Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ 150 150 Kωνσταντίνος Χολέβας

Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων

Αυτές τις Άγιες Ημέρες εκκλησιαζόμαστε πιο συχνά και προσευχόμαστε περισσότερο. Προσευχόμαστε για τη σωτηρία της ψυχής μας, για την υγεία μας, για την προκοπή των παιδιών μας, για την καρποφορία των καλών έργων. Ας ενώσουμε σήμερα την προσευχή μας για την ευόδωση των προσδοκιών του Ελληνισμού. Το Έθνος ας προσευχηθεί και ας αντλήσει ελπίδα από το θαύμα της Αναστάσεως του Κυρίου.

Ας προσευχηθούμε για τα δύο παλληκάρια μας, τον Άγγελο και τον Δημήτρη, που βρίσκονται αδίκως και παρανόμως κρατούμενοι από τούς Τούρκους στην Αδριανούπολη.

Ας ζητήσουμε τη βοήθεια του Θεού για τη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή μας.

Ας προσευχηθούμε για την ηθική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεών μας που επαγρυπνούν για τη διαφύλαξη της εδαφικής μας ακεραιότητας.

Ας ζητήσουμε την προστασία της Παναγίας του Κύκκου και του Μαχαιρά για την πολυβασανισμένη Κύπρο μας.

Ας ευχηθούμε να μπορούν οι Βορειοηπειρώτες να ψάλλουν το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ελεύθερα σε όλη την Επικράτεια της Αλβανίας και να διδάσκονται ακωλύτως τα ελληνορθόδοξα γράμματα.

Ας προσευχηθούμε για τους διδάσκοντες, τους μαθητές και τους φοιτητές όλων των βαθμίδων της Εκπαιδεύσεως. Να έχουν την ευλογία των Τριών Ιεραρχών και του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και να αποφεύγουν τα άθεα γράμματα και τη σύγχυση της θολοκουλτούρας.

Ας προσευχηθούμε για να φωτισθούν οι κυβερνώντες μας και να μην παραχωρήσουν σε ένα πολυεθνικό συνονθύλευμα το όνομα, την ιστορία και τον πολιτισμό της Μακεδονίας μας.

Ας ακούσουμε με ιδιαίτερη προσοχή τον θρήνο και την αγωνία των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής, που διώκονται και υποφέρουν τα πάνδεινα. Ας ευχηθούμε του χρόνου να ψάλλουν με αισιοδοξία και σε ειρηνικό κλίμα το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Ας διαβάσουμε φωναχτά για να ακούν τα παιδιά μας τα Πασχαλινά διηγήματα του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη και το ποίημα του Διονυσίου Σολωμού για την Ημέρα της Λαμπρής. Όπως έλεγε ο Ελύτης: «Όταν σάς βρίσκουν τα δύσκολα, μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό και Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη». Πράγματι σήμερα μάς κυκλώνουν δυσκολίες. Έχουμε ανάγκη να πάρουμε διδάγματα από τους μεγάλους των Ελληνικών Γραμμάτων. Από αυτούς που σεβάσθηκαν την Εκκλησία μας και την Ιστορία μας.

Στη σκοτεινή περίοδο της Τουρκοκρατίας, στα μέσα του 17ου αιώνος, ο Εθνομάρτυς Πατριάρχης Κύριλλος Λούκαρις δίδασκε στους υποδούλους Έλληνες ότι μπορεί να μην έχουμε – λόγω δουλείας- τα φημισμένα Πανεπιστήμια της Δυτικής Ευρώπης, αλλά περισσότερο από τα κοσμικά γράμματα αυτό που μάς στηρίζει είναι η σοφία του Σταυρού.

Σταυρωθήκαμε και αναστηθήκαμε. Επιζήσαμε πολέμων, κατακτήσεων και καταστροφών, διότι δεν παύσαμε να στηριζόμαστε στην Ορθόδοξη Πίστη, στον πλούτο της γλώσσας μας, στη συνείδηση της συνέχειας του Ελληνισμού.

Απαραίτητο εφόδιό μας η Ελληνορθόδοξη Παιδεία. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Άρθρο στην εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, Κυριακή του Πάσχα 8/4/2018

Κωνσταντίνος Χολέβας