ΟΙ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ ΤΟΥ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΟΙ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ ΤΟΥ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΟΙ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ ΤΟΥ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 150 150 Kωνσταντίνος Χολέβας

Ο νυν Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου έχει γράψει το βιβλίο «Στρατηγικό Βάθος», στο οποίο μεταξύ άλλων πρότεινε την πολιτική μηδενικών προβλημάτων με τις γειτονικές χώρες. Ταυτόχρονα έγραφε ότι η Τουρκία δεν πρέπει ποτέ να φύγει από την Κύπρο έστω κι αν δεν υπάρχει εκεί ούτε ένας Τουρκοκύπριος. Τι ισχύει σήμερα;

Στο πρώτο σημείο ο Νταβούτογλου απέτυχε πλήρως. Μαζί με τον Πρόεδρο Ερντογάν διακήρυξαν τη θεωρία του Νέου Οθωμανισμού, αλλά απέτυχαν στην προσπάθεια για μηδενικά προβλήματα.  Οι σχέσεις της Τουρκίας με τους γείτονες είναι προδήλως επιβαρυμένες και γεμάτες από προβλήματα.

Με το Ισραήλ επί νεο-οθωμανισμού οι σχέσεις εκτραχύνθηκαν ιδίως μετά την Ισραηλινή επέμβαση στο πλοιάριο Μαβί Μαρμαρά. Προσφάτως ο Ισραηλινός Υπουργός Αμύνης κατηγόρησε την Τουρκία για συνεργασία με τους τζιχαντιστές του ISIS.

Με το Ντάες – ISIS η Άγκυρα διατηρεί σχέση αγάπης-μίσους. Από τη μία το ενισχύει κατά του Προέδρου Άσαντ της Συρίας και από την άλλη το κατηγορεί ότι βάζει βόμβες σε μεγάλες τουρκικές πόλεις.

Με τη Ρωσία τα πράγματα είναι δύσκολα μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τουρκικά πυρά. Ο Πούτιν κάλεσε τους Ρώσους τουρίστες να μην επισκέπτονται την Τουρκία και ο ρωσικός στρατός οικοδομεί στρατιωτική βάση στη Συρία δίπλα στα τουρκικά σύνορα.

Στο Ιράκ υπάρχει ήδη ένα ημιανεξάρτητο Κουρδιστάν, το οποίο αποτελεί και τον πυρήνα για τη μελλοντική ένωση όλων των Κούρδων της περιοχής, άρα και της Τουρκίας. Αλλά και οι Κούρδοι της Συρίας απέκτησαν διεθνές κύρος ως  αξιόμαχοι αντίπαλοι των τζιχαντιστών.

Η αναβάθμιση των σχέσεων ΗΠΑ- Ιράν απειλεί την Τουρκία, διότι τώρα πλέον θα μπορούν να διέρχονται αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου προς την Δύση  και από αυτή τη μεγάλη χώρα. Άρα δεν θα έχουν το μονοπώλιο οι Τούρκοι.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ναι μεν δίνει χρήματα στην Άγκυρα για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, αλλά είναι σαφές ότι δεν θα δεχθεί ποτέ την Τουρκία ως πλήρες μέλος.

Και το σημαντικότερο: Στο εσωτερικό μέτωπο ο αιματηρός πόλεμος του τουρκικού στρατού με τους Κούρδους αυτονομιστές έχει εξαπλωθεί σχεδόν στο ένα τέταρτο της χώρας.

Θα είναι άραγε η Κύπρος ο μόνος τομέας, στον οποίο θα καταγάγει νίκη η  διπλωματία του Νταβούτογλου; Όσοι δεν ενθουσιαζόμαστε με τις κοινές εμφανίσεις Αναστασιάδη- Ακιντζί παρατηρούμε τη χαρά του τουρκικού τύπου για την αναβάθμιση του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους μέσω Νταβός και για την αναμενόμενη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διαβάζουμε  με ανατριχίλα την πρόταση της τουρκικής «Σαμπάχ» να φιμωθεί η Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου ως αντίθετη στη «λύση» και να αφελληνισθούν τα σχολικά βιβλία των Κυπρίων.

Ο ενιαίος Ελληνισμός  οφείλει να διαφυλάξει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Άρθρο μου στην Κυριακάτικη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 31 Ιανουαρίου 2016

Κωνσταντίνος Χολέβας