Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και οι συνεργάτες του μάς προσγειώνουν απότομα στα νέα διεθνή δεδομένα. Εισήλθαμε στην εποχή του σκληρού ρεαλισμού, της κυριαρχίας του εθνικού συμφέροντος υπό στενή έννοια και της αναστροφής της παγκοσμιοποίησης. Είναι απαραίτητο να προσαρμοσθούμε για να έχουμε κέρδη στα εθνικά μας θέματα.
Στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ είναι κοινός τόπος ότι πρέπει να ανακοπεί η παράτυπη μετανάστευση και ότι δεν είναι δυνατόν να ενσωματωθούν όλοι οι εισερχόμενοι από ξένες χώρες. Πρώτες το παραδέχθηκαν οι σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών στη Σκανδιναβία. Άλλωστε είναι συχνές οι βίαιες επιθέσεις εναντίον αθώων πολιτών από ακραίους Ισλαμιστές σε χώρες της Ευρώπης. Τα ανοιχτά σύνορα ήταν μία επικίνδυνη ουτοπία. Ας συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα η Ελλάς για περιορισμό των μεταναστευτικών ροών. Να γίνουμε πιο αυστηροί στην παροχή άδειας παραμονής, χωρίς να αδικούμε ανθρώπους, οι οποίοι πράγματι διώκονται.
Το δημογραφικό μας πρόβλημα δεν θα το λύσουν οι μετανάστες, ας το συνειδητοποιήσουμε. Πιθανόν να είναι χρήσιμοι ορισμένοι εξ αυτών στην αγορά εργασίας, πχ Αρμένιοι, Χριστιανοί της Μέσης Ανατολής, Ινδοί κ.ά. Όμως τον κύριο ρόλο στην αντιμετώπιση του δημογραφικού θα παίξουν οι ίδιοι οι νέοι Έλληνες. Να δοθούν οικονομικά κίνητρα για τη δημιουργία οικογενειών, αλλά δεν αρκούν μόνον αυτά. Πρέπει η Πολιτεία να παρέχει πρότυπα στα παιδιά μας. Πρότυπα που θα βασίζονται στην παραδοσιακή οικογένεια, όπως την έχουν διαμορφώσει οι ελληνορθόδοξες αξίες. Το δημογραφικό δεν θα λυθεί με την προβολή λανθασμένων προτύπων, τα οποία καλλιέργησε η woke ατζέντα.
Στη νέα σκληρή πραγματικότητα ο Ελληνισμός πρέπει να αξιοποιήσει κάθε συμμαχία, αλλά να ξέρουμε ότι στη δύσκολη στιγμή δεν θα περιμένουμε να πολεμήσουν άλλοι για εμάς. Είναι ανάγκη να ενισχυθεί η αμυντική θωράκιση, να αυξηθεί η στρατιωτική θητεία στους 14 μήνες και να μελετηθεί τρόπος περιορισμού των αναβολών. Η στράτευση στα 18 κατά το Κυπριακό πρότυπο ίσως είναι μία καλή λύση. Ας συζητήσουμε τα υπέρ και τα κατά.
Ο τουρκικός επεκτατισμός έχει μακροπρόθεσμους στόχους και δεν πιστεύει στα «ήρεμα νερά». Γι’ αυτό είναι πρώτη προτεραιότητα η εδραίωση του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου με την Κύπρο και η ενίσχυση του αμυντικού μετώπου Θράκης –Αιγαίου – Κύπρου.
Η υποχώρηση απέναντι σε μικρότερα κράτη δίνει στην Τουρκία το μήνυμα ότι φοβόμαστε. Για λόγους εθνικής αξιοπρεπείας και για την προστασία της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας πρέπει να ενεργοποιήσουμε τη διαδικασία απεμπλοκής από τη διαρκώς παραβιαζόμενη Συμφωνία των Πρεσπών. Η διαδικασία προβλέπεται από την ίδια τη Συμφωνία και περιλαμβάνει την προσφυγή μας στη Διεθνή Δικαιοσύνη.
Μέγα εθνικό θέμα είναι η παιδεία. Η εποχή του ρεαλισμού απαιτεί να εμφυσήσουμε στα αγόρια και στα κορίτσια της σχολικής ηλικίας τον υγιή και αφανάτιστο πατριωτισμό και να απορρίψουμε την προπαγάνδα του εθνομηδενισμού. Η διδασκαλία της ιστορικής συνέχειας του Ελληνισμού, η γνώση της Αρχαίας και Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας και η Ορθόδοξη Χριστιανική Παράδοση μπορούν κάλλιστα να συνδυασθούν με την προβολή των δημοκρατικών αξιών και με τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις.
Οι διεθνισμοί απέτυχαν. Είτε με τη μορφή του Μαρξισμού είτε με τη μορφή της ισοπεδωτικής παγκοσμιοποίησης. Ο Ελληνισμός πρέπει να κάνει τις σωστές επιλογές!
Άρθρο στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, 22.2.2025