ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ 150 150 Kωνσταντίνος Χολέβας

vergina_sun

Υπάρχουν πάντα κάποιοι Έλληνες έτοιμοι για υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα. Τώρα λόγω και της οικονομικής κρίσης βρίσκουν ένα επιχείρημα επί πλέον. Θεωρούν σκόπιμο να κλείσουμε, όπως ισχυρίζονται, τα ανοικτά μέτωπα για να αφοσιωθούμε στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Διαφωνώ ριζικά με το σκεπτικό τους. Μάλιστα οι εξελίξεις της επικαιρότητος δικαιώνουν την ανυποχώρητη στάση μας.

Αναφέρομαι συγκεκριμένα στο ζήτημα του ονόματος της Μακεδονίας, το οποίο θέλουν να μονοπωλήσουν οι σκοπιανοί γείτονές μας. Αν προσέξουμε τη σημερινή κατάσταση του ψευδομακεδονικού υβριδίου θα διαπιστώσουμε ότι η ΠΓΔΜ βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση, απομονωμένη πανταχόθεν και με σοβαρά ερωτηματικά για τη βιωσιμότητά της. Υπενθυμίζω:

Στο εσωτερικό μέτωπο η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι και του εθνικιστικού κόμματος ΒΜΡΟ κατηγορείται βάσει στοιχείων ότι υπέκλεπτε τηλεφωνικές συνομιλίες και επηρέαζε τη δικαιοσύνη. Η σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση και ο ηγέτης της Ζόραν Ζάεφ καλούν τον Γκρούεφσκι να παραιτηθεί δεδομένου ότι ηγετικά στελέχη των μυστικών υπηρεσιών είναι συγγενείς του.

Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με τη γενικότερη επιφυλακτικότητα των Ευρωπαίων για τη λειτουργία των θεσμών στο κράτος των Σκοπίων οδήγησε το πρόσφατο Συμβούλιο Εξωτερικών υποθέσεων της Ε.Ε., το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο, να υιοθετήσει αρνητική στάση απέναντι σε ενδεχόμενη ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρ. Ένωση. Το κείμενο αναφέρει ότι «το Συμβούλιο εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία σε σχέση με την επιδεινούμενη κατάσταση στη χώρα, ιδιαίτερα στους τομείς του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου, που συνιστούν δημοκρατικές αξίες, οι οποίες βρίσκονται στον πυρήνα της ΕΕ και της πολιτικής διεύρυνσης». Δεν είναι, λοιπόν, μόνον η Ελλάδα που εμποδίζει την ένταξη ή οποιαδήποτε στενότερη προσέγγιση των Σκοπίων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η Ευρ. Ένωση στο σύνολό της δεν θέλει μία τέτοια χώρα, διεφθαρμένη, υπανάπτυκτη και υπό διάλυσιν.

Ο κίνδυνος διασπάσεως της ΠΓΔΜ σε δύο ή και περισσότερα κομμάτια παραμένει πάντα υπαρκτός. Η κύρια απειλή είναι η ισχυρή αλβανική μειονότητα, η οποία αποθρασύνθηκε από τη στήριξη των ΗΠΑ και των περισσοτέρων Ευρωπαίων στην ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου- Κοσσόβου. Οι Αλβανοί μετά την ένοπλη εξέγερση του 2001 ζητούν απόλυτη συγκυβέρνηση με 50% όλων των θέσεων και των εξουσιών, ενώ ταυτοχρόνως ετοιμάζουν τη μελλοντική απόσχιση των δυτικών επαρχιών και την ένωση με το Κόσσοβο. Παρά τη συμμετοχή αλβανικών κομμάτων στις κυβερνήσεις των Σκοπίων, η συνύπαρξη με τους Σλάβους- ψευδομακεδόνες είναι προβληματική και υπό προθεσμίαν. Ένα πρόσφατο γεγονός δείχνει πόσο εύθραυστη είναι η εκεχειρία του 2001. Προ ολίγων ημερών Αλβανοί ένοπλοι με στολές του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσόβου (UCK) εισέβαλαν σε αστυνομικό φυλάκιο κρατώντας για πολλές ώρες ομήρους τους Σκοπιανούς αστυνομικούς. Οι οπαδοί της Μεγάλης Αλβανίας αναμένουν με το όπλο παρά πόδα.

Προβλέποντας τη διάσπαση του κράτους χιλιάδες Σκοπιανοί αποκτούν βουλγαρική υπηκοότητα. Οι γενικότερες σχέσεις με τη Βουλγαρία, πάντως, παραμένουν τεταμένες διότι η Σόφια θεωρεί ότι η προπαγάνδα του ψευδομακεδονισμού πλαστογραφεί και διαστρεβλώνει όχι μόνο την ελληνική, αλλά και τη βουλγαρική ιστορία. Στις 24 Μαίου (11 Μαίου με το παλαιό ημερολόγιο) στον τάφο του Αγίου Κυρίλλου του Θεσσαλονικέως (Έλληνος) στη Ρώμη θα γίνουν δύο διαφορετικές τελετές. Οι Σκοπιανοί ιερείς και πολιτικοί θα τον τιμήσουν ως «Μακεδόνα» και οι Βούλγαροι ως «Βούλγαρο»!

Ούτε με τη Σερβία οι σχέσεις είναι καλές λόγω της κρατικής στηρίξεως στη σχισματική «Μακεδονική» Εκκλησία και τις διώξεις εις βάρος του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος Ιωάννου, ο οποίος υπάγεται στο Σερβικό Πατριαρχείο.

Τώρα που θα έπρεπε να πιέσουμε τα Σκόπια το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών αναγγέλλει Μέτρα Οικοδομήσεως Εμπιστοσύνης! Η θέληση του ελληνικού λαού είναι να μην παραχωρήσουμε το όνομα Μακεδονία ούτε ως σύνθετο ή παράγωγο!

Άρθρο μου στην εφημερίδα Δημοκρατία, Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Κωνσταντίνος Χολέβας