα στοιχείο άξιο σχολιασμού είναι ότι η έρευνα δείχνει την ιδιαίτερη προσκόλληση προς τις παραδοσιακές αξίες για τις ηλικίες μεταξύ 25 και 54 ετών. Πρόκειται για μία εντυπωσιακή στροφή της νεώτερης γενιάς, η οποία αντιστέκεται επιτυχώς στις προσπάθειες των εθνοαποδομητών και των ψευδοπροοδευτικών.

Σε γενικές γραμμές το μήνυμα της έρευνας θα μπορούσε να είναι: «Στην Ευρώπη με ελληνορθόδοξη ταυτότητα». Και ο υπότιτλος, κατά την άποψή μου, είναι: Η αποτυχία των εθνοαποδομητών. Όλοι εκείνοι που βάλλουν εδώ και μερικές δεκαετίες κατά της Εκκλησίας, κατά της Ιστορίας, κατά της συνέχειας του Ελληνισμού, αυτοί που ζητούν άτακτη υποχώρηση στα εθνικά θέματα και αυτοί που χλευάζουν τους ήρωες και τους μάρτυρες της Εκκλησίας και του Έθνους, φαίνεται ότι αποτυγχάνουν στον σκοπό τους. Ο Έλληνας θέλει την Ευρώπη, τα σύγχρονα επαγγέλματα, την Πληροφορική και το Διαδίκτυο, αλλά ταυτοχρόνως δεν επιθυμεί να αποκοπεί από την Ορθόδοξη Πίστη και από τις ιστορικές του ρίζες.

Όσοι χειρίζονται τα ελληνοτουρκικά και το Σκοπιανό ας προσέξουν το σημείο της έρευνας που μιλά για την ανάγκη να υψώσουμε το ανάστημά μας. Ο λαός μας δεν θα δεχθεί ούτε νέα Ίμια ούτε την παραχώρηση ιστορικών ονομάτων.

Άρθρο στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 18.3.2018

Κωνσταντίνος Χολέβας