ΜΕ ΤΟΝ ΗΡΟΔΟΤΟ ή ΜΕ ΤΟΝ ΗΡΩΔΗ;

ΜΕ ΤΟΝ ΗΡΟΔΟΤΟ ή ΜΕ ΤΟΝ ΗΡΩΔΗ;

ΜΕ ΤΟΝ ΗΡΟΔΟΤΟ ή ΜΕ ΤΟΝ ΗΡΩΔΗ; 150 150 Kωνσταντίνος Χολέβας

herodotus

Εμείς οι Έλληνες έχουμε έναν σοφό παππού, τον Ηρόδοτο από την Αλικαρνασσό. Έζησε τον 5ο αιώνα π.Χ. και θεωρείται παγκοσμίως ως ο πατέρας της Ιστορίας. Εξηγώντας πώς κατόρθωσαν οι Έλληνες να ενωθούν κατά των Περσών παρά τη διαίρεσή τους σε πόλεις-κράτη, ο σοφός παππούς  καταγράφει τα συστατικά και ενοποιητικά στοιχεία του Ελληνικού Έθνους: Το όμαιμον, το ομόγλωττον, τα των θεών κοινά ιδρύματα και τα ομότροπα ήθη. Δηλαδή η συνείδηση της κοινής καταγωγής, η γλώσσα, η θρησκεία και τα πανελλήνια ήθη και έθιμα, ο κοινός τρόπος σκέψης και ζωής.

Αυτά τα συστατικά του Ελληνισμού διατηρήθηκαν και ενισχύθηκαν μετά τη Γέννηση του Χριστού, την οποία εορτάζουμε σε λίγες ημέρες, και με την αναβάπτιση του Έθνους μας στην «πηγήν ύδατος αλλομένου εις ζωήν αιώνιον», την Αλήθεια του Ευαγγελίου. Η Ελληνορθόδοξη συνείδηση και παράδοση κράτησε όρθιο το Γένος στα δύσκολα. Η Ορθόδοξη Εκκλησία αγωνίσθηκε για την απελευθέρωση και για την εκπαίδευση των Ελλήνων όταν δεν υπήρχε κράτος. Η γλώσσα μας αποτελεί  σήμερα την άμεση συνέχεια της γλώσσας του Ομήρου και των Ευαγγελίων. Η ελληνική είναι ενιαία και η Αρχαία δεν είναι ξένη γλώσσα σε σχέση με τη σύγχρονη καθομιλουμένη. Η οικογένεια βασισμένη στη Χριστιανική διδασκαλία υπήρξε επί αιώνες το θεμέλιο του Έθνους και το υγιές κύτταρο της κοινωνίας. Τα ήθη και έθιμα του λαού μας καταδεικνύουν την διαχρονική συνέχεια του Ελληνισμού.

Τη σοφία του Ηροδότου και τη δημιουργική συνάντηση Χριστιανισμού και Ελληνισμού αποφάσισαν να πολεμήσουν κάποιοι σύγχρονοι μιμητές του Ηρώδη. Ο παλαιός Ηρώδης κατέσφαξε τα νήπια στην προσπάθειά του να φονεύσει το Θείον Βρέφος. Αλλά ο Χριστός σώθηκε. Οι σύγχρονοι Ηρώδες έχουν ως μανδύα την παγκοσμιοποίηση, την πολυπολιτισμικότητα, την ψεύτικη πρόοδο, τον κίβδηλο εκσυγχρονισμό και επιχειρούν να γκρεμίσουν οτιδήποτε ελληνικό και Ορθόδοξο για να οικοδομήσουν τί; Δεν μάς  εξηγούν. Είναι αρνητές και όχι δημιουργικοί. Αφελληνίζουν την παιδεία και αποχριστιανοποιούν την κοινωνία.

Στο όμαιμον του Ηροδότου απαντούν με την αμφισβήτηση Γενοκοτονιών  και με την επανασυγγραφή της Ιστορίας από αποδομητές. Στο ομόγλωττον αντιδρούν με την κακοποίηση της ελληνικής γλώσσας και με την υποβάθμιση των Ανθρωπιστικών Σπουδών. Στα ιδρύματα του Θεού, στη Μάνα μας την Εκκλησία, απαντούν με προτάσεις για κατάργηση των Ορθοδόξων Θρησκευτικών και της προσευχής. Στα ομότροπα ήθη αντιτάσσουν περίεργα Σύμφωνα Συμβίωσης, τα οποία υπονομεύουν την ιερότητα του γάμου και της οικογενείας.

Οι σύγχρονοι μιμητές του Ηρώδη προσπαθούν να κατεδαφίσουν τον Ηρόδοτο και την   Ελληνορθόδοξη ταυτότητά μας. Δεν θα το κατορθώσουν. Ο Χριστός και πάλι θα νικήσει. Αλλά συν Αθηνά και χείρα κίνει! Σάς εύχομαι Ορθόδοξα Χριστούγεννα, υγεία σε όλους και εθνική προκοπή!

Άρθρο μου στην Κυριακάτικη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 20 Δεκεμβρίου 2015

Κωνσταντίνος Χολέβας