Αν ήμουν Σκωτσέζος –ή Σκώτος κατά τα παλαιότερα ελληνικά- θα ψήφιζα ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου. Θα υπερασπιζόμουν την ανεξαρτησία της Σκωτίας από τη Μ. Βρετανία, διότι ιστορικά, εθνολογικά και πολιτιστικά ο Σκωτικός λαός είναι διαφορετικός. Αγωνίζεται για ανεξάρτητο κράτος από το 1297-1305 όταν είχε αρχηγό τον περίφημο Ουιίλλιαμ Ουάλλας, τον Braveheart, που ενσάρκωσε στη βραβευμένη ταινία ο Μελ Γκίμπσον. Οι Σκωτσέζοι έχουν δική τους σημαία, δική τους εθνική ομάδα ποδοσφαίρου που μετέχει σε όλες τις διεθνείς οργανώσεις και δεν αισθάνονται Άγγλοι. Αλλά και ως Έλληνας θα χαρώ αν υπερψηφισθεί το ΝΑΙ. Προτιμώ τα εθνικά κράτη και όχι τις πολυεθνικές μικρές αυτοκρατορίες που διαιωνίζουν ιδεολογίες του παρελθόντος. Όπως οι Τσέχοι και οι Σλοβάκοι χώρισαν ειρηνικά, έτσι δικαιούται και η Σκωτία να χαράξει ανεξάρτητη πορεία.
Τα εθνικά κράτη είναι το μέλλον, οι πολυεθνικές οντότητες ανήκουν στο παρελθόν. Οι Άγγλοι δυσαρεστούνται με την πιθανότητα να χάσουν εδάφη, πληθυσμό και πετρέλαια που θα ανήκουν πλέον στη Σκωτία. Όμως σε βάθος χρόνου και οι Άγγλοι θα ωφεληθούν από μία πιθανή Σκωτική ανεξαρτησία. Θα προσγειωθούν στην πραγματικότητα και ως λαός και ως πολιτική ηγεσία και θα κατανοήσουν ότι η εποχή των Αυτοκρατοριών παρήλθε οριστικά. Κάποτε οι Άγγλοι διέτασσαν και οι Ινδοί ή οι Αυστραλοί εφονεύοντο στον πόλεμο για λογαριασμό του Βρετανικού Στέμματος. Τώρα ο κάθε λαός πρέπει να αποφασίζει μόνος του αν και πότε θα μετάσχει σε πόλεμο.
Ο πρώην Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Πατ Κοξ έγραψε σε πρόσφατο άρθρο του ότι μία ανεξάρτητη Σκωτία μπορεί να γίνει μέλος της Ευρ. Ενώσεως με απλές διαπραγματεύσεις και χωρίς δυσκολία. Η τελική ανεξαρτητοποίηση προβλέπεται για τον Μάρτιο του 2016, δηλαδή 18 μήνες μετά το δημοψήφισμα, και μέχρι τότε η Ευρ. Ένωση είναι σε θέση να λύσει τα προβλήματα της εντάξεως -ουσιαστικά παραμονής-του νέου 29ου μέλους.
Ορισμένοι φοβούνται το φαινόμενο του «ντόμινο». Αν αποσχισθεί η Σκωτία από το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποσχισθούν οι Καταλανοί από την Ισπανία, οι Κορσικανοί από τη Γαλλία κ.ά. Όμως δεν πρόκειται για παρόμοιες περιπτώσεις. Το δημοψήφισμα της Σκωτίας διενεργείται στο πλαίσιο της Βρετανικής νομοθεσίας και προετοιμάζεται επί 40 χρόνια. Προς το παρόν ας περιμένουμε το αποτέλεσμα!
Άρθρο μου στην εφημερίδα Δημοκρατία, Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014