Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ 150 150 Kωνσταντίνος Χολέβας

Φωτογραφία: Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων

Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας είναι ένα ευχάριστο γεγονός για την πατρίδα, την κοινωνία, την οικονομία, την παιδεία, την εδραίωση αισθήματος ασφαλείας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι άξιος συγχαρητηρίων. Εύχομαι καλή επιτυχία στη νέα κυβέρνηση.

Η νίκη αυτή δεν οφείλεται μόνο στα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ και στα επιχειρήματα της ΝΔ. Οφείλεται και σε μία γενικότερη υποχώρηση των αριστερών ιδεών στην ελληνική κοινωνία. Μέχρι πριν από λίγα χρονια υπήρχε η αίσθηση ότι η Αριστερά κυριαρχεί στη μάχη των ιδεών στα Πανεπιστήμια, στις εκδόσεις, στα Μέσα Ενημερώσεως, στη νεολαία. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Όπως θα έλεγε ο Ιταλός θεωρητικός του μαρξισμού Αντόνιο Γκράμσι, η Αριστερά πρώτα έχασε την κοινωνία των ιδεών και των πολιτών και μετά έχασε την πολιτική εξουσία.

Η ιδεολογική υποχώρηση της Αριστεράς στην Ελλάδα κατά τα τελευταία χρόνια οφείλεται σε πολλούς και ετερόκλητους παράγοντες. Πιστεύω ότι οι κυριώτεροι είναι οι εξής:

Η κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων που είχε ως επακόλουθο την κατάρρευση και των σχετικών μύθων. Όλοι μάθαμε για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για τα προνόμια μιας μικρής ολιγαρχίας κομματικών στελεχών, για την καταδίωξη των κληρικών και της Χριστιανικής Πίστης κ.λπ.

Η συγγραφή τεκμηριωμένων βιβλίων για τις ευθύνες της ελληνικής Αριστεράς στις εμφύλιες συγκρούσεις της περιόδου 1943- 1949.

Η στροφή πολλών Ελλήνων στη μελέτη της Ορθοδοξης Χριστιανικής Παράδοσης, της εκκλησιαστικής Ιστορίας και της πνευματικότητος των Αγίων και των Πατέρων μας.

Η αναζήτηση της εθνικής ταυτότητας και η γνωριμία με το ιστορικό παρελθόν μακρυά από τις διαστρεβλώσεις τύπου «συνωστισμός στη Σμύρνη».

Η ενίσχυση της εθνικής ευαισθησίας και το ενδιαφέρον των Ελλήνων για τα μεγάλα προβλήματα του Έθνους, όπως είναι η πλαστογράφηση της Ιστορίας της Μακεδονίας, η καταπίεση των Βορειοηπειρωτών αδελφών μας, η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Τα ογκώδη συλλαλητήρια κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν τα συγκρότησαν κάποιοι ακραίοι, όπως δήλωνε η απελθούσα Κυβέρνηση. Το 80% του λαού μας τάχθηκε κατά της Συμφωνίας αυτής, η οποία επιφέρει πολλές αρνητικές συνέπειες.

Η επιτυχία του κοινωνικού φιλελευθερισμού ως οικονομικού παραδείγματος σε αρκετές χώρες της Ευρώπης.

Τα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία κατεδάφισαν το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς.

Η παρουσία στα ελληνικά Πανεπιστήμια και στα Μ.Μ.Ε. πολλών καταρτισμένων ιστορικών, διεθνολόγων και άλλων επιστημόνων που δεν ανήκουν στην Αριστερά, αλλά αντιθέτως παρέχουν πειστικά επιχειρήματα στον ευρύτερο χώρο της Κεντροδεξιάς.

Μίλησα για ιδεολογική υποχώρηση, όχι όμως για εξαφάνιση. Η Αριστερά θα καταβάλει έντονη προσπάθεια για να επανακτήσει την ιδεολογική κυριαρχία και την πολιτική εξουσία. Εύχομαι να παραμείνει μία μειοψηφική άποψη. Θα την ακούμε, αλλά θα διαφωνούμε δημοκρατικότατα!

Άρθρο στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 14.7.2019

Κωνσταντίνος Χολέβας