ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΩΝ

ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΩΝ

ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΩΝ 500 281 Kωνσταντίνος Χολέβας

Η ψήφος των Τούρκων πολιτών έφερε τον Ερντογάν μία ανάσα από την τελική νίκη. Είναι δύσκολο να χάσει την επανεκλογή του στον β΄ γύρο στις 28 Μαΐου. Και επειδή του αρέσουν οι συμβολοσμοί, θυμίζω: Την επομένη των εκλογών είναι η επέτειος της Αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως το 1453. Θα την αξιοποιήσει καταλλήλως. Και μετά από δύο μήνες συμπληρώνονται 100 χρόνια από την τελική Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης (24 Ιουλίου 1923). Θέλει οπωσδήποτε να είναι παρών ως Πρόεδρος για να τονίσει ότι θεωρεί άδικα τα σύνορα που καθορίστηκαν στη Λωζάννη.

Οι αναγνώστες αυτής της στήλης γνωρίζουν την άποψη του υπογράφοντος. Όποιος κι αν εκλεγεί τελικά, μικρές θα είναι οι αλλαγές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Με τον Ερντογάν μάς ανησυχεί η νεο-οθωμανική λογική του. Με τον Κιλιτσντάρογλου -αν γίνει η έκπληξη και εκλεγεί- θα έχουμε πρόβλημα, διότι αμφισβητεί  τη συμφωνία για τους μετανάστες που έχει υπογράψει η Τουρκία με την Ευρ. Ένωση. Και ας μην ξεχνούμε ότι στη Βουλή υπάρχουν δύο ακραία εθνικιστικά κόμματα με σύνολο ψήφων γύρω στο ένα πέμπτο των ψηφισάντων. 10% έλαβε το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης του Μπαχτσελί (σύμμαχος του Ερντογάν) και 10% η κ. Ακσενέρ με το Καλό Κόμμα (σύμμαχος του Κιλιτσντάρογλου).

Η Ελλάς δεν επιλέγει ούτε έχει προτιμήσεις. Προετοιμάζεται για το καλύτερο, αλλά και για το χειρότερο σενάριο. Με συμμαχίες, αμυντική θωράκιση, ψυχική ενότητα, άριστη συνεργασία με την Κύπρο και με αξιοποίηση της ευρωπαϊκής ένταξής μας. Ευτυχώς που «μείναμε Ευρώπη» το 2015 και έτσι μπορούμε να ελέγχουμε την πορεία της Τουρκίας  και της Αλβανίας.

Ο στενός φίλος του Ερντογάν, ο Αλβανός Πρωθυπουργός Ράμα, προσπάθησε να τρομοκρατήσει τους Έλληνες της Χειμάρρας, αλλά δεν το κατόρθωσε. Η αυθαίρετη σύλληψη του ήδη εκλεγμένου Δημάρχου Φρέντυ Μπελέρη και ενός συνεργάτη του – με σοβαρά προβλήματα υγείας- καταδεικνύει ότι δεν εφαρμόζεται το κράτος δικαίου για τους Έλληνες στη γείτονα χώρα. Η Χειμάρρα έμεινε ολόρθη, για να θυμηθούμε το σχετικό ποίημα του Κωστή Παλαμά, και υπογραμμίζει τα εθνολογικά και διοικητικά όρια του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

Ορθώς ενήργησε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και κατήγγειλε την αλβανική αυθαιρεσία σε όλα τα διεθνή βήματα. Άλλωστε ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί τη Χειμάρρα προ ολίγων μηνών, παρά τις ενστάσεις της αλβανικής κυβέρνησης. Μας εκφράζει όλους η δήλωσή του ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας εξαρτάται από τον σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

Προτείνω να προσέξουμε και τα εξής:

Να καταργηθούν οι μειονοτικές ζώνες του κομμουνιστικού καθεστώτος που δεν περιλαμβάνουν τις πόλεις της Κορυτσάς, του Αργυροκάστρου, της Χειμάρρας κ.ά.

Να ζητήσουμε παρέμβαση διεθνών οργανισμών για την καταπάτηση των ελληνικών περιουσιών.

Να απαιτήσουμε διαφάνεια και έντιμη καταγραφή των αριθμητικών δεδομένων της ελληνικής μειονότητας κατά την επικείμενη απογραφή του πληθυσμού.

Απέναντι στον εθνικισμό της Τουρκίας και τις αυθαιρεσίες της αλβανικής κυβέρνησης η πατρίδα μας πρέπει να ασκήσει ψύχραιμη, αλλά  και αποφασιστική πολιτική. Ζούμε σε μία περιοχή γεωπολιτικώς ασταθή.  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας αντιμετώπισαν με επιτυχία τις τουρκικές προκλήσεις και τα πρόσφατα γεγονότα στη Χειμάρρα. Στις εκλογές της 21ης Μαΐου προτείνω να τους δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης.

Άρθρο στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, 20.5.2023

Κωνσταντίνος Χολέβας