Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων
Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε από τις αρχές Οκτωβρίου το ένδοξο θωρηκτό «Αβέρωφ», το οποίο μάς θυμίζει τον θρίαμβο του Έθνους στους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13. Από την ειδησεογραφία πληροφορούμαστε ότι οι Θεσσαλονικείς και γενικότερα οι Βορειοελλαδίτες πραγματοποίησαν ένα συγκινητικό λαϊκό προσκύνημα στο σύμβολο της νίκης και της ναυτοσύνης μας.
Αντιγράφω τη σχετική είδηση της 4.12.2017: «Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 53 ημέρες επισκεπτηρίου δέχτηκε 130.000 επισκέψεις, τη στιγμή που τα τελευταία δύο χρόνια που βρισκόταν στην Αθήνα είχε καταγράψει 120.000 επισκέψεις. Χθες, τελευταία μέρα του επισκεπτηρίου, 6.500 άνθρωποι βρέθηκαν στο θωρηκτό, ενώ, σε σύγκριση με το Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο δέχεται κατά μέσο όρο 4.000 επισκέπτες την ημέρα, το «Αβέρωφ» κατέγραψε στη Θεσσαλονίκη κατά μέσο όρο 2.500 επισκέψεις ημερησίως».
Ακόμη πιο συγκινητικό είναι το στοιχείο ότι μεταξύ των επισκεπτών ήσαν 27.000 μαθητές από 330 σχολεία της Θεσσαλονίκης και πολλών πόλεων της Μακεδονικής γης. Οι νέοι έμαθαν και προβληματίστηκαν δημιουργικά. Οι παλαιότεροι συγκινήθηκαν και φιλούσαν τον ιστό με τη σημαία. Οι δάσκαλοι δίδαξαν το καλυτερο – ίσως- μάθημα της ζωής τους. Και όσοι ανησυχούμε για την πορεία του Ελληνισμού πήραμε μηνύματα συγκρατημένης αισιοδοξίας. Ο Έλληνας, παρά την κρίση, τα προβλήματα και τις προπαγάνδες, δεν θέλει να αποκοπεί από τις ρίζες του. Οι εθνοαποδομητές δεν επέτυχαν ούτε πρόκειται τελικά να επιτύχουν τον στόχο τους. Η Ορθοδοξία, η σημαία, η ιστορία μας, οι ήρωες, οι αξίες και τα ιδανικά του 1821, του 1912, του 1940 και του 1955-59 θα συνεχίσουν να ενθουσιάζουν και να ενθαρρύνουν τον λαό μας.
Ο «Αβέρωφ» συνοψίζει και αποκρυσταλλώνει τις αξίες του παρελθόντος που μπορούν να μάς οδηγήσουν σε ένα καλύτερο παρόν και σε ένα λαμπρότερο μέλλον. Η πίστη στον Θεό ήταν το θεμέλιο της νίκης. Ο νάυαρχος Παύλος Κουντουριώτης ενίσχυε το ηθικό των ναυτών του με συνεχείς αναφορές στον Θεό. Ο «Αβέρωφ» έχει ακόμη και σήμερα το εκκλησάκι του και οι ναύτες του πάντα θα προσεύχονται στον Άγιο Νικόλαο. Η διαχρονική συνέχεια του Ελληνισμού διατρανώνεται και συμβολίζεται από τις επιτυχίες μας στη θάλασσα. Σαλαμινομάχοι, βυζαντινοί ναύαρχοι, Κανάρης και Μιαούλης αποτέλεσαν το παράδειγμα προς μίμησιν για τους ναυτικούς μας του 1912-13. Η επίγνωση της ιστορικής αποστολής αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στη φράση του Κουντουριώτη προς τους αξιωματικούς του κατά τη Ναυμαχία της Έλλης, στις 3.12.1912, ότι: «Έχω σκοπό να ξαναφέρω το 1821»! Και, πράγματι, κατενίκησε τον τουρκικό στόλο.
Η αγάπη των σημερινών Ελλήνων για τον «Αβέρωφ» αποτελεί και ένα διαρκές μνημόσυνο για τους μεγάλους Εθνικούς Ευεργέτες, όπως ήταν ο Γεώργιος Αβέρωφ που χρηματοδότησε την αγορά του ιστορικού πλοίου.
Ο «Αβέρωφ» μάς χαρίζει την απαραίτητη ελληνορθόδοξη πνευματική θωράκιση!
Άρθρο στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 10.12.2017