Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: ΕΚΕΙ ΠΟΥ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: ΕΚΕΙ ΠΟΥ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: ΕΚΕΙ ΠΟΥ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ 500 302 Kωνσταντίνος Χολέβας

«Ες γην εναλίαν Κύπρον», όπως έγραψε ο Ευριπίδης, η διπλωματία συναντά σε κάθε βήμα της την Ιστορία. Αυτό συνέβη και κατά την επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μεγαλόνησο στις 31 Ιουλίου.

Η Ιστορία ήταν παρούσα όταν η Υπουργός Δικαιοσύνης της Κύπρου κ. Άννα Κουκκίδου-Προκοπίου  ξενάγησε τον Πρωθυπουργό στα Φυλακισμένα Μνήματα των ηρώων του 1955-59 και του είπε: «Αυτά τα παιδιά αγωνίσθηκαν και θυσιάσθηκαν πρώτα για την Ελλάδα. Αυτό να το θυμάστε» !

Η Ιστορία και η Παράδοση της Ορθοδοξίας ήσαν παρούσες όταν ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Γεώργιος χάρισε στον Έλληνα Πρωθυπουργό μία εικόνα του Αποστόλου Βαρνάβα, ιδρυτού της Εκκλησίας της Κύπρου, και του είπε: «Και ο Απόστολος Βαρνάβας ήταν της ημετέρας Παιδείας μετέχων», εννοώντας ότι αυτός ο σπουδαίος Άγιος των πρώτων Χριστιανικών χρόνων είχε ελληνική κλασική παιδεία.

Η γλωσσική Ιστορία του ενιαίου Ελληνισμού έκανε έντονη την παρουσία της όταν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στους δεσμούς της Κύπρου με τη Ρόδο. Είναι γνωστό ότι η Κυπριακή διάλεκτος είναι στενή συγγενής των ελληνικών διαλέκτων του ΝΑ Αιγαίου. Σε ορισμένα μάλιστα χωριά της Ρόδου  οι κάτοικοι μιλούν  όπως στα χωριά της Κύπρου.

Φυσικά στη συνάντηση ήταν παρούσες και η διπλωματία και η πολιτική και η Άμυνα.

Οι δύο πολιτικοί διακήρυξαν ότι δεν γίνεται ανεκτή η συνέχιση της παρουσίας των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο.

Συμφώνησαν απολύτως ότι ο Ελληνισμός δεν συζητεί τη λύση δύο κρατών ή οποιαδήποτε διχοτομική πρόταση για την Κύπρο. Ήταν μία ξεκάθαρη απάντηση των δύο ηγετών στην επαναλαμβανόμενη πρόταση των κ.κ. Ερντογάν και Τατάρ. Ο Τουρκοκύπριος ψευδοπρόεδρος προσφάτως έκανε μια χαρακτηριστική δήλωση: Άλλο πράγμα η συνεργασία μας στην ταυτοποίηση αγνοουμένων και άλλο η συζήτηση για πιθανή λύση του Κυπριακού.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ενημέρωσε όλους ότι σε κάθε συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν τού θέτει το ζήτημα της Κύπρου και εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την προσπάθεια βελτίωσης των Ελληνοτουρκικών και των Ευρωτουρκικών σχέσεων. Κατέστησε πάντως σαφές ότι δεν είμαστε αφελείς. Με απλά λόγια δεν περιμένουμε θαύματα και ουδείς αποκλείει να δούμε πάλι μία ενίσχυση της τουρκικής επιθετικότητας, στα λόγια και στην πράξη.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι στις 11 και 12 Οκτωβρίου θα συνεδριάσει συμβολικά στη Ρόδο το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος-Κύπρου.

Ο Κύπριος Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η Κυβέρνηση της Κύπρου αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει την αναδάσωση των περιοχών της Ρόδου που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Έγινε επίσης γνωστό στο πλαίσιο της συνάντησης ότι στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου θα επαναληφθούν οι εργασίες της Τριμερούς Συνεργασίας Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ.

Την ίδια ημέρα όμως συνέβη κάτι διαφωτιστικό και ανησυχητικό. Σε φιλικό αγώνα μεταξύ της Τραμπζονσπόρ και της ΑΕΚ στην Τραπεζούντα οι διαφημιστικές πινακίδες του γηπέδου καλούσαν τους Τούρκους (και άλλους) στα αγγλικά να επισκεφθούν τα Κατεχόμενα: VISIT NORTH CYPRUS. Κράτος με τέτοιο όνομα δεν υπάρχει, αλλά η Τουρκία θα κάνει εργώδεις προσπάθειες να το διαφημίσει και να αποσπάσει  αναγνωρίσεις.

Ιστορία και διπλωματία πάντα συναντώνται. Το μέτωπο του Ελληνισμού πρέπει να είναι ενιαίο: Έβρος-Αιγαίο-Κύπρος.

Άρθρο στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, 5.8.2023

πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κωνσταντίνος Χολέβας