ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΚΡΙΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΚΡΙΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΚΡΙΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ 500 226 Kωνσταντίνος Χολέβας

Ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Διονύσιος – Φρέντης Μπελέρης διοργάνωσε στις 8 Δεκεμβρίου, στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών,  μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση με κεντρικό θέμα: Η Δημογραφική Αναγέννηση των Ακριτικών Περιοχών ως Πρόβλημα Εθνικής Ασφαλείας. Στη δημόσια αυτή συζήτηση εκτός από τον διοργανωτή ανέπτυξαν τις προτάσεις τους ο Σεβ. Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, ο πρώην Αρχηγός Στρατού Στρατηγός ε.α. Φραγκούλης Φράγκος και άλλοι ομιλητές.

Από την εισήγηση του Σεβασμιωτάτου κ. Ανθίμου κρατώ κυρίως τις ακόλουθες επισημάνσεις:

Ο Νομός Έβρου σήμερα έχει 133.000 ανθρώπους. Την τελευταία δεκαετία ο πληθυσμός του Δήμου Ορεστιάδος μειώθηκε κατά 27%, του Δήμου Διδυμοτείχου κατά 41%, του Δήμου Σουφλίου κατά 43%, του Δήμου Φερών κατά 41%, της Τραϊανούπολης κατά 33% και της Σαμοθράκης κατά 10%. Η Αλεξανδρούπολη έχει αύξηση πληθυσμού, αλλά αυτή οφείλεται είτε σε κατοίκους του Βορείου Έβρου που έρχονται στην πρωτεύουσα του Νομού για καλύτερη ζωή πχ. Πανεπιστήμιο, Νοσοκομείο, είτε στη διεθνή σημασία του λιμανιού, καθώς  και σε δημοσίους υπαλλήλους που διορίζονται εκεί.

Ο Σεβασμιώτατος συνδύασε την εγκατάλειψη ακριτικών περιοχών από Έλληνες Χριστιανούς με την αγορά γης σε όλη τη Θράκη – και όχι μόνον στον Έβρο – από υπηκόους γειτονικών χωρών. Ζήτησε την λήψη μέτρων αναπτυξιακών που θα ανοίξουν θέσεις εργασίας στον Νομό Έβρου. Τόνισε παραλλήλως – και πολύ σωστά- ότι για να δημιουργήσουν οικογένεια οι νέοι και οι νέες μας δεν αρκούν τα επιδόματα και άλλα οικονομικά μέτρα. Απαιτείται η προβολή προτύπων από την τηλεόραση, η ενίσχυση του θεσμού της παραδοσιακής οικογένειας, η πίστη στον Θεό, στην πατρίδα, στην κοινωνία.

Από την εκτενή αναφορά του Στρατηγού Φράγκου στα θέματα Εθνικής Ασφαλείας καταγράφω ορισμένες καίριες επισημάνσεις:

Το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής δίνει μηνιαίο επίδομα σε Μουσουλμάνες γυναίκες της Θράκης για να φορούν τη μαντήλα.

Η Τουρκία έχει 3 Μεραρχίες στα σύνορα του Έβρου, ενώ έχει εγκαταστήσει και μία Ταξιαρχία Πεζοναυτών στην Ίμβρο.

Οι τουρκικές στρατιωτικές και αποβατικές δυνάμεις που στρατοπεδεύουν στα μικρασιατικά παράλια έχουν στόχο ένα από τα μεγάλα ελληνικά νησιά, αλλά και το Καστελλόριζο.

Επίσημοι τουρκικοί χάρτες ορίζουν ως χώρο Διάσωσης και Έρευνας της Άγκυρας το μισό Αιγαίο περιλαμβάνοντας και ελληνικά νησιά καθώς και το βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας   έχει μειώσει τον αριθμό των στρατευσίμων που παρουσιάζονται στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο Τουργκούτ Οζάλ, Πρωθυπουργός της Τουρκίας στη δεκαετία του 1980, είχε απειλήσει ότι η δημογραφική συρρίκνωση της Ελλάδος σε συνδυασμό με την υψηλή γεννητικότητα των Τούρκων θα μετακινήσει μάζες τουρκικού πληθυσμού προς τα ελληνικά νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Ακούγοντας όλα αυτά καταλήγω σε 4 δικές μου προτάσεις:

 Για λόγους ψυχολογικούς και διοικητικούς να σταματήσει  η απομάκρυνση κρίσιμων υπηρεσιών από τις ακριτικές περιοχές (Ήπειρο, Θράκη, νησιά Αιγαίου κ.α). Όχι άλλη συρρίκνωση σχολείων, γραφείων ΕΛΤΑ, Αστυνομικών Τμημάτων κ.λπ.

Να αυξηθεί η στρατιωτική θητεία στους 15μήνες.

Να προβληθεί στα σχολεία το πρότυπο της παραδοσιακής οικογένειας (πατέρας- μητέρα- παιδιά) και να μην υποβαθμίζονται τα μαθήματα ελληνορθόδοξης αγωγής, όπως είναι η Ιστορία και τα Θρησκευτικά.

Να υποστηριχθεί η πρωτοβουλία της Εκκλησίας της Ελλάδος για την ενίσχυση τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών στη Θράκη.

Άρθρο στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, 13.12.2025

Κωνσταντίνος Χολέβας