ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΩΤΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΓΕΝΕΥΗΣ

ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΩΤΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΓΕΝΕΥΗΣ

ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΩΤΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΓΕΝΕΥΗΣ 150 150 Kωνσταντίνος Χολέβας

Κωνσταντίνος Χολέβας-Πολιτικός Επιστήμων

Στον τοίχο των σχολικών μας τάξεων ο χάρτης της Ελλάδος πάντοτε είχε σε ειδικό πλαίσιο και την Κύπρο. Νήσο ελληνική, νήσο Αγίων και ηρώων.  Από την εποχή που ο Κύπριος βασιλεύς Κινύρας έστειλε μία ασπίδα στον Αγαμέμνονα ως συμβολική συμμετοχή στην Πανελλήνια εκστρατεία κατά της Τροίας, η Κύπρος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού και έτσι πρέπει να την βλέπουμε και σήμερα. Το ενδιαφέρον της Ελλάδος για τις συνομιλίες στη Γενεύη δεν περιορίζεται μόνον στον ρόλο της εγγυήτριας δύναμης, αλλά εκφράζει την πανελλήνια πεποίθηση ότι αν η Κύπρος τουρκοποιηθεί πολιτικά ή στρατιωτικά, τότε επηρεάζεται το μέλλον ολοκλήρου του Έθνους.

Κάθε χρόνο στις 15 Ιανουαρίου θυμόμαστε το Ενωτικό Δημοψήφισμα των Ελλήνων Κυπρίων. Πραγματοποιήθηκε πριν από 67 χρόνια, στις 15.1.1950. Η Εθναρχούσα Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου πρωτοστατούσε στον αγώνα των Ελλήνων της Μεγαλονήσου για απαλλαγή από τον βρετανικό αποικιακό ζυγό και για Ένωση με την Ελλάδα. Ο τότε Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Β΄ (προκάτοχος του μετέπειτα Αρχιεπισκόπου και Προέδρου της Δημοκρατίας Μακαρίου Γ΄) διοργάνωσε το δημοψήφισμα και οι Κύπριοι εκλήθησαν στους ναούς για να υπογράψουν σε ειδικό τόμο ο οποίος είχε την επικεφαλίδα: «Αξιούμεν την Ένωσιν με την Μητέρα Ελλάδα». Στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννου Λευκωσίας υπέγραψε πρώτος ο Αρχιεπίσκοπος, αφού προηγουμένως έκανε τρείς φορές το σημείον του Σταυρού και έψαλε με δάκρυα στα μάτια τον Εθνικό Ύμνο.

Το χριστιανικό περιοδικό «Αγία Λυδία» του Ιανουαρίου 2017 μάς θυμίζει τα γεγονότα: «Ψήφισε υπέρ της Ένωσης το 97% των κατοίκων. Το 3% ήταν κυβερνητικοί υπάλληλοι, οι οποίοι δεν είχαν δικαίωμα ψήφου από τους Βρετανούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι και Τουρκοκύπριοι ψήφισαν υπέρ της Ένωσης! Η τριμελής πρεσβεία της Κυπριακής Εθναρχίας με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Κυρηνείας Κυπριανό και μέλη τους Ν. Λανίτη και Σ. Λοϊζίδη, έτυχαν αποθεωτικής υποδοχής στην Αθήνα. Εψάλη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό με προεξάρχοντα τον Αρχιεπίσκοπο Σπυρίδωνα Βλάχο. Στην συνέχεια ο πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής παρέλαβε τον τόμο με τα αποτελέσματα, που μέχρι σήμερα βρίσκεται σε ειδικό χώρο στη Βουλή. Η βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε να παραλάβει επίσημα τα αποτελέσματα και έτσι η Εθναρχία αναγκάσθηκε να διεθνοποιήσει το αίτημα της Ένωσης, καταθέτοντας τον τόμο του δημοψηφίσματος στον ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη. Είναι η πρώτη φορά που το Κυπριακό ζήτημα γίνεται πλέον διεθνές».

Η Ελένη Φωκά, δασκάλα των εγκλωβισμένων στα Κατεχόμενα μετά το 1974, δήλωνε με συγκίνηση ότι οι  Ελληνοκύπριοι μαθητές της ήθελαν κάθε μέρα να βλέπουν στον πίνακα την ελληνική σημαία και να ακούν διηγήσεις από την Ιστορία μας και τους βίους των Αγίων. Την Ελληνική και Ορθόδοξη Κύπρο δεν την χαρίζουμε στον Ερντογάν.

Άρθρο στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 15 Ιανουαρίου 2017

Κωνσταντίνος Χολέβας