ΓΙΑΤΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ;

ΓΙΑΤΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ;

ΓΙΑΤΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ; 150 150 Kωνσταντίνος Χολέβας

Ιδιαίτερη ικανοποίηση σε κάθε Έλληνα, που σέβεται  την Ιστορία μας, προξένησαν οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου για την Γενοκτονία των Ποντίων. Ο κ. Παυλόπουλος θύμισε τα εγκλήματα των Τούρκων, τα αποκάλεσε με τον σωστό όρο, δηλαδή Γενοκτονία, και κάλεσε την Τουρκία να ζητήσει συγγνώμην. Επίσης εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του απανταχού Ελληνισμού για τη φετινή απαγόρευση της Θείας Λειτουργίας του Δεκαπενταυγούστου στην Παναγία Σουμελά του Πόντου.

Η απάντηση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών είναι περισσότερο επιθετική, αλλά και αποκαλυπτική συγκριτικά με προηγούμενες ανακοινώσεις. Αξίζει να την προσέξουμε:

Πρώτον. Η τουρκική ανακοίνωση ομιλεί προσβλητικά για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι όροι που χρησιμοποιούνται, όπως «Έλληνας αρμόδιος» κ.ά. δείχνουν ότι η γείτων χώρα έχει διαποτισθεί σε όλα τα επίπεδα από τη θρασύτητα και την αντιδημοκρατική ιδεολογία που επέβαλε ο Ερντογάν μετά την καταστολή του πραξικοπήματος. Η φρασεολογία και η σημειολογία της ανακοινώσεως δίνουν το μήνυμα ότι ο Ερντογανισμός έπαυσε να κρύβει το άγριο πρόσωπό του. Θα είναι επιθετικός και απρόβλεπτος και προς τους εσωτερικούς και προς τους εξωτερικούς αντιπάλους του.

Δεύτερον. Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αρνείται την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Ανατολής και έρχεται να μάς θυμίσει ότι είναι ίσως η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν δέχεται να δει κατάματα το κακό παρελθόν της. Η Γερμανία έχει ζητήσει συγγνώμην για τα εγκλήματα του Χίτλερ. Η Τουρκία πώς διεκδικεί θέση στην Ευρώπη, όταν διαγράφει σαν κάτι ασήμαντο τα μαζικά και οργανωμένα εγκλήματα των Οθωμανών, των Νεοτούρκων και των Κεμαλικών;

Τρίτον. Η τουρκική ανακοίνωση αναφέρεται στο κλείσιμο της Παναγίας Σουμελά και το χαρακτηρίζει προσωρινό. Αν συνδυάσουμε αυτή την αναφορά με το όλο πνεύμα του κειμένου κατανοούμε ότι η ιστορική Μονή του Πόντου θα αργήσει πολύ να ξαναλειτουργήσει. Τα δήθεν έργα αναστηλώσεως είναι πρόσχημα. Για μερικά χρόνια την άφησαν να λειτουργεί στις 15 Αυγούστου καθαρά για λόγους εντυπώσεων και για να εισπράττουν έσοδα από Έλληνες και Ρώσους επισκέπτες. Το νέο πρόσωπο του αυταρχικού Ερντογανισμού είναι απολύτως ισλαμικό και δεν ανέχεται μαζικά προσκυνήματα Ορθοδόξων Χριστιανών.

Τέταρτον. Η Άγκυρα επαναφέρει τη γνωστή τακτική της να κατηγορεί την Ελλάδα για καταπίεση διαφόρων μειονοτήτων. Το έκανε και παλαιότερα η ιστοσελίδα του τουρκικού ΥΠΕΞ που υποστήριζε τους Αλβανοτσάμηδες εγκληματίες πολέμου.

Πέμπτον. Είναι θλιβερό να παρατηρεί κάποιος ότι ορισμένοι από τους τουρκικούς ισχυρισμούς συμπίπτουν με τις ανιστόρητες απόψεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν ο Νίκος Φίλης αρνείται τον όρο  «Γενοκτονία των Ποντίων»  και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αφαιρεί το σχετικό κεφάλαιο από την ύλη της Γ΄ Λυκείου,  τότε σαφώς  αποθρασύνουν τον τουρκικό εθνικισμό.

Άρθρο στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 21 Αυγούστου 2016

Κωνσταντίνος Χολέβας