Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 500 333 Kωνσταντίνος Χολέβας

Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μία αποτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Τα αποτελέσματά της συνεχίζουν να ενοχλούν τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων. Χαρακτηριστική είναι και η δεύτερη δικαστική απόφαση, η οποία αποδέχεται το αίτημα μιας ΜΚΟ της Φλώρινας για την ίδρυση Κέντρου διδασκαλίας της λεγόμενης “μακεδονικής γλώσσας” Οι συντάκτες της Συμφωνίας παραβίασαν κόκκινες γραμμές που είχε χαράξει ο Ελληνισμός από το 1870 και αποδέχθηκαν αναφορές στη “μακεδονική γλώσσα” και στη “μακεδονική εθνότητα”, την οποία ανακάλυψε το κομμουνιστικό καθεστώς του Τίτο.

Εκείνο που με προβληματίζει είναι ότι και οι δύο δικαστικές αποφάσεις δεν έλαβαν υπ΄ όψιν τους μία σημαντική δήλωση της Κυβερνήσεως των Σκοπίων για το θέμα της γλώσσας. Υπό την πίεση της Βουλγαρίας, η οποία θέτει ακόμη βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε., η Κυβέρνηση που εδρεύει στα Σκόπια προέβη στις 19 Ιουλίου 2022 στην ακόλουθη δήλωση ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως γνωρίζουμε η δημόσια δήλωση μιας κυβερνήσεως δημιουργεί δίκαιο. Παραθέτω  τη δήλωση:

«Η λογοτεχνική μακεδονική γλώσσα κωδικοποιήθηκε το 1945. Σύμφωνα με τις γνώσεις που καθιερώνονται με πράξεις, τις ευρέως αποδεκτές θεωρίες και εμπειρικές έρευνες των σύγχρονων παγκόσμιων σλαβικών και γλωσσολογικών επιστημών, η μακεδονική γλώσσα, ως σλαβική, έχει τη δική της γλωσσική, χωρική και χρονική συνέχεια. Αυτή η συνέχεια βασίζεται στην ιδιαίτερη ανάπτυξη των διαλέκτων που βρίσκονται στη βάση της και διαδόθηκαν στο έδαφος της σημερινής Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. Η μακεδονική γλώσσα ορίζεται ως μια σλαβική γλώσσα, η οποία ανήκει στη νοτιοσλαβική ομάδα γλωσσών, η οποία με τους αιώνες αναπτύχθηκε, αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε σε μια υπερδιαλεκτική, εθνική τυπική γλώσσα του μακεδονικού λαού.”

Βλέπουμε ότι η ίδια η Κυβέρνηση των βορείων γειτόνων μας παραδέχεται ότι η λεγόμενη “μακεδονική γλώσσα” ουσιαστικά κατασκευάσθηκε το 1945 επί κομμουνιστικού καθεστώτος και μάλιστα προέρχεται από διαλέκτους που ομιλούνται εντός του σημερινού κράτους. Η Φλώρινα δεν ανήκει στο κράτος αυτό. Άρα η Κυβέρνηση των Σκοπίων, εμμέσως πλην σαφώς, ομολογεί ότι ουδεμία σχέση έχει η επίσημη γλώσσα του κράτους με τοπικές ελληνοσλαβικές διαλέκτους λίγων κατοίκων της Φλώρινας. Αν οι δικαστικές αποφάσεις λάμβαναν υπ’ όψιν τους αυτή τη δήλωση θα είχαν τελείως διαφορετικό περιεχόμενο.

Είναι προφανές ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα χρησιμοποιηθεί και ως προπαγανδιστικό όπλο στην προεκλογική περίοδο εν όψει της 21ης Μαΐου. Ήδη διαβάζω  μηνύματα ορισμένων μικρών ομάδων που διεκδικούν την ψήφο μας και κατηγορούν εξ ίσου τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία για τη Συμφωνία. Κακώς κατηγορείται η ΝΔ, διότι είχε εγκαίρως και σαφώς προειδοποιήσει ότι δεν πρέπει να κυρωθεί η Συμφωνία από τη Βουλή. Δυστυχώς η Συμφωνία κυρώθηκε από 153 βουλευτές και μάλιστα με τη βοήθεια ορισμένων βουλευτών που εξελέγησαν με τους ΑΝΕΛ του κ. Καμμένου. Κάποιοι από αυτούς που σήμερα διαμαρτύρονται για τη Συμφωνία ψήφισαν το 2015 τους ΑΝΕΛ και με τη ψήφο τους κράτησαν επί 4,5 χρόνια τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Έτσι φτάσαμε  στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Το 2015 κάποιοι διεκδικούσαν την ψήφο μας υποσχόμενοι ψευδώς  ότι θα σχίσουν το Μνημόνιο. Τώρα κάποιοι άλλοι υπόσχονται ότι θα σχίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Είναι αναξιόπιστοι.

Άρθρο στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, 8.4.2023

Κωνσταντίνος Χολέβας