ΠΟΛΛΑ ΡΕΚΟΡ ΓΚΙΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΠΟΛΛΑ ΡΕΚΟΡ ΓΚΙΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΠΟΛΛΑ ΡΕΚΟΡ ΓΚΙΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 150 150 Kωνσταντίνος Χολέβας

GWR-Logo_TM-CMYK

Τα πιο περίεργα ρεκόρ καταγράφονται στο γνωστό βιβλίο Γκίνες, το οποίο εμπλουτίζεται συνεχώς. Νομίζω ότι η νέα μας κυβέρνηση έχει ήδη επιτύχει εντυπωσιακές πρωτοτυπίες, άρα της αξίζουν αρκετές σελίδες του βιβλίου Γκίνες. Ας βοηθήσουμε στην καταγραφή:

Η αριστερή διακυβέρνηση του κ. Τσίπρα αναδεικνύεται κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ της πιο γρήγορης κυβίστησης και ανατροπής των προεκλογικών γραμμών της. Υποσχέθηκε άμεση κατάργηση του μνημονίου και της τρόικας και μετά την πίεση των ευρωπαίων δανειστών μας ανέκρουσε πρύμναν. Όπως παραδέχονται και πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και όπως παρατηρεί κάθε αντικειμενικός άνθρωπος το μνημόνιο συνεχίζεται με άλλο όνομα και η τρόικα μετονομάσθηκε σε θεσμούς. Και όλα αυτά μέσα σε ένα μήνα.

Η νέα κυβέρνηση καταλαμβάνει επαξίως θέση στο Γκίνες για την αοριστολογία και προχειρότητα των κορυφαίων στελεχών της. Σε διασκέψεις με τους δανειστές εμφανίζονται με θεωρίες και ασάφειες με αποτέλεσμα οι συνομιλητές τους να ζητούν συνεχώς κάποιο χαρτί έστω και με λίγα αριθμητικά στοιχεία.

Η κυβέρνηση Τσίπρα επαξίως λαμβάνει βραβείο Γκίνες για την χρήση ψευδωνύμων ώστε να μην παραδέχεται τον πλήρη συμβιβασμό της. Όπως είπε ορθώς ο Μανόλης Γλέζος βάφτισαν το κρέας ψάρι σαν κάποιους Ρωμαιοκαθολικούς μοναχούς του Μεσαίωνα. Ίσως το βραβείο αυτό θα έπρεπε να ονομασθεί Βραβείο Όργουελ, διότι θυμίζει το newspeak. Την πλήρη μετάλλαξη λέξεων και εννοιών, την οποία περιγράφει ο Τζορτζ Όργουελ στο περίφημο «1984». Χρήσιμη υπενθύμιση: Το βιβλίο περιέγραφε τα ολοκληρωτικά καθεστώτα σταλινικού ή χιτλερικού τύπου.

Η νέα κυβέρνηση εντάσσεται στο βιβλίο Γκίνες για την ταχύτατη αποκαθήλωση και σπίλωση προσωπικοτήτων. Επί δεκαετίες ο Μανόλης Γλέζος και ο Μίκης Θεοδωράκης ήσαν οι εμβληματικές μορφές της ελληνικής Αριστεράς. Σήμερα χλευάζονται ως ανίκανοι να καταλάβουν το μέγεθος της οικονομικής και διπλωματικής ευστροφίας της κυβέρνησης. Απλώς είπαν την αλήθεια για τη συμφωνία του Γιάννη Βαρουφάκη με τους εταίρους και ενόχλησαν, διότι αποκάλυψαν ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός!

Θέση στο βιβλίο Γκίνες καταλαμβάνουν οι νέοι κυβερνήτες μας και για τη μεγαλύτερη ασυνεννοησία, πολυγλωσσία, αμφισημία και έλλειψη συνεργασίας που έχει παρατηρηθεί σε ελληνική κυβέρνηση μετά την Μεταπολίτευση. Αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους για την απαράδεκτη απόφαση περί ελευθέρας εισόδου των λαθρομεταναστών, η μισή κυβέρνηση διαφωνεί με την άλλη μισή για τις ιδιωτικοποιήσεις, η Πρόεδρος της Βουλής διαφωνεί με τη συμφωνία που υπεγράφη με τους δανειστές, ο Υπουργός Οικονομικών μαθαίνει από τον Νίκο Χατζηνικολάου τις αυξήσεις μισθών στη ΔΕΗ.

Και μία υπενθύμιση. Η γλώσσα μας είναι εθνική υπόθεση. Δεν είναι δικαίωμα του κάθε κυρίου Βαρουφάκη να γράφει το Γιάννης με ένα ν. Αν αυτός είναι εκκεντρικός τα ΜΜΕ δεν είναι υποχρεωμένα να ακολουθούν την ανορθογραφία του. Ας μην τα γκρεμίσουμε όλα!

Άρθρο μου στην Κυριακάτικη Δημοκρατία, 8 Μαρτίου 2015

Κωνσταντίνος Χολέβας