ΑΞΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΞΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΞΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ 150 150 Kωνσταντίνος Χολέβας

prokopis_pavlopoulos

Διαφωνώ σε πολλά με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά θεωρώ πολύ επιτυχημένη την πρότασή του για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο καθηγητής, πρώην βουλευτής και πρώην υπουργός, Προκόπης Παυλόπουλος, είναι άξιος για να αναλάβει το ύψιστο πολιτειακό αξίωμα.

Πολλά εγράφησαν και θα γραφούν υπέρ ή κατά της επιλογής αυτής. Θα ήθελα να μείνω σε τρία στοιχεία που συγκροτούν την προσωπικότητα του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και είναι απαραίτητα στους δύσκολους καιρούς μας.

Πρώτον, ο κ. Παυλόπουλος σέβεται την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη και Παράδοση του λαού μας και αναγνωρίζει τον εθνικό, κοινωνικό και μορφωτικό ρόλο της Εκκλησίας μας. Θυμούμαι τις κατά καιρούς εισηγήσεις του, ως ειδικού στο Δημόσιο Δίκαιο, ότι δεν χρειάζονται αναθεώρηση τα άρθρα του Συντάγματος περί της επικρατούσης θρησκείας. Θυμούμαι επίσης την τολμηρή νομική και πολιτική θέση του για το ζήτημα της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες, όταν είχε ταχθεί υπέρ της προαιρετικής αναγραφής. Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η ομιλία του για τις Χριστιανικές και δημοκρατικές αξίες της Ευρώπης στις 5.5.2003, όταν η Εκκλησία της Ελλάδος διοργάνωσε διεθνές Συνέδριο για το τότε συζητούμενο Σύνταγμα της Ευρ. Ενώσεως. Και ήταν πολύ συγκινητική η ομιλία του πριν από λίγα χρόνια στις 15 Αυγούστου στην Τήνο, όταν ως εκπρόσωπος της Κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή μίλησε άνευ χειρογράφου για την Παναγία μας και εντυπωσίασε για τη θεολογική του κατάρτιση και την ειλικρινή ευσέβειά του.

Δεύτερον, ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας γνωρίζει, γράφει και ομιλεί σωστά την ελληνική γλώσσα. Είναι τέτοια η γλωσσική μας έκπτωση, τα συχνά γλωσσικά λάθη στα ΜΜΕ και η εκφραστική πενία των νέων μας, που θεωρούμε ευτύχημα να έχουμε Ανώτατο Άρχοντα με ελληνοπρεπή παιδεία. Πάντα χαιρόμουν να τον ακούω στην τηλεόραση και η  χαρακτηριστική ταχύτητα του λόγου του απεδείκνυε την ευρυμάθεια και την άρτια γνώση της ενιαίας ελληνικής (λογίας και δημοτικής). Ο Προκόπης Παυλόπουλος διδάσκει ελληνικά όταν ομιλεί και ξεχωρίζει σαφώς  από πολλά άλλα πολιτικά πρόσωπα, που δεν διακρίνονται για την παιδεία και την ευφράδειά τους.

Τρίτον, ο πρώτος πολίτης της χώρας μας κατέχει άριστα τα θέματα του Συνταγματικού και του Διοικητικού Δικαίου, ώστε μπορεί να αποτελέσει καλό σύμβουλο σε μία άπειρη κυβέρνηση όπως η σημερινή, αλλά και φραγμό σε νομοθετικά σφάλματα και ολισθήματα, αν τυχόν χρειασθεί. Οι αρμοδιότητές του βάσει του ισχύοντος Συντάγματος είναι όντως περιορισμένες, αλλά υπάρχουν τρόποι για να δείξει την διαφωνία του ένας Πρόεδρος, όταν μάλιστα έχει προσωπικότητα και παιδεία. Εξ άλλου ο κ. Παυλόπουλος διετέλεσε νομικός σύμβουλος του αειμνήστου Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Προεδρία της Δημοκρατίας και αυτή η εμπειρία θα τού φανεί χρήσιμη.

Του εύχομαι ολοψύχως καλή επιτυχία!

Άρθρο μου στην Κυριακάτικη Δημοκρατία, 22 Φεβρουαρίου 2015

Κωνσταντίνος Χολέβας