ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΣΑΝΗ ΣΤΟΝ ΚΑΤΣΙΦΑ: Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΣΑΝΗ ΣΤΟΝ ΚΑΤΣΙΦΑ: Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΣΑΝΗ ΣΤΟΝ ΚΑΤΣΙΦΑ: Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ 150 150 Kωνσταντίνος Χολέβας

Ο ήρωας Γεώργιος Κατσάνης


Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων

«Κύριε Κατσάνη, εμείς είμαστε, δικοί σας». Ο αγέρωχος ταγματάρχης των Καταδρομών είχε κυριεύσει με σκληρή μάχη μία σημαντική κορυφή του Πενταδακτύλου κατά την τουρκική ειθσβολή του 1974. Η φωνή που τον κάλεσε να σηκωθεί δυστυχώς δεν ήταν φιλική. Κάποιος Τούρκος ή Τουρκοκύπριος, που μιλούσε ελληνικά, τον παρέσυρε να φανερωθεί. Μόλις σηκώθηκε το παλληκάρι από το Σιδηρόκαστρο η φονική ριπή τού στέρησε τη ζωή. Τον έστειλε στην Αθανασία.

Για την Πατρίδα και την Ελευθερία έπεσε ο ήρωας καταδρομέας. Μετά από 46 ολόκληρα χρόνια τα οστά του βρέθηκαν, ταυτοποιήθηκαν και επέστρεψαν για να ταφούν στη μακεδονική γη. Για μία ακόμη φορά οι κοινοί αγώνες έφεραν κοντά την Κύπρο και τη Μακεδονία. Ο Γεώργιος Κατσάνης, προαχθείς μετά θάνατον σε Αντιστράτηγο, συνέχισε την παράδοση του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο οποίος ελευθέρωσε την Κύπρο από τους Πέρσες. Και ανταπέδωσε την προσφορά του Κυπρίου Γρηγόρη Αυξεντίου προς τη Μακεδονία. Ο υπαρχηγός της ΕΟΚΑ του 1955-59 είχε υπηρετήσει ως Έφεδρος Αξιωματικός στον Ελληνικό Στρατό και τοποθετήθηκε σε φυλάκιο των Ελληνοβουλγαρικών συνόρων.

Ορθώς οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδος τίμησαν τον γενναίο καταδρομέα, τον αξιωματικό που ενέπνεε τους στρατιώτες του. Τούς είδαμε τους καταδρομείς του να είναι δακρυσμένοι μέσα στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας Στροβόλου, καθώς ατένιζαν το μακρόστενο κιβώτιο με τα οστά του Διοικητή τους. Σ’ αυτό το κουτάκι ακουμπά ο Ελληνισμός, θα μπορούσαμε να πούμε, παραφράζοντας τη φράση του Σικελιανού για τον Κωστή Παλαμά. Αυτό το κιβώτιο με τις σημαίες της Ελλάδος και της Κύπρου, το οποίο ετάφη προ ολίγων ημερών στο Σιδηρόκαστρο, εκφράζει την ενότητα του Ελληνισμού, τον πανάρχαιο ψυχικό κσι πνευματικό δεσμό Ελλάδος και Κύπρου.

Ο ήρωας Γεώργιος Κατσάνης, ο μαχητής, ο αθλητής, ο οικογενειάρχης, ο ηγέτης, αναπαύεται τώρα στη γη της καταγωγής του. Φυλάσσει τα στενά του Στρυμόνα, εκεί που οι Έληνες έδωσαν μάχες κατά των Βουλγάρων το 1014 και κατά των Γερμανών Ναζί το 1941. Και όπως έγραψε ένας Έλληνας της Κύπρου: Ο Κατσάνης δεν θέλει θρήνους, θέλει τη λευτεριά της Κυρήνειας!

Ο Ελληνισμός που αντιστέκεται έξω από τα σημερινά σύνορα της Ελλάδος: Ο Κατσάνης έπεσε στην Κύπρο, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας δολοφονήθηκε υπό ανεξακρίβωτες συνθήκες στη μαρτυρική Βόρειο Ήπειρο. Οι αλβανικές αρχές παίζουν παιχνίδια εις βάρος της μνήμης του αφήνοντας να διαρρεύσουν φήμες και περίεργες εικασίες. Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα από τον τάφο του οι μπουλντόζες της αλβανικής κυβερνήσεως κατεδαφίζουν ελληνικά σπίτια. Τον πυροβόλησαν γιατί κρατούσε την ελληνική σημαία. Είναι δύσκολο σήμερα να δηλώνεις Έλληνας στην Αλβανία!

Κατσάνης, Κατσίφας. Μάς διδάσκουν ότι πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα για την εθνική αξιοπρέπεια!

Άρθρο στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 23.2.2020

Κωνσταντίνος Χολέβας