ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΘΡΑΣΥΝΕΤΑΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΘΡΑΣΥΝΕΤΑΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΘΡΑΣΥΝΕΤΑΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ 150 150 Kωνσταντίνος Χολέβας

ErdoganΟι τουρκικές προκλήσεις είναι αυξανόμενες και πολύπλευρες. Παραβιάσεις και παραβάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου, προτάσεις στην τουρκική Εθνοσυνέλευση για ισλαμική προσευχή στην Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως, εμμονή στην αμφισβήτηση του Καστελλορίζου ως σημείου υπολογισμού της ελληνικής ΑΟΖ, δηλώσεις ότι τα στρατεύματα κατοχής θα παραμείνουν στην Κύπρο και μετά από οποιαδήποτε «λύση», προκλητική συμπεριφορά του τουρκικού Προξενείου στην Κομοτηνή.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ερντογάν και ο θεωρητικός του νέου Οθωμανισμού Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου εμφανίζονται ενισχυμένοι μετά την εκλογική επιτυχία του ισλαμικού κόμματός τους. Πιστεύω ότι δεν είναι μόνον αυτός ο λόγος της αποθρασύνσεως των Τούρκων κυβερνώντων. Προσθέτω και τις ακόλουθες εκτιμήσεις μου:

Η τουρκική κυβέρνηση γνωρίζει ότι στην περιοχή μας ήδη άρχισε το νέο μεγάλο παιχνίδι με τους αγωγούς και τους ενεργειακούς άξονες. Θέλει να κάνει παντού αισθητή την παρουσία της και να διαμηνύσει προς ΗΠΑ και Ρωσία ότι δεν θα δεχθεί υποβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της.

Η κυβέρνηση Ερντογάν γνωρίζει ότι βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θαλάσσης η Ελλάς έχει δικαίωμα  στην επέκταση των χωρικών υδάτων της και στην εκμετάλλευση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Πιέζουν με τον τρόπο που καλύτερα γνωρίζουν, την επίδειξη θρασύτητος, για να μας φοβίσουν. Ελπίζουν οι τούρκοι πολιτικοί και στρατιωτικοί ότι τελικά δεν θα ασκήσουμε τα δικαιώματά μας. Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει το συντομότερο να ανακηρύξουμε την ΑΟΖ μας, όπως είναι και η επιθυμία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, και στη συνέχεια να αρχίσουμε τις διμερείς διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση με όλες τις γειτνιάζουσες χώρες.

Το ζήτημα της Αγίας Σοφίας ο Ερντογάν το χρησιμοποιεί ως διαπραγματευτικό χαρτί. Γνωρίζει ότι θα προκληθεί διεθνής κατακραυγή αν οργανώσει ισλαμική προσευχή στον ναό που συγκινεί εκατομμύρια Ορθοδόξων ανά τον κόσμο. Θα μας πει ότι ναι, μεν, πιέζεται από εθνικιστές βουλευτές, αλλά αυτός είναι μετριοπαθής και μας … κάνει την χάρη να μην προβεί σ αυτήν την πρόκληση. Όμως θα ζητήσει ως αντάλλαγμα να σταματήσει κάθε συζήτηση για το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Δυστυχώς ένας παράγοντας αποθρασύνσεως της Άγκυρας είναι  και οι δηλώσεις ορισμένων Ελλήνων ψευδοπροοδευτικών, υποψηφίων Ευρωβουλευτών, που ρίχνουν νερό στον μύλο του τουρκικού επεκτατισμού.

Άρθρο μου στην εφημερίδα Δημοκρατία, Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Κωνσταντίνος Χολέβας