Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΗ (ΤΩΡΑ) ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΗ (ΤΩΡΑ) ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΗ (ΤΩΡΑ) ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ 480 287 Kωνσταντίνος Χολέβας


Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων

Οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Αλβανίας και των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση πήραν το πράσινο φως από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιστεύω, ομως, ότι αυτή την περίοδο η Ένωση είναι ανέτοιμη να δεχθεί νέα μέλη. Ειδικά για τις δύο υποψήφιες χώρες δεν υπάρχουν ούτε τα ελάχιστα εχέγγυα ότι σέβονται τίς δημοκρατικές αξίες και ότι καταπολεμούν τη διαφθορά.

Η Ευρ. Ένωση βρίσκεται σε περίοδο περισυλλογής και αναζητήσεως λύσεων για το μέλλον της. Η έξοδος της Βρετανίας κλόνισε τα θεμέλια του θεσμού. Τα φεντεραλιστικά όνειρα για κατάργηση των συνόρων έχουν σβήσει ιδίως μετά την έξαρση του μεταναστευτικού. Ας βρει πρώτα η Ένωση τί πρέπει να κάνει για να επιβιώσει και ύστερα ας ψάξει για νέα μέλη. Θυμίζω ότι, σε πρόσφατη έρευνα του οργανισμού ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ, άνω του 40% των Ελλήνων προβλέπουν την αποχώρηση και άλλων χωρών από την Ένωση.

Η πανδημία του κορωνοϊού επιδείνωσε την κατάσταση. Η Γερμανία αρνείται να συνεργασθεί για την έκδοση ευρω-ομολόγου για την αντιμετώπιση των εκτάκτων καταστάσεων. Η Ιταλία διαμαρτύρεται ότι δεν βλέπει την Ευρώπη δίπλα της. Ο ρόλος των εθνικών κρατών ενισχύεται και οι υπερεθνικοί θεσμοί αποδεικνύονται αναποτελεσματικοί.

Τα δύο υποψήφια μέλη είναι προφανές ότι δεν πληρούν τα κριτήρια. Η Αλβανία συνταράσσεται – προ ιού, αλλά το πρόβλημα θα επανέλθει- από διαδηλώσεις και από κατηγορίες κατά της κυβερνήσεως Ράμα για αυταρχισμό. Οι Τσάμηδες, απόγονοι των συνεργατών των Ναζί επί Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, έχυν θέσεις – κλειδιά στην πολιτική και στη διοίκηση. Η Ελληνική Εθνική Κοινότητα διαμαρτύρεται για την καταπάτηση των εθνικών, θρησκευτικών, εκπαιδευτικών και ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων και ελευθεριών της.

Η ΣΦΕΒΑ (Συντονιστική Φοιτητική Ένωση Βορειοηπειρωτικού Αγώνος) με πρόσφατη ανακοίνωσή της υπενθυμίζει τα εξής:

«Δυστυχώς η προϊστορία των παραχωρήσεων προς τη γειτονική μας χώρα, από την άρση του εμπολέμου το 1987, την είσοδο της Αλβανίας στη ΔΑΣΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς τη δεκαετία του 1990, μέχρι την είσοδο της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ το 2009, αποδεικνύουν μία πικρή αλήθεια. Ότι η Αλβανία δίνοντας κάποιες προφορικές διαβεβαιώσεις σεβασμού των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου, έπαιρνε το μέγιστο των διεκδικήσεών της από την χώρα μας, χωρίς να τηρεί στην ουσία καμία από τις δεσμεύσεις της».

Ούτε τα Σκόπια έχουν κατορθώσει να εγκαθιδρύσουν έναν ομαλό δημοκρατικό βίο. Άλλωστε το μεγαλύτερο προβλημα αυτής της χώρας είναι η εθνικιστική αφύπνιση της αλβανικής κοινότητας, δηλαδή του 25% των πολιτών. Αυτή η χώρα των 2,2 εκατομμυρίων κατοίκων με το εκρηκτικό πολυεθνικό μωσαϊκό της δεν έχει θέση στην Ευρ.Ένωση. Όσο δε για τη Συμφωνία των Πρεσπών την παραβιάζει ποικιλοτρόπως.

Άρθρο στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 5.4.2020

Κωνσταντίνος Χολέβας