ΚΑΜΜΙΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΚΑΜΜΙΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΚΑΜΜΙΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 150 150 Kωνσταντίνος Χολέβας

leykos-pyrgos

Στις 13 Οκτωβρίου σύσσωμος ο Ελληνισμός τιμά την ιερά μνήμη του Παύλου Μελά, του ηρωικού Ανθυπολοχαγού του Πυροβολικού, ο οποίος ήλθε ως εθελοντής στην τουρκοκρατούμενη τότε Μακεδονία για να βοηθήσει τους εντοπίους αγωνιστές κατά των Βουλγάρων κομιτατζήδων. Έπεσε μαχόμενος το 1904 κατά τουρκικού αποσπάσματος στο σημερινό χωριό Μελάς της Καστοριάς, το οποίο τότε λεγόταν Στάτιστα. (Να μην την συγχέουμε με την Σιάτιστα Κοζάνης).

Η θυσία του παλληκαριού αφύπνισε την Αθήνα και την ελεύθερη Ελλάδα. Η ένοπλη φάση του Μακεδονικού Αγώνα (1903-1908) υπήρξε το αποτέλεσμα της συνεργασίας κληρικών, στρατιωτικών, διπλωματών, δασκάλων, εθελοντών από την υπόλοιπη Ελλάδα και των Ελλήνων Μακεδόνων. Η Ελλάδα κέρδισε, διότι είχε ομοψυχία και θέληση, παρά τον επαχθή δανεισμό και τον Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο.

Η κραυγή του σπουδαίου διπλωμάτη, λογίου και πολιτικού εγκεφάλου του Μακεδονικού Αγώνος, του Ίωνος Δραγούμη αποκτά σήμερα ιδιαίτερη αξία και επικαιρότητα: «Έλληνες, ας τρέξουμε να σώσουμε τη Μακεδονία και η Μακεδονία θα μας σώσει». Τότε η Μακεδονία συγκλόνισε το Πανελλήνιο και έδωσε ένα ευγενικό στόχο στον Ελληνισμό. Οι μακεδονομάχοι προετοίμασαν τους νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13. Σήμερα οι κίνδυνοι είναι διαφορετικοί. Πάλι η Μακεδονία μάς καλεί να την υπερασπίσουμε. Να μην υπογράψει κανένα ελληνικό χέρι την παραχώρηση του ονόματος, ούτε με γεωγραφικό προσδιορισμό, στο κρατίδιο το οποίο πλαστογραφεί τα πάντα.

Ακούγεται ότι η κυβέρνηση Τσίπρα υποσχέθηκε σε ξένες δυνάμεις την πλήρη αναγνώριση των Σκοπίων με όνομα, το οποίο θα βάζει ταφόπλακα στα δίκαια και στα συμφέροντα του Έθνους μας. Ελπίζω να μην γίνει κάτι τέτοιο. Αν τούς παραχωρήσουμε ένα όνομα όπως πχ Βόρεια ή Άνω Μακεδονία, μετά από ένα χρόνο η Βουλή των Σκοπίων θα αποφασίσει την απόρριψη του πρώτου όρου και τη διατήρηση μόνο του ονόματος Μακεδονία. Εμείς θα έχουμε συναινέσει στην ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και δεν θα έχουμε τρόπο αντιδράσεως. Ποιος θα τούς τιμωρήσει; Ο ΟΗΕ, ο οποίος δεν έχει κάνει τίποτε επί 41 χρόνια για την τουρκική κατοχή στην Κύπρο;

Άλλωστε πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν μας το ενδεχόμενο να μην υπάρχει σε λίγα χρόνια το κράτος των Σκοπίων. Οι διαλυτικές τάσεις είναι εμφανείς λόγω της ένοπλης διαμάχης μεταξύ των πολυαρίθμων οπαδών της Μεγάλης Αλβανίας και των Σλάβων ψευδομακεδόνων. Στη Ρωσική Βουλή στις 20-5-2015 ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ παραδέχθηκε ότι τα Σκόπια κινδυνεύουν να διαμελισθούν μεταξύ Αλβανίας και Βουλγαρίας. Γιατί να παραχωρήσουμε το όνομά μας και την ιστορία μας σε ένα κράτος αμφιβόλου βιωσιμότητος;

Ας θυμηθούμε τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Μανόλη Ανδρόνικο και άλλους διανοητές, που είχαν διακηρύξει ότι το όνομα της Μακεδονίας είναι η ψυχή μας!

Άρθρο μου στην Κυριακάτικη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 11 Οκτωβρίου 2015

Κωνσταντίνος Χολέβας