Το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου έχει αναλυθεί από πολλούς. Είναι εντυπωσιακό και κατά τη γνώμη μου είναι θετικό για την ελληνική κοινωνία. Συμφωνώ ότι οι ψηφοφόροι αναζήτησαν τον πιο ικανό να κυβερνήσει. Βεβαίως επηρέασε το αποτέλεσμα και η επικοινωνιακή εκστρατεία των κομμάτων, με τη ΝΔ να προβάλλει μία πρόταση για βελτίωση της ζωής και τον ΣΥΡΙΖΑ να καλλιεργεί απαισιοδοξία και αρνητισμό. Πρέπει, όμως, να προσθέσουμε άλλη μία διάσταση: Την ιδεολογική.
Στις 21 Μαΐου κατέστη εμφανής η ιδεολογική υποχώρηση των αριστερών προταγμάτων. Η ελληνική κοινωνία έχει αρχίσει να μετακινείται σταθερά προς μία κατεύθυνση, την οποία εκφράζει ο ευρύτερος χώρος της Κεντροδεξιάς.
Στις εκλογές ο φράκτης του Έβρου υπερίσχυσε των αντίθετων απόψεων του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόταση για περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης επικράτησε επί των απόψεων για μετανάστες που …λιάζονται ανεξέλεγκτοι. Η επιθυμία για μείωση των φόρων και των εισφορών κέρδισε τη μάχη από τα νομοθετήματα Κατρούγκαλου. Η ανάγκη για ισχυρή Εθνική Άμυνα, για πολυμερείς συμμαχίες, για Πανεπιστήμια- χώρους μάθησης, νίκησε τις διεθνιστικές ιδεοληψίες και την τάση αποδόμησης της παιδείας.
Ο Ιταλός μαρξιστής φιλόσοφος Αντόνιο Γκράμσι διαπίστωσε ότι η επικράτηση στον χώρο των ιδεών είναι προϋπόθεση για την επικράτηση στον τομέα της πολιτικής και της διακυβέρνησης. Πρώτα κερδίζεις την κοινωνία των πολιτών και των ιδεών και μετά οδηγείσαι προς την εξουσία. Μετά από πολλά χρόνια οι αριστερές ιδέες υποχωρούν συστηματικά στην ελληνική κοινωνία. Η πλειοψηφία των Ελλήνων στρέφεται προς αντιλήψεις βασισμένες στην εθνική ταυτότητα, στην αριστεία στην παιδεία, στην αποτελεσματική διαχείριση των προβλημάτων. Η κοινωνία μας επιθυμεί τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά απορρίπτει τις ακρότητες των δικαιωματιστών.
Η υποχώρηση των αριστερών ιδεολογημάτων είναι εμφανής σε όλη την Ευρώπη. Η δημοκρατική Δεξιά και η Κεντροδεξιά είναι το μέλλον, η Αριστερά είναι το παρελθόν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Νέα Δημοκρατία πήρε περισσότερες ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ στη νέα γενιά των 17-24 ετών. Είναι εξ ίσου ενδιαφέρουσα η επισήμανση δημοσκόπων, την οποία άκουσα σε τηλεοπτική συζήτηση, ότι η νέα γενιά των ψηφοφόρων δηλώνει ενοχλημένη από τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Οι εξελίξεις στη γειτονιά μας καθιστούν επικίνδυνα τα διεθνιστικά ιδεολογήματα. Στην Τουρκία ο Ερντογάν, ενισχυμένος και ανανεωμένος, περιμένει την επέτειο των 100 ετών από τη Συνθήκη της Λωζάννης (24 Ιουλίου) για να επαναλάβει τις διεκδικήσεις τους εις βάρος Ελλάδος και Κύπρου. Στην Αλβανία ο Ράμα συνεχίζει την καταπίεση των ομοεθνών μας. Τα Σκόπια δεν εφαρμόζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αυξάνει τις γεωπολιτικές αβεβαιότητες. Χρειαζόμαστε μία κυβέρνηση, η οποία θα προστατεύει τα σύνορα από πάσης φύσεως εισβολείς, που θα αξιοποιεί την ευρωπαϊκή μας ένταξη, που θα καλλιεργεί κλίμα ενότητας. Οι Έλληνες στις 21 Μαΐου απέρριψαν τα διχαστικά κηρύγματα.
Ο Αμερικανός πολιτικός φιλόσοφος Φράνσις Φουκουγιάμα έγραψε πριν από ένα χρόνο ότι ο φιλελευθερισμός πρέπει να είναι εθνικός και όχι διεθνιστικός. Υπογραμμίζει ότι η φιλελεύθερη δημοκρατία κάλλιστα μπορεί να συνυπάρξει με τη διατήρηση του εθνικού κράτους και της εθνικής ταυτότητας. Θέλουμε και μπορούμε να συνδυάσουμε τον πατριωτισμό με τον σεβασμό στην ειρήνη και στη δημοκρατία. Αφήνουμε πίσω τα αριστερά ιδεολογήματα.
Άρθρο στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, 27.5.2023